Doorgaan naar hoofdcontent

Brood daar zit wat in!

Zou je denken niet, er zit degelijk wel wat in, alleen niet zoals de natuur het bedoeld had (bron). Gaan we daar tegen in heeft dat gevolgen voor onze gezondheid. Wat moeten we nu geloven en wie? Ook bij de natuurdiëtiste zitten verschillen van aanpak, niks mis mee. Maar wat ze wel gemeen hebben, allen, is dat ze de wetten van de natuur handhaven. Vuistregel is dan ook, volg de wet der natuur en je loopt goed.

Hoewel het voor ons nu de (ab)normaalste zaak is om brood te eten, is het niet zo vanzelfsprekend.
Effe terug naar de prehistorie, waar alles nog natuurlijk normaal was. Een holbewoner at echt geen granen, ja en denkt u, we leven nu. Ja klopt, maar ons spijsverteringskanaal niet. Ons menselijk lichaam is niet in zijn totaliteit mee geëvalueerd. Het heeft daarom veel last van onze moderne synthetische wereld.

In de oertijd at men wel wilde granen, maar deze waren te bewerkelijk om iedere dag te eten. Pas toen de landbouwindustrie op gang kwam is de mens meer granen gaan eten dan het menselijk lichaam aan kan. Dus gingen we voorbij aan de wetten van de natuur, met gevolgen.

Oscar Helm kwam weer met een goed verhaal binnen, lees hieronder.

Als je het Voedingscentrum en een groepje professoren moeten geloven, moeten we vooral brood eten. Het Voedingscentrum raad zelfs tussen de 6 en 8 sneetjes brood per dag aan...
Maar zoals je weet kunnen we in twijfel trekken dat het Voedingscentrum écht onafhankelijk is.

Zij halen hun onderzoeken met name vanuit de Gezondheidsraad. Deze Gezondheidsraad heeft alle soorten brood met elkaar vergelijken en daaruit geconcludeerd: volkoren brood is gezond.
Brood vergelijken met andere producten doen ze helaas niet...
Toch zie je in de praktijk dat veel mensen positieve effecten ervaren als ze stoppen met brood.
Dit zijn met name de volgende:
·        Minder huidklachten
·        Minder darmklachten
·        Minder vermoeidheid
·        Betere concentratie
·        Een verbetering bij auto-immuunziekten als: reuma, MS,  psoriasis en Crohn. 


Meestal geven mensen aan dat ze zich veel fitter voelen. 
Sommige mensen zeggen dan: ja, maar dan hebben die mensen een gluten intolerantie oftewel coeliakie. Coeliakie  is een erfelijke aandoening waarbij je van kleine hoeveelheid  gluten (die in brood zitten) al  (ernstig) ziek kunnen worden.

Maar van deze stelling klopt niets want veel mensen die geen coeliakie hebben en stoppen met brood, voelen zich ook fitter.

Hoe test je dit voor jezelf?
Het is vrij simpel. Gebruik eliminatie en provocatie.
Met eliminatie bedoel ik je eens 1 of 2 weken helemaal geen brood eet en kijkt hoe je je voelt.

Na deze periode ga je opeens weer een week flink brood eten. Nu ervaren veel mensen een verschil in fitheid.

Persoonlijk zeg ik altijd over brood: het is niet per se ontzettend ongezond maar het is verre van optimale voeding voor je lichaam. Of een voedingsmiddel wél of niet gezond is vind ik altijd tekort door de bocht, want er zitten gradaties in gezondheid. 

Ik (Jolanda)  sluit mij bij de laatste woorden van Oscar aan, de ene mens is de andere niet, luister daarom goed na je lichaam in wat je eet en niet omdat het zo lekker smaakt. 

Jolanda
Adviserende praktijk Natuurlijk Normaal

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kanker & voeding deel 1

Zoek geraakt Ritme. 16 mei 2018.
Vandaag trof ik in mijn mailbox een boodschap van Richard de Leth over eerste hulp bij kanker. Hij deelde in zijn nieuws brief over zijn gewaardeerde collega Henk Fransen deed na zijn afstuderen als arts 30 jaar onderzoek naar de zin en onzin van alternatieve behandelingen van kanker. In die jaren had Henk ook een eigen praktijk waarin hij mensen met kanker op weg hielp in de grote hoeveelheid aan alternatieve mogelijkheden.
Zoals ik al eerder aangaf, leer ik veel van mensen zoals Richard, het draagt veel bij aan mijn studie natuurvoedingsadviseur. Ik heb mij dan ook aangemeld voor de gratis film van Henk Fransen. Deel 1 ‘versterkt het genezend vermogen, klinkt voor mij niet onbekend. Toch bracht deze video mij weer iets nieuws.

We zetten de deur open naar ontstekingen. Maar deze wordt ook onder druk gezet door ons 24 uurs economie. We gaan allang niet meer met de kippen op stok, eigenlijk rijden we dagelijks door rood. Hierdoor zetten we de deur open i…

Ik heb Reflux

Veel mensen kampen met maagzuur klachten, 'reflux', krijgen maagzuurremmers. Maar veelal heb je een te kort aan maagzuur, das gek en je krijgt maagzuurremmers. Wat gaat er mis?
In 2008 kreeg ook ik de diagnose reflux, dus aan de  maagzuurremmers, in 2010 veranderde ik van voedingspatroon en het stabiliseerde. Tot de klad er weer langzaam in kwam, ik in de overgang kwam en hopa daar begon het weer. In mei 2017 was het genoeg de switch moest nu voorgoed om, dus mijn leefwijzer voorgoed aangepast. Mijn maag stabiliseerde weer.......... zou je denken.
Nou, nee niet helemaal, ik bemerkte zo nu en dan dat bij sommige eiwit producten toch iets last had, kwam op ging weg bleef tijdlang weg tot 8 aug jl. even langs de huisarts, toch weer mijn reflux, maagzuurremmers. Hoe kan dat nu bij een natuurlijk normaal eetpatroon? Het maakt niet uit hoe gezond je eet, als je lichaam het niet of nauwelijks opneemt kan het lichaam er niets mee. Dat is nu net wat er bij mij speelt. Maar Jolanda zou Jo…

Mijn maagzuur deel 2

In de blog 'ik heb reflux' kon je lezen dat mijn maagzuur weer ging opspelen, ondanks mijn omzwaai naar een natuurlijke eetleefstijl. Ben nu een maand verder en mijn maag is weer rustig wat heb ik er aan gedaan?

In mijn vorige blog hierover kon je lezen dat ik op onderzoek uit ben gegaan, ik stel mezelf altijd op de proef. Nu hoef ik niet opnieuw het wiel uit te vinden, veel natuur deskundiger zijn mij voor gegaan, zo eclectisch als ik ben haal ik daar mijn kennis vandaan en verzamel deze voor mijn eigen ervaring. De beste wetenschap ben je tenslotte zelf en deze ervaring kan je dan meenemen in de praktijk. Met dank aan de personen van mijn bronnen.

Wat heb ik gedaan om mijn maagzuur te stabiliseren?
De eerste 14 dagen nam ik wel mijn maagzuurremmer in, nam geen eiwitten in de vorm van yoghurt, ei, kwark, geitenkaas, geen alcohol (rode biologische wijn). Daarnaast nam ik ook 3 keer daags mijn minerale in 'multi mineral forte' van het merk Bonusan, 1 keer daags Zink 15mg…