Vitamine D3 tekort tijdens de zwangerschap vergroot de kans op het krijgen van een kind met autisme

Bron: Ortho Health foundation


Vrouwen met een te lage vitamine D spiegel tijdens de zwangerschap hebben een vergroot risico om een kind met autisme te krijgen. Dat vitamine D, ook wel zonnevitamine genoemd, belangrijk is voor gezonde botten en ons immuunsysteem is al langer bekend. Nu blijkt uit onderzoek van Australische wetenschappers in samenwerking met onderzoekers van het Erasmus MC, dat vitamine D een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van de hersenen bij de foetus.

De onderzoekers hebben meer dan 4000 gegevens van kinderen gebruikt uit de Generation R studie. Bij de moeders zijn de vitamine D waardes in het bloed gemeten toen zij 20 weken zwanger waren en kort na de geboorte van hun kind. 16% van de vrouwen uit deze studie had een vitamine D tekort. Kinderen waarvan de moeder een vitamine D tekort had gedurende de zwangerschap vertoonden op zesjarige leeftijd twee keer meer symptomen die passen bij het autistisch spectrum. Zo waren de sociale vaardigheden minder en bleek de motoriek afwijkend te zijn ten opzichte van hun leeftijdgenootjes (Vinkhuyzen er al., 2016).

In het informatiebulletin over vruchtbaarheid en zwangerschap staat uitgebreid beschreven welke nutriënten nog meer van belang zijn tijdens de zwangerschap. Zo heeft ook het nemen van omega-3 vetzuren een positieve invloed gedurende deze periode. In omega 3 zitten namelijk de werkzame stoffen EPA en DHA. Het laatsgenoemde helpt bij het vormen van de hersenen en ogen van de foetus. Wanneer er onvoldoende DHA aanwezig is dan snoep het kind dit af van de moeder. Dit kan na de bevalling leiden tot een postnatale depressie. Daarnaast heeft de EPA die in visolie (omega 3) zit, een positieve invloed op de hart, bloedvaten en het cholesterolgehalte.

Meer informatie hier


Jolanda
Adviserende en ondersteunde praktijk
Natuurlijk Normaal

Reacties