De Vogel gevlogen


Een cliënt in mijn praktijk merkte op, dat er zoetstoffen zit in Utricalsin van het merk Vogel. Nu gebruik ik dit merk al 23 jaar, nooit meer op de samenstelling gelet, het is een Homeopathische middel van Vogel, dus je vertrouwd er op dat ze geen Munck erin stoppen. Naïef of goed gelovig van mij?

Ik geef als advies het minerale/magnesium supp., altijd het merk van Vogel Utricalsin.
Het werkt, het is betaalbaar en mijn kinderen, toen ze klein waren deden het daar goed op.
Vooral mijn zoon, die toen hij een kleuter was altijd snot en snot verkouden was.
Toen hij Utricalsin kreeg, ging zijn weerstand omhoog. Hij is nu 27 jaar,
boom van een kerel, of dit door de utricalsin of aan door iets anders  komt laat ik in het midden 😊.

Zoals vele merken al dan niet homeopathisch veranderen van samenstellingen, soms goed, soms kun je hier vraagtekens bij zetten waarom. Dus ook bij Utricalsin. Ik heb hier Vogel op aangeschreven, want zoetstoffen verwerken in een puur natuurlijk middel vind ik niet natuurlijk normaal, hoe natuurindentiek het ook mag zijn.

Kreeg heel keurig antwoord terug

De oude samenstelling van Urticalcin bevatte voornamelijk lactose als hulpstof. Lactose is om verschillende redenen vervangen door sorbitol en mannitol. De voornaamste reden is dat gebruikers met lactose-intolerantie, dit product nu ook kunnen gebruiken. Sorbitol en mannitol hebben de dragerfunctie van lactose overgenomen. Deze dragerfunctie is nodig om het extract in het tablet te verwerken. Daarnaast hebben we de focus van de doelgroep iets verbreed, namelijk het gebruik van Urticalcin bij kinderen, omdat vitamine D gebruik bij kinderen erg belangrijk is.
Door sorbitol en mannitol te gebruiken, zijn de tabletjes wat zoeter van smaak, waardoor ze door kinderen beter getolereerd worden. Sorbitol en mannitol zijn hiervoor gekozen omdat het allebei een plantaardig zetmeel is. De werkzame stof in alle producten van A.Vogel is altijd op 100% natuurlijke basis. Daarnaast zijn er bij bepaalde toedieningsvormen hulpstoffen nodig om bijvoorbeeld een tablet in de maag of juist in de darmen uiteen te laten vallen. De naam hulpstoffen zegt het al, deze stoffen  zijn bedoeld om de werkzame stof optimaal te laten werken in het lichaam. A.Vogel is zeer kritisch op het gebruik van hulpstoffen en wij kiezen waar mogelijk dan ook  altijd voor natuurlijke en plantaardige hulpstoffen.
 
De toevoeging van vit D betekent dat we nu indicaties op de verpakking kunnen zetten en dat het product veilig is binnen EFSA wetgeving: Er is een Europese wet gepubliceerd over gezondheidsclaims. Deze bepaalt welke beweringen over gezondheidsvoordelen zijn toegestaan wanneer je specifieke producten in de categorie voeding of voedingssupplementen aanprijst, zoals op de verpakking, op een website of in brochures. Men is beperkt in het bevorderen van de verkoop van specifieke producten door een verbod op gezondheidsclaims die niet door de EFSA (European Food and Safety Authority) zijn goedgekeurd. Men behoudt de vrijheid van meningsuiting en mag beweringen doen over generieke werkzame stoffen, maar niet in relatie tot een product (wanneer die bewering niet is goedgekeurd).

Door de vitamine D toe te voegen mogen we dus een claim maken en is het product veilig voor de toekomst.
Dit is de reden geweest dat het product veranderd is, aangepast moest worden en niet meer dezelfde is als voorheen.
Sorbitol/ mannitol

Sorbitol is van nature aanwezig, vooral in pitvruchten: appels (0,5 g sorbitol / 100 g, 2,5 g sorbitol bevatten in 100 g gedroogde appels), peren, abrikozen, pruimen, perziken en aardbeien. Al deze pitvruchten bevatten grotere hoeveelheden sorbitol.
Mannitol zit in aubergine, selderij, andijvie, pompoen, rode bietuien. Sorbitol en mannitol zijn dus stevig verankerd in onze voeding.
Uiteraard gebruiken wij ook deze natuurlijke varianten.
Als u 6 tabletten Urticalcin met vitamine D (= dagelijkse dosis) inneemt, neemt u per dag minder dan 0,4 g sorbitol en mannitol.
Dit getal komt overeen met 16 g van een appel of ongeveer 1/10 van een appel”.

Keurig uitgelegd, maar het product is dan ook Zwitsers die dit middel aanpast, in Nederland volgen ze dit dus op. Maar ik kan hier niet achter staan, u wel? Juist zij moeten weten wanneer men bijv. kauwt op een stuk suikerriet, dan is dat goed voedsel, maar onttrekt men er in de fabriek alle minerale aan die niet zoet smaken, dan is de geraffineerde suiker die men overhoudt schadelijk voor mens als voedsel, omdat ze dan in het menselijke organisme de minerale waarmee zij zich van nature verbindt daardoor aan onttrekt. Dus als je zo op een appel kauwt, kan je lichaam de zoetstof goed verteren, daar heeft de natuur voor gezorgd, maar onttrek je deze zoetstof uit de appel..............
"De natuur oordeelt niet, maar werkt wel met natuurlijke consequentie' (uitspraak van drs. Richard de Leth).

Komt bij dat er vele andere betere natuurlijke suikers zijn, dan zoetstof. Oke eerlijk is eerlijk, de ene zoetsof is de andere niet, zo ook bij deze. Maar toch, vind ik
persoonlijk dat dit niet thuis hoort in dit product. 

Zeker als je weet dat ons lichaam (nog) niet gemaakt is voor het verwerken van synthetische stoffen. We moeten ons realiseren dat door de synthetiseren van onze aarde en ons bewustzijn te veel negatieve bijwerkingen in ons lichaam-geest-zielssysteem aanwezig zijn.

Echter er bestaan twee soorten zoetstoffen: natuurlijke en kunstmatige.
Natuurlijke zoetstoffen zijn bijv. producten zoals suiker en stroop. Ze worden gewonnen uit natuurlijke voedingsmiddelen, zoals groente, fruit en zetmeelrijke producten.
Kunstmatige zoetstoffen worden in een laboratorium of fabriek gemaakt. Ze leveren minder calorieën dan gewone suikers en worden daarom vaak gebruikt in light- en dieetproducten. Maar zij zorgen juist ervoor dat je snel honger krijgt, het zijn lege stoffen en schadelijk voor o.a je lever, kortom het heck je systeem.

Dan hebben we ook nog natuuridentieke zoetstoffen daar valt Sorbitol en Mannitol onder. Dit houd in dat er een synthetisch en natuurlijk middel in mag zitten.

Fabrieken misleiden de mensen veelal door te zeggen het is 100% natuurlijk, dit wil niet zeggen dat het 100% natuurlijk is, sterker nog er mag een mengsel in zitten van natuurlijke en synthetische middelen. Zo ook nu in Utricalsin. Erg jammer.

Sorbitol

Sorbitol ontstaat uit glucose. Het wordt natuurlijk gewonnen uit fruit ( appels, kersen) maar bijvoorbeeld ook uit algen en zeewieren. De zoetkracht ligt ongeveer op de helft t.o.v suiker. Het wordt vrij traag in het bloed opgenomen, en het is goed bestand tegen hitte. Omdat sorbitol ook een groot vermogen heeft om vocht vast te houden, wordt het erg veel gebruikt in cosmetica, en tal van andere verzorgingsproducten. Tandpasta is een bekend product waar erg veel met sorbitol wordt gewerkt. Bij gebruik van meer dan 40 gram per dag werkt sorbitol laxerend.

Mannitol

Mannitol wordt gemaakt uit suiker, maar tevens uit glucose afkomstig uit diverse groente. De zoetkracht ligt ook ongeveer op de helft t.o.v gewone suiker. Het wordt vrij slecht opgenomen in het bloed, en het geeft geen bijsmaak. Mannitol is een zeer vaak gebruikte zoetstof in de voedingsindustrie om samen te mengen met andere zoetstoffen. Dit wordt gedaan omdat mannitol een zoete smaak kan versterken, maar ook omdat het in staat is een structuur te verbeteren en kan voorkomen dat een product uitdroogt. Het werkt vrij snel al laxerend: bij gebruik van 10 tot 15 gram per dag kan er al fikse diarree optreden.

Men had ook bijv. voor wat gezondere suikervervangers kunnen kiezen bijv. voor palmsuiker, ahornsiroop, honing. Natuurlijk alles met mate, ook hier.

Dan de vitamine D, altijd beter dan niets, maar vit D wordt wel beter door het lichaam opgenomen als zij vloeibaar is. Arts-homeopaat J Beunk meldt hierover:  Vitamine D is een vetoplosbaar vitamine. Toediening in druppelvorm, capsule of per injectie zal goed gaan. De tabletvorm wordt slecht opgenomen naar mijn ervaring” (bron).

Jammer dat Vogel voor een natuuridentiek zoetmiddel heeft gekozen, ik ga nu op zoek naar een ander middel, maar valt helaas nog niet mee, want ook in Orthica en Findal zit zoetstof verwerkt. Hoe spijtig is dat. Ik heb nog de oude variant, zoals op de foto, eerst maar even opmaken.

Jolanda


Reacties

  1. Interessant verhaal, zo zie je maar dat je goed op moet blijven passen wat er in producten wordt gebruikt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit was mij ook al opgevallen. Ik vind het zeer slecht dat er zoetstoffen in een natuur product zitten. Ik ga dit dus ook niet kopen helaas, vroeger was ik er erg tevreden over. Nu helaas niet meer!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jammer, dit product ga ik niet meer kopen!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, ik was ook groot fan. Had net mijn grote oude pot leeg en schrik van de smaak van de 'nieuwe' Urticalcin. Het hele pure wat je proefde is weg! Zonde, ook op zoek maar naar iets anders...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten