5G, is meten met 2 maten.


3 mei 2020

De afgelopen week heeft Vodafone 5G op hun netwerk geactiveerd. Sommige mensen zijn blij met de komst van dit snellere draadloze netwerk, maar voor anderen is het een ramp. Op vele plekken in Nederland zijn er zendmasten in brand gestoken, want de technologie baart sommige mensen zorgen. Hoe (on)veilig is het nieuwe 5G-netwerk? We bespreken het in deze nieuwsbrief.
Wat is 5g precies?
Het zal geen verrassing zijn: 5G is de opvolger van het huidige draadloze 4G-netwerk dat is uitgerold over ons land. De dataverbinding is bij 5G tien keer sneller en heeft een veel lagere latentie (12). Een lagere latentie houdt in dat er minder vertraging op de lijn zit dan bij 4G. Ook kunnen er veel meer apparaten op één lijn actief zijn, wat meer mogelijkheden schept. Een voorbeeld is dat zelfrijdende auto’s in de toekomst met elkaar over dit netwerk kunnen communiceren. Het 5G-netwerk zal op drie frequenties communiceren: 700 megahertz (0,7 gigahertz), 3,5 gigahertz en 26 gigahertz (3). Deze laatste trilt zo hoog, dat het bereik slechts enkele meters is, waardoor er op elke straathoek een antenne zal moeten komen (4). Ook zullen er vele antennes in de mobieltjes komen, te beginnen met 8 stuks (5), maar de industrie is al bezig met maar liefst 64 stuks tot zelfs honderden in één mobiele telefoon (67). Dit moet gerichtere communicatie mogelijk maken tussen een telefoonmast en een GSM (89).
Twijfels over veiligheid
Er zijn wetenschappers die beweren dat 5G volkomen veilig is. Maar is dat ook bewezen? Er is een groep van 353 wetenschappers die zich openlijk uitspreken tegen de komst van 5G, vanwege de mogelijke risico’s (10). Onder hen bevinden zich onder andere vele professoren, oncologen, moleculair biologen en radiologen (11). Bij het zoeken in de medische literatuur zijn er vele studies die melden dat er onvoldoende bewijs voor de veiligheid van 5G op tafel ligt. Wetenschappers luiden de noodklok, maar overheden geven hier geen gehoor aan. De overheid geeft aan dat het 5G-netwerk bijdraagt aan economische groei (12). Daarbij brengen de veilingen van de frequenties miljarden op (13). Deze belangenverstrengeling is zeer onwenselijk; de overheid hoort ons te beschermen tegen mogelijke gevaren.
Wat zeggen studies?
Een recente overzichtsstudie die keek naar de oxidatieve effecten van radiofrequenties met een lage intensiteit op levende cellen, moest concluderen dat 93 van de 100 studies bevestigden dat er oxidatieve effecten in biologische systemen te meten zijn (14). Deze studies zijn allemaal gepubliceerd en peer-reviewed (collegiaal getoetst). Voor de volledigheid: het betreft 18 reageerbuisstudies, 73 dierstudies en slechts 6 onderzoeken op mensen. Er zijn na dit overzicht nog meer studies verschenen. Eind vorig jaar is er aangetoond dat de straling van mobiele telefoons bij ratten voor DNA-mutaties kan zorgen, waardoor het risico op het ontstaan van kanker toeneemt (15). Andere studies op ratten toonden in het verleden ook al aan dat blootstelling aan elektromagnetische straling van mobieltjes het risico op kanker doet stijgen (16). Een kanttekening is dat de stralingsdoseringen bij deze studies hoger waren dan die waaraan wij dagelijks worden blootgesteld. Dat doet niks af aan het feit dat de straling, zij het in hogere doseringen, kennelijk wel in staat is om schade aan te richten. Voor studies naar de gevaren van elektromagnetische straling worden vaak ratten gebruikt, hoewel deze doorgaans als minder betrouwbaar worden gezien. Deze manier van werken is te verklaren, want menselijke studies naar de gevaren van zeer sterke mobiele telefoniestraling worden als niet-humaan gezien.
Wel veilig?
De BBC heeft wetenschappers aan het woord gelaten die melden dat onderzoek van de afgelopen 20 jaar aantoont dat 5G helemaal veilig is (17). Andere wetenschappers geven juist aan dat we geen bewijs voorhanden hebben (18). Voor het eerst in de geschiedenis stellen we mensen van de wieg tot het graf bloot aan door de mens gecreëerde microgolfstraling op nieuwe, zeer hoge frequenties. Het is opmerkelijk dat onderzoekers op basis van 20 jaar onderzoek 5G veilig verklaren, want de iPhone heeft niet zo heel lang geleden nog z’n 10-jarige verjaardag gehad (19). De iPhone was één van de eerste smartphones die gebruik maakten van het mobiele netwerk voor toegang tot het internet.
The lancet
In de Lancet, een Brits toonaangevend en peer-reviewed medisch tijdschrift, staat een artikel dat stelt dat we in kaart moeten gaan brengen wat de effecten van elektrosmog zijn (20). We zijn vergeven van elektromagnetische vervuiling in de ether. Er staat te lezen dat deze straling wel degelijk voor DNA-mutaties kan zorgen en het risico op kanker kan verhogen.
Meten met twee maten
Enkele jaren geleden was ik betrokken bij het project Groenestevia.nl. Via deze website verkochten we biologische groene stevia van ons collectief waarbij 10 bioboeren in Spanje betrokken waren. De boeren hadden werk en de mensen in Nederland hadden goede biologische groene stevia voor een betaalbare prijs. Een ideale situatie waarmee iedereen dolgelukkig was. Totdat de NVWA op een dag bij ons binnenviel en de tent per direct sloot (21). ‘Het is niet bewezen dat groene stevia veilig is’. Iets met Novel food-wetgeving (22). Nu, enkele jaren later, wordt 5G uitgerold in ons land. De overheid blijkt opeens niet zo streng meer: ondanks dat de veiligheid van specifiek 5G nog niet aangetoond is in menselijke studies en vele wetenschappers de veiligheid in twijfel trekken (2324). Op dit moment zijn we bezig met een groot medisch experiment.
Europees Parlement
Ondertussen is er vorige maand een rapport verschenen van het Europees Parlement, dat concludeert dat de Europese Commissie nog geen onderzoek heeft gedaan naar de mogelijke gezondheidsrisico’s van 5G (25). Het somt ook aanwijzingen op waaruit naar voren komt dat elektromagnetische straling toch niet zo onschuldig lijkt te zijn. Ondertussen staat dit rapport Vodafone niet in de weg om 5G over Nederland uit te rollen. Op dit moment gebeurt dit nog op de oude 4G-frequenties, maar na de veilingen zullen ook de nieuwe frequenties ingezet worden (26).
Wat te doen?
Safety first! Stichting Stop5gNL heeft een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse staat, om de uitrol van 5G een halt toe te roepen (27). Er moet eerst worden bewezen dat het veilig is voor mens, dier en milieu. Ze geven aan dat de advocaatkosten flink oplopen en vragen om een donatie. Ik heb zelf zojuist mijn donatie overgemaakt. Als je dit initiatief ook een warm hart toedraagt, dan kun je hier zelf ook doneren.
Met gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Reacties