Vitamine wel of niet!

Ik ben het met Juglen eens, ook ik kijk wel eens naar het programma broodje gezond van KRO-NCRV, dan merk ik dat veel natuurlijk wordt weggelaten. Zo blijkt dus ook met de uitzending van 14 mei 2018. Eigenlijk brengen ze deels een broodje aap! Ik hoef daarom aan onderstaande niets meer toe te voegen, nou 1 ding, zorg wel dat u natuurlijke vitamine koopt en geen synthetische, waarom? Dat leest u hier. Aan u natuurlijk wat u er zelf van denkt over het stuk.! PS: de cijfers in het stuk verwijzen weer naar onderzoeken.




Beste lezer,

De afgelopen week behandelde het tv-programma Broodje Gezond de vraag of extra vitamines uit tabletten nu echt nodig zijn. Hun boodschap: eet nu maar gezond, dan komt het allemaal goed. Hierop begonnen aanhangers van de orthomoleculaire stroming te steigeren en vroegen me wat mijn visie is op dit verhaal…
Van het programma Broodje Gezond heb ik beslist geen hoge pet op. Ik vind de informatie vaak eenzijdig en regulier. De redactie en ik hebben meermaals contact gehad in het verleden. Sinds een tijdje ben ik gestopt met het te woord staan van redacties van tv-programma’s. Ik word helemaal uitgehoord en vervolgens gaan zij er met mijn research vandoor. Daarom heb ik de laatste keer bedankt om de redactie kennis in te fluisteren. Dit keer ben ik het echter gedeeltelijk eens met de strekking van het programma.
Echte voeding is beter
Ik denk dat echte voeding inderdaad beter is. Hier zitten namelijk niet alleen alle vitamines en mineralen in, maar ook duizenden andere stoffen die onze gezondheid positief kunnen beïnvloeden. Het grootste probleem is dat slechts 2% - 15% van Nederland voldoende groente en fruit eet (1a1b). We eten massaal bewerkte voeding die arm is aan micronutriënten. Speciaal daarvoor heb ik deze week een YouTube filmpje gemaakt met daarin 10 tips om meer groenten te eten:
Voedingswaarde afgenomen
Eén van de redenen waarom veel mensen supplementen slikken is het feit dat onze voeding minder nutriënten bevat dan 50 jaar geleden. Dat is zeker een feit, maar dat is meestal een kwestie van enkele procenten (2). Soms wordt er geschetst dat onze voeding totaal leeg is en geen enkele voedingsstof meer bevat. Dat klopt niet helemaal. De NEVO en USDA houden databases bij. Daaruit blijkt dat onbewerkte voedingsmiddelen meer dan genoeg vitamines en mineralen bevatten. Eet maar eens een paar weken 10 paranoten per dag en een seleniumvergiftiging is nabij. Als je dagelijks 100 gram lever eet, zal je je spoedig moeten melden bij een arts vanwege een vitamine A-overschot. Zo zijn er nog wel meer voorbeelden waaruit blijkt dat onze voeding niet helemaal leeg is.
Supplementen zijn synthetisch
In het programma werd uit de doeken gedaan dat de meeste vitamines synthetisch zijn. Een professor was eens wezen kijken op een fabriek waar deze vitamines gemaakt worden. Hij vertelde dat er 15 brandweerwagens permanent klaarstonden om in te grijpen bij brand en explosies. De meeste vitamines worden op chemische wijze geproduceerd. De vitamine C uit een tabletje komt dus niet uit groenten en fruit.
Enkele fouten in het programma Broodje Gezond
Helaas heeft het programma ook enkele steken laten vallen. In het programma wordt gezegd dat een ADH van 1300% op het etiket van een supplement betekent dat dit 1300 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is. Dat klopt niet. Stel je krijgt een loonsverhoging van 200%, dan krijg je niet 200 keer je oude loon. Nee, je gaat van € 1000,- naar € 2000,-. Dit is een verdubbeling, dus twee keer zoveel. Een ADH van 1300% is dus 13 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Vitamine uit de grond
Ook zei een verkoper dat de vitamines uit de grond komen. Dat klopt niet helemaal en werd ook niet weerlegd in het programma. Mineralen komen uit de grond en de plant maakt de vitamines zelf aan. Meestal gebeurt dit d.m.v. enzymen die de plant aanmaakt (3).
De ADH
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid wordt wereldwijd door duizenden wetenschappers geschat op basis van de beschikbare informatie (4). De richtlijnen zijn zo opgesteld dat 97,5% van de bevolking voldoende heeft als ze zouden worden opgevolgd. Voor heel veel stoffen zijn de ideale waardes nog niet bekend; dat kan tot opmerkelijke verschillen leiden. Zo is het vreemd dat de ADH per land verschilt. Het advies voor vitamine D in Nederland is 400 mcg en in Amerika 800 mcg per dag. Zitten Amerikanen genetisch anders in elkaar? Bij mijn weten is dat niet het geval, dus er is iets anders aan de hand…
Wel erg voorzichtig
In het programma wordt gesteld dat alleen zwangere vrouwen een beetje foliumzuur nodig hebben, veganisten wat vitamine B12 en kinderen en ouderen vitamine D. Dat vind ik wel erg karig, want onderzoek toont aan dat tot 58,8 procent van de Nederlandse bevolking onvoldoende vitamine D in het bloed heeft (5). Ouderen hebben op grote schaal een vitamine B12 tekort, doordat ze minder maagzuur aanmaken met het stijgen der leeftijd (6). Ook komen we massaal niet aan onze omega 3-inname (7). Heel veel mensen lusten geen vis of willen de vissen sparen. Voor veel specifieke doelgroepen kunnen supplementen dan ook een uitkomst bieden:
  • Chronisch zieken (8910)
  • Mensen met een verminderde opnamecapaciteit in de darmen door bijvoorbeeld coeliakie (11)
  • Mensen met veel stress (12)
  • Sporters die meer van hun lichaam vragen (1314)
  • Mensen die wel gezond willen eten, maar het niet lukt. Wie eet er dagelijks voldoende vis of groente? (15)
  • Mensen met een donkere huid of mensen die anderszins niet voldoende zonlicht krijgen, zoals gesluierde vrouwen (16)
  • Bij medicijngebruik waardoor de opname vermindert of darmbacteriën afsterven (1718)
Nederland telt meer dan 5 miljoen chronisch zieken (19). De farmacie heeft hier vaak geen antwoord op en doet dan aan symptoombestrijding middels levenslange medicatie. Helaas kennen veel van deze middelen bijwerkingen. In sommige gevallen kunnen kruiden, isolaten of actieve natuurlijke stoffen in supplementvorm dan verlichtend werken. Losse actieve stoffen kunnen heilzaam zijn, over de zin van multi’s wordt ernstig getwijfeld. Veel multi’s zijn synthetisch en extreem hooggedoseerd. Misschien is dat de oorzaak dat multivitamines volgens sommige studies juist het risico op bepaalde ziektes kunnen laten stijgen (20). Mocht je voor een multi gaan, kies dan altijd voor een natuurlijke variant die laag is gedoseerd. Zo voorkom je dat sommige vitamines schadelijk kunnen zijn door overmatige inname. Niet iedereen kan synthetische vitamines goed metaboliseren.
Conclusie
Er is geen twijfel over dat natuurlijke onbewerkte voeding het beste medicijn is. Maar in dit programma worden alle supplementen wel heel snel van tafel geveegd. Er zijn vele situaties waar supplementen wel degelijk zinvol kunnen zijn. Of supplementen nu wel of niet noodzakelijk zijn, hangt van de persoon en de omstandigheden af.
Persoonlijke visie
Ik vind dat orthomoleculaire therapeuten soms te snel naar supplementen grijpen en dat de reguliere geneeskunde de voordelen van supplementen niet erkent. Het zijn complexe vraagstukken met veel haken en ogen. Ik denk dat het geen kwestie is van óf-óf, maar juist van én-én. Het één hoeft denk ik het ander niet uit te sluiten.
Zonnige en gezonde groet,
Juglen Zwaan 

Reacties