Eetverslaving? Wellicht heb je DPPIV-Enzym te kort.

Wel eens van DPPIV Enzym (tekort) gehoord? DPP IV is normaliter in de dunne darm aanwezig en zorgt hier voor het verteren van o.a. gluten en caseïne. Een te kort is niet zo leuk o.a. voor onze (dunne) darmen etc. Bij mensen met DPP-IV tekort, worden de exorfinen onvoldoende afgebroken. Vervolgens worden ze opgenomen in de bloedbaan en verstoren ze de werking van endorfine en andere signaalstoffen. Het DPP-IV enzym heeft meer dan 70 functies, waaronder bescherming tegen het HIV-1 virus (aids), het remmen van kankergroei.

Exorfinen wordt niet gezien in de reguliere geneeskunde. Exorfinen zijn morfineachtige eiwitten (peptiden) die het lichaam niet zelf aanmaakt. Exorfinen verlagen de gevoeligheid van endorfine, dopamine en insuline. Daarbij verhogen ze de stresshormonen en verlagen ze de weerstand tegen kanker. Exorfines worden afgebroken en geneutraliseerd door het enzym Dipeptidyl peptidase-IV (DPP-IV of DPP-4) in de dunne darm, de bloedbaan en de hersenen. Het DPP-IV enzym helpt ook mee de darm intact te houden en beschermt tegen een lekkende darm. Bij mensen met een slecht werkend DPP-IV enzym worden de exorfines niet goed afgebroken en kan het endorfinesysteem overbelast worden, hierdoor kan ook een eetverslaving ontstaan


Er zijn supplement met het DPP-IV enzym verkrijgbaar. Enkele betrouw baren merken hiervan zijn 
van het merk Vitakruid  Een andere is die van Expendo de DPP-IV Optimum® Gold – 60 caps .

De meningen van deskundigen zijn nogal verdeeld zoals altijd. Op de site van het IOCOB  staat o.a over het supplement dat het water naar de zee dragen is. Anderen verwijzen naar de betrouwbaarheid en keuring van TNO, het TNO certificering.

Ik las ook reviews van mensen die het gebruikten met resultaat. Er zijn vele merken maar het ene merk is de ander niet. Daarom lees wat IOCOB erover meldt en het TNO verhaal.

Waar een goed, veilig en werkzaam supplement aan moet voldoen en waar moet je op letten?
  • Zorg dat een enzympreparaat gemaakt wordt onder certificering en goedkeuring.
  • bevat het enzympreparaat bewezen enzymactiviteit?
  • wordt de hoeveelheid DPP-IV aangegeven op het etiket? HUT eenheden zijn geen garantie.
  • bevat het preparaat meerdere enzymen? Deze zijn nodig voor een goede opname en algehele ondersteuning van de vertering (zie enzymfunctietabel onder het menu ‘enzymen’).
  • bevat het enzympreparaat beta glucaan wat een versterking aan het DPP-IV enzym geeft?
  • bevat het calcium citraat tegen misselijkheid of maagklachten bij inname op nuchtere maag?
  • zijn er darmbacteriën aan toegevoegd om de darmfunctie en opname van DPP-IV te ondersteunen? 

DPP-IV activiteit in supplementen 

Helaas creëren sommige bedrijven verwarring in de hoofden van de consumenten en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg door de hoeveelheid DPP-IV  te kwantificeren in hun producten met potentie units die niet gelden voor DPP-IV activiteit. Over DPP-IV activiteit willen wij graag de verwarring opruimen op het gebied van enzymformulering rond de beoordeling van de activiteit van DPP-IV. Momenteel zijn er nog geen wetenschappelijk aanvaarde potentie eenheden die DPP-IV activiteit beschrijven. Er zijn testmethoden ontwikkeld die het type prolyl peptide hydrolyse die door DPP-IV bereikt worden kan meten, maar deze tests zijn nog niet opgenomen in de lijst van elke officiële compendium van enzym analyses zoals de Food Chemicals Codex (FCC).

Sommige fabrikanten drukken de DPP-IV activiteit uit in HUT (hemoglobine eenheid op de tyrosine basis). Dit is een verkeerde toepassing van een DPP-IV activiteit. HUT  is namelijk een enzymactiviteit van proteolytische enzymen  dat wordt uitgedrukt in HUT wat betekent: Hemoglobine Unit; enzymatische hyrolyse van gedenatureerd hemoglobine. HUT-eenheden zeggen niets over de specifieke hydrolyse van peptiden of prolyl DPP-IV activiteit.
In feite is het mogelijk om een protease / peptidase product met uitzonderlijk hoge HUT-eenheden op de markt te brengen met geen DPP-IV activiteit dan ook. Uitzonderlijk hoge HUT activiteit alleen zegt dus niets over de DPP-IV activiteit.

Mijn ervaring: Ik heb het DPPIV van Exendo ingenomen (2017). Wat opviel is dat ik meer honger kreeg. Mijn darmen werden wel rustiger, maar werkte niet echt optimaal. Maar waar kwam dan dat honger gevoel vandaan? Via de hormoonfactor kwam ik bij Prima Balans uit. Uit de vragenlijst kwam duidelijk naar voren Oestrogeen dominantie door de overgang. Het is dus zeker belangrijk om te weten of het echt je darmen zijn of speelt er iets anders.

Klachten van een DPP-IV tekort komen veelal voor bij een lekkende darm
Praktijk Prima balans vertelde mij dat ze niet zomaar een preparaat zou adviseren als je niet zeker weet of het hier om een lekkende darm gaat. Zij adviseerde om dat vast te laten stellen bij een orthomoleculair darmspecialist of de poepdokter.

Wil je hier achter komen of het je darmen zijn? Hiervoor kan je terecht bij Nienke Gottenbos, " De Groene vrouw" (de poepdokter). Zeker weten door meten. 

Ook moeten we ons realiseren dat het herstel van het lichaam, tijd nodig heeft, we willen vaak te snel. Uitleg op PDF

Blijf gezond.
Praktijk Natuurlijk Normaal.

Reacties