Brood daar zit wat in!

Zou je denken niet, er zit degelijk wel wat in, alleen niet zoals de natuur het bedoeld had (bron). Gaan we daar tegen in heeft dat gevolgen voor onze gezondheid. Wat moeten we nu geloven en wie? Ook bij de natuurdiëtiste zitten verschillen van aanpak, niks mis mee. Maar wat ze wel gemeen hebben, allen, is dat ze de wetten van de natuur handhaven. Vuistregel is dan ook, volg de wet der natuur en je loopt goed.

Hoewel het voor ons nu de (ab)normaalste zaak is om brood te eten, is het niet zo vanzelfsprekend.
Effe terug naar de prehistorie, waar alles nog natuurlijk normaal was. Een holbewoner at echt geen granen, ja en denkt u, we leven nu. Ja klopt, maar ons spijsverteringskanaal niet. Ons menselijk lichaam is niet in zijn totaliteit mee geëvalueerd. Het heeft daarom veel last van onze moderne synthetische wereld.

In de oertijd at men wel wilde granen, maar deze waren te bewerkelijk om iedere dag te eten. Pas toen de landbouwindustrie op gang kwam is de mens meer granen gaan eten dan het menselijk lichaam aan kan. Dus gingen we voorbij aan de wetten van de natuur, met gevolgen.

Oscar Helm kwam weer met een goed verhaal binnen, lees hieronder.

Als je het Voedingscentrum en een groepje professoren moeten geloven, moeten we vooral brood eten. Het Voedingscentrum raad zelfs tussen de 6 en 8 sneetjes brood per dag aan...
Maar zoals je weet kunnen we in twijfel trekken dat het Voedingscentrum écht onafhankelijk is.

Zij halen hun onderzoeken met name vanuit de Gezondheidsraad. Deze Gezondheidsraad heeft alle soorten brood met elkaar vergelijken en daaruit geconcludeerd: volkoren brood is gezond.
Brood vergelijken met andere producten doen ze helaas niet...
Toch zie je in de praktijk dat veel mensen positieve effecten ervaren als ze stoppen met brood.
Dit zijn met name de volgende:
·        Minder huidklachten
·        Minder darmklachten
·        Minder vermoeidheid
·        Betere concentratie
·        Een verbetering bij auto-immuunziekten als: reuma, MS,  psoriasis en Crohn. 


Meestal geven mensen aan dat ze zich veel fitter voelen. 
Sommige mensen zeggen dan: ja, maar dan hebben die mensen een gluten intolerantie oftewel coeliakie. Coeliakie  is een erfelijke aandoening waarbij je van kleine hoeveelheid  gluten (die in brood zitten) al  (ernstig) ziek kunnen worden.

Maar van deze stelling klopt niets want veel mensen die geen coeliakie hebben en stoppen met brood, voelen zich ook fitter.

Hoe test je dit voor jezelf?
Het is vrij simpel. Gebruik eliminatie en provocatie.
Met eliminatie bedoel ik je eens 1 of 2 weken helemaal geen brood eet en kijkt hoe je je voelt.

Na deze periode ga je opeens weer een week flink brood eten. Nu ervaren veel mensen een verschil in fitheid.

Persoonlijk zeg ik altijd over brood: het is niet per se ontzettend ongezond maar het is verre van optimale voeding voor je lichaam. Of een voedingsmiddel wél of niet gezond is vind ik altijd tekort door de bocht, want er zitten gradaties in gezondheid. 

Ik (Jolanda)  sluit mij bij de laatste woorden van Oscar aan, de ene mens is de andere niet, luister daarom goed na je lichaam in wat je eet en niet omdat het zo lekker smaakt. 

Jolanda
Adviserende praktijk Natuurlijk Normaal

Reacties