Hoe zit het met jouw corona prikkel?

Corona maatregel

Een oerbrein vecht er tegen, voelt zich beperkt.

Een mensbrein handhaaft het, het is zoals het is, wat is nu anderhalve meter op een mensen leven. En voelt zich minder beperkt, denkt in mogelijkheden.

 

Foto praktijk natuurlijk normaal

Ik ben van de generatie, die zich nog kan herinneren dat we in de vorige eeuw thuis bleven bij griep. Zo zorgde we er voor dat half Nederland niet plat lag en beschermde we de kwetsbaren. We kregen dan een controleur aan huis. Toen zagen we de ernst van een griepvirus nog in. Een virus kan gewoon dodelijk zijn, les uit de Spaanse griep en wat dacht je van de A griep? Mijn zus heeft dit op 7 jarige leeftijd gehad. Mijn ouders dachten dat ze zou komen te overlijden, omdat haar neusbloeding niet meer wilde stoppen. 


Ik meen in de jaren 80 of 90, van de vorige eeuw, kwam hier een andere wending in, in het uitzieken thuis. Men ging steeds makkelijker over griep denken en ik kan mij nog heugen, dat we naar buiten mochten, bij griep. Na liever leed ging men steeds makkelijke denken over griep, “ow tis maar een griepje”. Anno nu, eisen sommige werkgevers dat je gewoon komt werken. We beseffen niet meer dat elke virus dodelijk kan zijn, dat misschien door jouw een kwetsbare kan overlijden.We zijn er te gemakkelijk over gaan denken. Deskundigen op elk vlak, zeggen ook: jaarlijks sterven er meer mensen aan griep, dan nu aan corona. Of het de normaalste zaak van de wereld is geworden. Maar is dit wel normaal om zo te denken? Welk belang hangt hier aan vast? Economisch?

 

Wereldwijd wordt jaarlijks 5 tot 10 procent van de populatie geïnfecteerd met influenza. Bij kinderen is dat percentage nog hoger, namelijk 20 tot 30%. Deze snap ik, moeten nog weerstand opbouwen maar ook mede de dagopvang. Toch veroorzaakt de griep jaarlijks 3 tot 5 miljoen ernstige zieken en 290.000 tot 650.000 doden.[3] Elk jaar krijgen ongeveer 820.000 Nederlanders griep. Tijdens een gemiddelde griepepidemie in de winter gaan er in Nederland 250 tot 2.000 personen direct aan de griep of aan de gevolgen ervan dood.[1][4][5], hij is fijn 😳. Slachtoffers vallen vooral in de risicogroepen zoals ouderen (circa 90% van de sterfgevallen is 65 jaar of ouder) of personen met een chronische aandoening.[6]  Deze vat ik ook, chronische aandoening is een welvaart ziekte, je bent de zwakste schakel. 

 

Omdat we bij griep de voorzorgsmaatregels allang niet meer handhaven zoals bij de corona nu, komen sommige in opstand. Snap ik en als deskundige uitroepen, dat corona minder slachtoffers maakt, dan de gewone griep, die eigenlijk niet gewoon is. Wordt het chaos. Een schreeuw tegen vrijheidsbeperking, niet meer realiserend welk gevaar een (griep) virus met zich mee kan brengen. 


Niet verstandig zulke uitspraken, zeker omdat we nog maar weinig weten van corona, het lijkt ons telkens te slim af te zijn.  Maar we hebben wel een wapen tegen de gewone griep…… het vaccin…… hiermee voelen we ons beschermd. Dat is nou wat ik noem, schijn veiligheid , trouwers ook de mondkapjes, niet om het drager, maar om de manier van het dragen 🥴. Wie zich niet laat inenten, loopt gewoon los en besmet er op los, hopa…… en we vinden het normaal dat er doden vallen of een epidemie veroorzaken. Wat voorkomen kan worden, door voorzorgsmaatregelen te treffen. Afstand, thuis uitzieken enz.  Gezond eten is ook een voorzorgsmaatregel, deze werd ook al geadviseerd bij de spaanse griep. Al viel dat niet mee, er was veel armoede, hier vielen dan ook veel slachtoffers. 

 

Zonder verleden, geen heden. Maar wat als we niets uit het verleden hebben geleerd? Spaanse griep vs Coronavirus..... het lijkt wel of we op herhaling zijn en we de zelfde (eigen-wijze) vergissingen maken..... Ook toen, houd afstand...... 


Vrijheid is het meest besmettelijk virus wat de mens kent.’- Hubert Humphrey, Amerikaans Democratisch politicus en vicepresident 1911-1978. Kleine kern van waarheid........dwz in tijden van griep en (onbekende) virussen, zeker waar.

 

Voorzorgsmaatregels voor vrijheid? Wat opvalt bij de huidige strenge Corona pandemie voorzorgsmaatregelen, is dat die niet veel afwijken van die tijdens de Spaanse Griep epidemie in 1918. Lees verder hier.

 

1918: Om een goed totaalbeeld te krijgen verzocht de Centrale Gezondheidsraad – die de regering adviseerde over volksgezondheid – artsen om ziektegevallen te rapporteren. Daarnaast plaatste de Raad in diverse kranten het advies om goede persoonlijke hygiëne in acht te nemen, woningen, bedrijven en scholen goed te luchten – ‘eene krachtige luchtverversching kan de smetstof verdrijven’ – en vloeren niet ‘droog op te vegen’ omdat stof in een tijd van een besmettelijke ziekte nadelige effecten zou hebben. En er was meer wat je vast herken, Lees verder hier.

 

Doe wat je wilt, maar schaad niemand, kunnen we dat in zulke tijden als in deze? Laten we alle vormen van virussen, dus ook de  zogenaamde “gewone griep” en corona serieus nemen, want met gezondheid knoei je niet en zeker niet als je door jouw geknoei een ander treft! Veiligheid en voorzorgsmaatregelen gaan voor vrijheid. Wees je bewust dat jouw vrijheid een persoon kan treffen en doden. Maar laat je niet overmeesteren door angst. Eet en beweeg gezond, maak je lichaam weerbaarder tegen virussen, dat is beter dan een vaccin. Beweeg ook met gezond verstand door deze crisis, schakel je ego uit. Houd de 3 R’s in eren, rust, regelmaat en reinheid. Denk niet te licht, ook niet te zwaar, maar denk in het midden. Denk vooral ook logisch na. Lees de brief van de dag, van Jan Hoek een 95 jarige heer uit Rotterdam. Vrijheid, waar hebben we het over!  Klik hier voor zijn filmpje. 




Tip: als je een brandende lucifer of aansteker met je mondkapje op kan uitblazen, gooi je mondkapje maar weg. Deze is dus niet geschikt.







 

Reacties