Moeder van alle antioxidanten

We kennen glutathion in drie vormen: de gereduceerde vorm, de geoxideerde vorm, of als s-acetyl-l-glutathion. Let op! Wanneer u op het etiket van een voedingssupplement gereduceerd glutathion, of gewoonweg glutathion ziet staan, dan wordt de gereduceerde vorm bedoelt. Dit is een verbinding van drie aminozuren (tripeptide), die het lichaam aanmaakt uit cysteïne, glutamine en glycine. De thiolgroep (SH-groep) van cysteïne is het actieve deel van het molecuul. Uit onderzoek bleek echter dat het lichaam gereduceerd glutathion niet, of nauwelijks opneemt. Het maagdarmkanaal vernietigd het nutriënt gewoonweg. Zelfs doseringen van drie gram hebben geen verhoging van glutathionniveaus in het lichaam tot gevolg. In tegenstelling tot s-acetyl-l-glutathion, dat het lichaam volledig absorbeert en in zijn geheel opneemt in de cellen. Wetenschappers onderzochten ook naar de effecten van N-Acetyls cysreine (NAC) op de glutathion niveaus mogelijk te verhogen , klik ook hier 

Echter, tot voor kort waren vele wetenschappers er van overtuigd dat glutathion niet intact kon worden geabsorbeerd en dat het boosten van de glutathionniveaus dus het beste kon plaatsvinden met precursors als NAC (N-Acetyl-Cysteïne) en met stoffen als alfa-liponzuur. Recent is gebleken dan glutathion wel degelijk in significante hoeveelheden kan worden geabsorbeerd, waardoor suppletie met glutathion een verantwoorde en goed gerichte keuze wordt om de glutathionniveaus in de cel te stimuleren. Zo laat de orthomoleculaire site van natura foundation weten.  Wel verwijzen zij ook naar NAC en S-Acetyl-l-glutathion.

Glutathion is de allerbelangrijkste en krachtigste antioxidant in het menselijk lichaam (12). Het wordt ook wel de moeder of meester van alle antioxidanten genoemd (34). 
Glutathion speelt een grote rol voor onze gezondheid. welke? Lees waar glutathion bij kan worden toegepast klik hier en hier .
Virusbescherming: De bescherming tegen virussen is slechter naarmate de concentraties van glutathion en andere antioxidanten in de cel laag zijn. Virussen reizen in het lichaam in een beschermende capsule van eiwitten. Eenmaal op de plek van bestemming aangekomen wordt de capsule vernietigd en komen de virussen vrij. Glutathion onderdrukt het kapotgaan van de eiwitcapsules, waardoor de virussen niet vrij kunnen komen.

Versterkt het immuunsysteem
Als het glutathion uitgeput raakt, verliezen immuuncellen hun vermogen om infecties te lijf te gaan, maar gelukkig kan aanvulling van glutathion dit vermogen weer opnieuw activeren (
33). Wanneer er een virale infectie in het lichaam plaatsvindt, verbruikt het lichaam meer glutathion (34). Veel chronische ziekten zorgen daardoor voor permanent lage glutathionspiegels in het lichaam (35). 

Glutathion maakt andere antioxidanten geschikt voor hergebruik: Vanwege de krachtige reducerende werking, draagt GSH ook sterk bij aan het hergebruiken van andere antioxidanten die geoxideerd zijn geraakt en daardoor onwerkzaam zijn geworden. Glutathion kan de andere antioxidanten in de antioxidantcascade (vitamine C, vitamine E, alfa-liponzuur en coënzym Q10) weer geschikt maken voor hergebruik, waardoor de capaciteit van het antioxidantsysteem sterk wordt gestimuleerd. 

Voorlopig onderzoek toont aan dat inname van glutathion mogelijk het risico van (slokdarm) kanker vermindert. Echter is het raadzaam glutathion niet te gebruiken tijdens het behandelen van kanker, omdat sommige kankercellen glutathion kunnen gebruiken om zich te verdedigen tegen de chemotherapie.

😊 Het goede nieuws is dat je lichaam zelf glutathion aanmaakt.

😓 Het slechte nieuws is dat een ongezond dieet, vervuiling, gifstoffen, medicijnen, stress, infecties, straling en veroudering je glutathion voorraad uitputten.


Welke vorm moet ik kiezen?

Glutathion bestaat uit drie vormen: de gereduceerde vorm (GSH), de geoxideerde vorm (GSSG), of als s-acetyl-l-glutathion (SAG). Als de term l-glutathion wordt gebruikt, wordt meestal gereduceerd glutathion bedoeld. Vaak wordt ervan uit gegaan dat dit de beste vorm is, maar is dit wel zo? 
De GSH, is een tripeptide (verbinding van drie aminozuren), die door het lichaam kan worden aangemaakt uit drie aminozuren: cysteïne, glutamine en glycine. De thiolgroep (SH-groep) van cysteïne is het actieve deel van het molecuul. 
De afkorting GSH, die voor gereduceerd glutathion wordt gebruikt, duidt op deze thiolgroep (SH) gebonden aan de glutathionmolecuul (G). De gereduceerde vorm heeft een beschermende werking. 

 S-Acetyl-L-Glutathion vorm. 

Zoek een supplement van S-Acetyl-L-Glutathion of N-acetyl-L-cysteïne (NAC). De vorm van s-acetyl-l-glutathion wordt goed opgenomen en blijft in het maag-darmkanaal stabiel, nieuw wetenschappelijk onderzoek uit 2018 laat dit lezen klik hier 
Betrouwbare A merken zijn o.a. Vitakruid, Vitals, Vitorho, Orthica en Bonusan. Kiest u voor een B of een C merk let op het etiket. Waarom duurzame supplementen klik hier  

#slokdarmkanker, #antioxidanten, #moeder, #NAC

Praktijk Natuurlijk Normaal
Jolanda

Reacties