Welke olie voor frituren, baken & braden


Oeps, hier raak ik soms ook wel eens het spoor bijster. Want sommige oliën zijn helemaal niet geschikt om in te baken, ze zijn zelfs schadelijk. Ik ben er weer even voor gaan zitten, om alles weer op een rij te krijgen, effe weer in de olie.

Bronnen zijn o.a A Healthy life en Oscar Helm.


Top 4 van oliën en vetten om in te bakken
Koud geperste extra vierge olijfolie, kan je deze verhitte?
Samenvattend is onderstaande tabel de top 4 oliën/vetten om mee te bakken en te braden:
Olie/vet
Dominante vetzuur
Rookpunt
Bakken?


Kokosolie
86% verzadigd
250 graden
hoog vuur


Ghee
62% verzadigd
250 graden
hoog vuur


Roomboter
53% verzadigd
180 graden
middel of laag vuur


Olijfolie
73% enkelvoudig onverzadigd
180 graden
laag vuur

Rijstolie
225 graden
geschikt voor bakken en braden

Avocado olie
270 graden
geschikt voor bakken en braden.
Bewaren bij kamertemperatuur en niet in direct zonlicht.
Dit geldt voor alle oliën 

Kokosolie is voor koken en bakken de beste optie met een rookpunt van 250 graden. Ook bevat het van alle oliën de meeste verzadigde vetzuren. De vetzuren in kokosolie zijn daardoor stabiel en geschikt om te verhitten op hogere temperaturen.
Neem alleen wel (extra) virgin kokosolie, in ieder geval geen geraffineerde kokosolie. Het liefst de niet-ontgeurde kokosolie in glazen potten van de merken De Witte Parel, Royal Green of Amanprana.
Niet verhitten
Al heeft koolzaadolie een vrij hoge warmtetolerantie, je kunt deze toch beter niet verhitten. Plantaardige oliën zoals walnotenolie, lijnzaadolie, raapolie, koolzaadolie en saffloerolie zijn zeer rijk aan meervoudig onverzadigde vetten die oxideren zodra je ze boven een bepaalde temperatuur verhit. Geoxideerde oliën zijn zeer ongezond voor hart- en bloedvaten omdat ze aderverkalking kunnen veroorzaken. Volgens Chinees wetenschappelijk onderzoek is het verhitten van koolzaadolie daarnaast ook kankerverwekkend (Chen H, Yang M et al. 1992).

Er is sprake van een eerste persing (Extra Vierge) als de temperatuur tijdens het persen niet hoger komt dan 28 graden en het percentage van vrije zuren 0,8% of lager is.
Deze kwaliteit olie is de beste die je kunt krijgen.
Als je olie gebruikt bij het bakken van voedsel, bijvoorbeeld vlees, moet de olie flink verhit worden om het vlees direct dicht te kunnen schroeien. Alleen op deze manier blijven de voedingsstoffen in het vlees. Maar de olie mag ook niet té heet worden, anders komen er hele slechte/schadelijke stoffen vrij.
De olie die je gebruikt bij het bakken, mag beslist niet te sterk van smaak zijn, anders overheerst het al snel de smaak van het te bakken product.
Olie die je dus gebruikt bij het wokken, waarbij de olie heel erg verhit moet worden, moet hier wel tegen kunnen. Hiervoor kun je niet zomaar iedere olie gebruiken. Er is speciale olie voor roerbakken en wokken beschikbaar die tegen hoge temperaturen kunnen. 
Lees meer over olie die voor je gezondheid echt aan te bevelen zijn bij  De Krokante waarheid.  De YouTube video van Oscar Helm is ook erg vet om te kijken 😉. Zo alles weer uit het vet gehaald. 

Jolanda

Reacties