Wat ze je niet vertellen over vitamines en mineralen



Wat een TV programma  zoals Broodje gezond van de KRO/NCRV wel niet teweeg kan brengen en mensen op het verkeerde been kan zetten.  Mijn man noemde dat heel mooi "commerciële programma bij de publieke omroep". De mens niet wijzer maken dan hij is, ze volgzaam houden. Wat Broodje gezond u niet verteld, leest u hier! 

Gelukkig zijn er mensen die hier boven uitsteken, zich buiten de regulieren wereld bewegen, mensen zoals Juglen Zwaan en Oscar Helm, Richarde de Leth, Ralph Moorman, Henk Fransen. Van Oscar keer ik onderstaande in mijn mailbox ook met bronnen die het tegendeel bewijzen van het programma Broodje gezond. Ook komt de schijf van 5 voorbij, Richard de Leth noemt het de Schiet van 5. Hieronder leest u Oscar Helm zijn bevindengen.

De vitaminepillen in het TV-programma Broodje Gezond werden besproken.
Vitaminepillen zijn supplementen met vaak synthetische vitamines.
Synthetische vitamines zijn stoffen die in een laboratorium zijn gemaakt.
De boodschap van het programma was al vrij snel duidelijk: voeding volstaat om alle essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen.

Je zou geen supplementen nodig hebben, we want we krijgen al genoeg natuurlijke vitamines en mineralen binnen dankzij onze dagelijkse voeding. Volgens de geïnterviewde was er geen enkel bewijs voor vitamine- en mineralentekorten onder de Nederlandse bevolking.

Tenslotte werd de achterhaalde ‘Schijf van Vijf’ nog even aangehaald.
Het volgen van de Schijf van Vijf zou ervoor zorgen dat we geen tekorten krijgen.
De ‘Schijf van Vijf’ kun je meer de ‘’Schijf van Stijf’ noemen, want ik ben nog steeds aan het wachten op vernieuwing.
  • Hoe zit het nou precies met vitaminepillen?
  • Klopt het dat we geen tekorten in Nederland hebben?
  • En zijn die pilletjes dus eigenlijk overbodig om je gezondheid op peil te houden?

Om die vragen te beantwoorden ben ik (Oscar Helm) de onderzoeken eens ingedoken.
Laten we eens kijken naar de huidige gezondheidstoestand van de Nederlandse bevolking..
De meeste Nederlanders zijn minder gezond dan in dit programma wordt beweerd.

Het aantal chronische zieke Nederlanders blijft groeien en staat nu al op 8,6 miljoen.
Zie ook mijn Nationale Ziektemeter op https://ziektemeter.nl/

De HELFT van Nederland is nog steeds te zwaar en kampt met overgewicht.
Ook het aantal mensen met diabetes type 2 (suikerziekte) blijft maar stijgen. Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2. In een grootschalig onderzoek werd in 175 landen gekeken wat mensen eten en hoeveel mensen diabetes type 2 hebben.

Wat bleek?

Er bestaat een onomstotelijk verband tussen de consumptie van suiker en diabetes type 2 (
bron).
Het lijkt erop dat de meeste mensen dus niet zo gezond eten als de programmamakers ons willen doen geloven. En hoe zit het dan met de vitamine- en mineralentekorten?


Daar kan ik (Oscar Helm) ook vrij duidelijk over zijn:
Meer dan 68% van de Nederlanders heeft in meer of mindere mate last van een vitamine D tekort (
bron) en wereldwijd zijn dit ruim 1 miljard mensen!

Een vitamine B12-tekort komt ook vaker voor dan we denken.

Het Amerikaanse National Institute of Health (NIH) schat dat ergens tussen de 1,5 en 15% van de Amerikaanse bevolking een tekort aan vitamine B12 heeft.

Andere onderzoeken, zoals gedaan door het American Journal of Clinical Nutrition, geven aan dat dit aantal nog hoger kan zijn, waarbij tot 39 procent van de bevolking mogelijk een vitamine B12-tekort heeft (
bron).

Ik vermoed dat dit bij West-Europeanen niet heel veel anders zal zijn. Met andere woorden, de meeste mensen krijgen helemaal niet genoeg binnen met hun huidige voedingspatroon.
Als je bovendien gaat kijken naar de aanbevolen doseringen, dan zal je ontdekken dat er verschillende doseringen door verschillende gezondheidsorganisaties worden aanbevolen.

In de aflevering wordt gezegd dat orthomoleculaire voedingsdeskundigen (waar ik mezelf ook onder schaar) veel te hoge hoeveelheden aanbevelen. Als je dan toch vitaminepillen koopt, zo wordt er gezegd, dan zou je moeten letten op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

‘Want dat zouden de hoeveelheden zijn die we normaal gesproken moeten zien binnen te krijgen.’

Maar wie bepaalt dat we deze hoeveelheden nodig hebben?
Het is eerder andersom!

De gezondheidsraad en het Voedingscentrum adviseren absurd lage hoeveelheden die vrijwel niets te maken hebben met een optimale gezondheid. Zo adviseert het Voedingscentrum voor volwassen 400 IU per dag, wat in mijn optiek een druppel op de gloeiende plaat is.

Dat is het vereiste wat je minstens moet binnenkrijgen zonder bepaalde ziektes te ontwikkelen.
Maar dit kan ver afstaan van wat je werkelijk nodig hebt voor een optimale gezondheid, die tevens preventief op ziektes is gericht (circa 5000 IU voor een volwassene).

Meer weten? Lees hier hoeveel vitamine D ik dagelijks aanbeveel.

Ook de dosis vitamine B12 die je nodig hebt voor een optimale gezondheid behoort mijns inziens veel hoger te zijn.

Ouderen, veganisten, bloedarmoede patiënten en mensen die blootgesteld zijn aan veel stress hebben baat bij een dagelijkse dosis van 500-1000 g (microgram), hoewel sommige mensen misschien nog meer nodig hebben (tot wel 3000 g vitamine B12) (
bronbronbron).

Bloedtest


De presentator in de aflevering doet zelf ook een bloedtest om te kijken of hij een vitaminetekort heeft. Hij is onder andere op vitamine D en vitamine B12 getest. Een vitamine B12-spiegel wordt meestal bepaald via vitamine B12-serum of plasmawaarde. Er zijn echter aanwijzingen dat de vitamine B12-concentraties in serum de intracellulaire concentraties niet correct weergeven (
bron).

Hierdoor lopen er veel mensen rond met vitamine B12-tekort dat niet wordt bevestigd door bloedonderzoek. Het gaat namelijk niet zozeer om wat zich in het bloed bevindt maar wat er ook daadwerkelijk wordt opgenomen in onze cellen.

Maar ook dat wordt in het TV-programma niet verteld!

Natuurlijk is gezond en gevarieerd eten de beste manier om gezond te blijven. Maar de realiteit is dat de meeste mensen dit niet doen.  Bij sommige groepen (ouderen of mensen met aandoeningen) worden bovendien de vitamines- en mineralen niet goed opgenomen.

Voor al deze mensen kunnen vitaminepillen een goede aanvulling zijn op de dagelijkse voeding.
Want wanneer dagelijkse voeding deze hoeveelheden (om welke reden dan ook) niet kan leveren, is een aanvulling via verrijkte voedingsmiddelen of supplementen wel degelijk nuttig.

Ik hoop dat het zo wat duidelijker voor je is.

Oscar Helm



Reacties