Doorgaan naar hoofdcontent

Licht, voeding en Bewegen

Licht, voeding en bewegen, ja op deze volgorde zou het moeten zijn. Je lichaam heeft eerst licht nodig, voeding wat met zonlicht groeit, met name verse voeding, dan pas bewegen. Natuurlijk normaal bewegen, niet als een malle bijv. gaan hardlopen.......de term "hardlopers zijn doodlopers" is niet voor niets!

De meeste gaan flink sporten om te willen afvallen, vaak gaat men hardlopen, hun ervaring leert, het werkt want ik val af, ja natuurlijk, maar van wat val je af, van vet verbranden of spiermassa verliezen? Feit is dat er in werkelijkheid de praktijk anders ervaart. Wat gebeurd er met je lichaam als hardloopt, cardiotrainingen doet en je hebt ook nog een druk leven? Weten we dat wat er dan in je lichaam gebeurd? Als je dan ook nog niet eens je voeding aanpast..... ach dan loopt het echt dood. Je hormonen op hol geslagen, met name je cortisol hormoon.......burnout...............zie video.

Ir. Ralph Moorman oprichter van de Hormoon factor legt het je uit, wat er gebeurd in je lichaam bij over actief sporten;

"De afgelopen jaren heb ik veel klanten gehad die allemaal met hetzelfde doel naar het fitnesscentrum gingen: zoveel mogelijk calorieën verbranden. Hoeveel mensen kijken niet vol verwachting naar het schermpje van hun cardiotoestel waarop het aantal verbruikte calorieën wordt weergegeven. Sporten met als doel calorieën verbranden is echter een nutteloze bezigheid. Waarom?

In de eerste plaats verbrandt je tijdens een lange, zware cardiosessie te weinig om echt af te vallen.

Ten tweede verbrandt je niet alleen vet maar ook spieren.

Ten derde verstoor je de hormonen die jou juist slank moeten houden (resultaat: je hormonen zijn uit balans!).
Als ik dit tegen mijn klanten zeg, kijken ze me vol ongeloof aan. Het druist immers regelrecht in tegen alles wat ons over sporten is geleerd.

De beste manier om te trainen voor je hormonen is korte en intensieve krachttraining. Hiermee boost je de verjongende en spieropbouwende hormonen testosteron en groeihormoon, terwijl het afbrekende en verouderende stresshormoon cortisol binnen de perken blijft. 

Het meest effect op je hormonen heeft het trainen van de grootste spiergroepen, namelijk benen, borst en rug. Spiergroei vindt met name plaats bij setjes van tussen de 6 en 12 herhalingen. Als je van plan bent 10 herhalingen te maken, moet het gewicht zo zwaar zijn dat de elfde herhaling niet meer mogelijk is. Dit wordt ook wel “overload” genoemd en alleen dan krijg je het resultaat dat je wil.

Extra spiermassa verhoogt het energiegebruik van het lichaam dag en nacht en dit maakt afvallen makkelijker.

Om mijn punt te verduidelijken, haal ik het fenomeen ‘ultralopen’ erbij. Dit is een extreem zware sport waarbij enorme afstanden worden hardgelopen, soms zelfs 200 kilometer. Als je denkt dat calorieverslindende ultralopers per definitie ultradun zijn, heb je het mis. Veel ultralopers hebben een buikje! Bovendien hebben ze weinig spieren in hun romp en armen.

Dat komt doordat deze hardlopers zeer lage testosteron- en groeihormoonspiegels in het bloed hebben, terwijl deze hormonen juist zo belangrijk voor spieropbouw en vetverbranding zijn. Daarnaast hebben ze erg veel van het stresshormoon cortisol in hun bloed. Cortisol breekt spiermassa af en stimuleert vetaanwas – vooral in de buik.

Als je te lang en te vaak traint dan geef je je lichaam geen kans om te herstellen en al helemaal niet om voor nieuwe spiermassa te zorgen.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hoe dan wel?
Even wat meer info over hormonen en trainen/bewegen. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het stresshormoon cortisol komt vrij als je al een tijdje aan het trainen bent en de suikervoorraad uit de spieren raakt op (glycogeen). Dan kan je lichaam geen suiker meer vrijmaken uit de glycogeen voorraad en dan doet je lichaam dat door middel van het hormoon cortisol. Cortisol kan namelijk eiwitten afbreken.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Als je na 45 minuten trainen nog doorgaat op hoog niveau dan ben je je spieren een klein beetje aan het afbreken. Het is goed voor je lichaam dat deze af en toe in de cortisolfase komt en wakker wordt en denkt "oh ik moet nu ook gaan herstellen".
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Cortisol is namelijk een afbraakhormoon
, het breekt spiermassa af. Maar je moet daarvan ook herstellen.Train dus niet iedere dag (spieren afbreken), maar geef je lichaam ook ruimte en tijd om te herstellen. In deze herstelfase krijg je meer spiermassa terug dan dat je had. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dit geldt bij alle doelen van trainen, of het nu gaat om meer lenigheid, spiermassa of uithoudingsvermogen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Tijdens de training ben je dus eigenlijk aan het afbreken (cortisol doet zijn werk) en na de training krijg je de herstelfase waarin de anabole hormonen (zoals testosteron, groeihormoon en jawel: insuline) belangrijk zijn: de hormonen die de spieren weer opbouwen. Die energie opslaan om uiteindelijk je de glycogeenvoorraad weer aan te vullen en om je spiermassa te verstevigen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Te lang en te vaak trainen heeft je anabole hormonen niet de kans om op te bouwen en te herstellen. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Oké, dat 200 kilometer achter elkaar hardlopen de gezondheid meer kwaad dan goed doet, is misschien niet zo verwonderlijk. Maar de hormoonverstorende effecten beginnen al als je een uurtje pittig aan het sporten bent.
Na ongeveer een half uur trainen beginnen de suikervoorraden in het bloed, de spieren en de lever te dalen. Het lichaam reageert dan met het aanmaken van cortisol. Cortisol zorgt er vervolgens voor dat het suikertekort wordt aangevuld door spiereiwit in suiker om te zetten. Na een uur fanatiek trainen begint bovendien de productie van testosteron en groeihormoon te dalen. Het is daarom ook niet verstandig om trainingen van een paar uur te doen, want je breekt dan meer spieren af dan je opbouwt.

Lees er meer over en hoe je het beste voor je lichaam kan sporten, klik hier

Leuk dat je langs kwam, hopelijk stak je er wat van op.
Jolanda
Praktijk Natuurlijk Normaal.
Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kanker & voeding deel 1

Zoek geraakt Ritme. 16 mei 2018.
Vandaag trof ik in mijn mailbox een boodschap van Richard de Leth over eerste hulp bij kanker. Hij deelde in zijn nieuws brief over zijn gewaardeerde collega Henk Fransen deed na zijn afstuderen als arts 30 jaar onderzoek naar de zin en onzin van alternatieve behandelingen van kanker. In die jaren had Henk ook een eigen praktijk waarin hij mensen met kanker op weg hielp in de grote hoeveelheid aan alternatieve mogelijkheden.
Zoals ik al eerder aangaf, leer ik veel van mensen zoals Richard, het draagt veel bij aan mijn studie natuurvoedingsadviseur. Ik heb mij dan ook aangemeld voor de gratis film van Henk Fransen. Deel 1 ‘versterkt het genezend vermogen, klinkt voor mij niet onbekend. Toch bracht deze video mij weer iets nieuws.

We zetten de deur open naar ontstekingen. Maar deze wordt ook onder druk gezet door ons 24 uurs economie. We gaan allang niet meer met de kippen op stok, eigenlijk rijden we dagelijks door rood. Hierdoor zetten we de deur open i…

Ik heb Reflux

Veel mensen kampen met maagzuur klachten, 'reflux', krijgen maagzuurremmers. Maar veelal heb je een te kort aan maagzuur, das gek en je krijgt maagzuurremmers. Wat gaat er mis?
In 2008 kreeg ook ik de diagnose reflux, dus aan de  maagzuurremmers, in 2010 veranderde ik van voedingspatroon en het stabiliseerde. Tot de klad er weer langzaam in kwam, ik in de overgang kwam en hopa daar begon het weer. In mei 2017 was het genoeg de switch moest nu voorgoed om, dus mijn leefwijzer voorgoed aangepast. Mijn maag stabiliseerde weer.......... zou je denken.
Nou, nee niet helemaal, ik bemerkte zo nu en dan dat bij sommige eiwit producten toch iets last had, kwam op ging weg bleef tijdlang weg tot 8 aug jl. even langs de huisarts, toch weer mijn reflux, maagzuurremmers. Hoe kan dat nu bij een natuurlijk normaal eetpatroon? Het maakt niet uit hoe gezond je eet, als je lichaam het niet of nauwelijks opneemt kan het lichaam er niets mee. Dat is nu net wat er bij mij speelt. Maar Jolanda zou Jo…

Mijn maagzuur deel 2

In de blog 'ik heb reflux' kon je lezen dat mijn maagzuur weer ging opspelen, ondanks mijn omzwaai naar een natuurlijke eetleefstijl. Ben nu een maand verder en mijn maag is weer rustig wat heb ik er aan gedaan?

In mijn vorige blog hierover kon je lezen dat ik op onderzoek uit ben gegaan, ik stel mezelf altijd op de proef. Nu hoef ik niet opnieuw het wiel uit te vinden, veel natuur deskundiger zijn mij voor gegaan, zo eclectisch als ik ben haal ik daar mijn kennis vandaan en verzamel deze voor mijn eigen ervaring. De beste wetenschap ben je tenslotte zelf en deze ervaring kan je dan meenemen in de praktijk. Met dank aan de personen van mijn bronnen.

Wat heb ik gedaan om mijn maagzuur te stabiliseren?
De eerste 14 dagen nam ik wel mijn maagzuurremmer in, nam geen eiwitten in de vorm van yoghurt, ei, kwark, geitenkaas, geen alcohol (rode biologische wijn). Daarnaast nam ik ook 3 keer daags mijn minerale in 'multi mineral forte' van het merk Bonusan, 1 keer daags Zink 15mg…