Het pioppi dieet verantwoord of niet.


En daar gaan we weer, ons voedingscentrum die in hun campagne spotje ‘laat je niet gek maken’, zelf de gene zijn die je gek maakt. Door onwetendheid van mensen en het hierdoor klakkeloos aannemen omdat men denk, zij zullen het wel weten………….Dit is onze vuilkuil.

Het Pioppi dieet kwam op 10 oktober 2018 in de uitzending van dokters van morgen. 
In november 2018 waarschuwde ons voedingscentrum voor het dieet. Toch vreemd dat ze de kunde van cardioloog Aseem Malhortra in twijfel trekken 
Je kan je afvragen hoe kundig zij zelf naar dit dieet hebben gekeken?

Juglen Zwaan heeft het onder zijn loep genomen, een persoon waar ik meer vertrouwen in heb dan ons voedingscentrum. Hij zegt het volgende;

Al meer dan 50 jaar adviseert het Voedingscentrum de Nederlandse bevolking. We zijn zieker dan ooit. We worden steeds dikker en zieker (7). De adviezen van het Voedingscentrum zijn oorspronkelijk bestemd voor de gezonde Nederlander. Echt gezonde Nederlanders zijn in de minderheid (8). Het Voedingscentrum zou hier rekening mee moeten houden. Het voorlichtingsinstituut heeft er geen problemen mee als mensen 70% van hun energie uit koolhydraten halen (9). Ik vind dat advies voor een land waar de meerderheid aan overgewicht lijdt uiterst onverstandig.
Spectaculaire resultaten

Volgens het Voedingscentrum kan het Pioppi-dieet leiden tot een vitamine B-tekort. Tegelijkertijd vinden ze dat het dieet te veel eieren bevat. Die twee standpunten zijn met elkaar in tegenspraak. Eieren zijn namelijk zeer rijk aan B-vitamines (4). Het brood dat het Voedingscentrum in dit dieet mist, bevat een stuk minder B-vitamines (5). De angst voor eieren is ongegrond: tot 3 eieren per dag is volgens de laatste wetenschappelijke inzichten veilig (6).

Volgens het Voedingscentrum leidt het Pioppi-dieet tot een tekort aan vezels. Dat begrijp ik niet zo goed: in het boek wordt aangeraden om 3 keer per dag vezelrijke groenten te eten. Het dieet schrijft dagelijks 2 stukken fruit en minimaal 5 porties groenten voor. Rood vlees wordt in het boek sterk gelimiteerd. Als je al rood vlees eet, adviseert de cardioloog om te kiezen voor grasgevoerd. Waarom haalt het Voedingscentrum dit dieet nu in de media onderuit? Hoe komen ze toch bij al deze onzin? Hebben ze het boek wel gelezen of alle informatie uit hun duim gezogen? Het lijkt erop dat ze bang zijn dat mensen die het dieet volgen een margarine-tekort oplopen. Om te bewijzen dat het Voedingscentrum de feiten lijkt te verdraaien, lees het originele boek van het Pioppi-dieet.

Brits voedingscentrum
De British Nutrition Foundation (BNF), het Engelse Voedingscentrum, heeft ook wel wat kritiek op het dieet, maar zegt dat ze het dieet wel aanmoedigen (15). Ze geven eerlijk toe dat ook daar weinig mensen naar hun adviezen luisteren en zijn daarom blij met de komst van het Pioppi-dieet. Zo eten mensen minder geraffineerde producten en meer groente en fruit. Het Nederlandse Voedingscentrum slaat de plank in mijn ogen hierin volledig mis, nu ze een kruistocht is begonnen tegen het Pioppi-dieet.

Het Voedingscentrum is uiterst passief en kijkt toe hoe Nederland zich tegoed doet aan bewerkte voedingsmiddelen. De organisatie waarschuwt niet voor geraffineerde suikers. We hebben organisaties als Foodwatch nodig om de levensmiddelenindustrie een halt toe te roepen. Maisbrood zonder mais erin, blauwebessensap dat voor bijna 90% uit appelsap bestaat en cranberries die voor twee derde uit suiker bestaan; dit zijn slechts enkele voorbeelden van misstanden die in de ogen van het Voedingscentrum geen actie vereisen. Ruim 70% van het voedsel uit supermarkten is sterk bewerkt (16). Aan meer dan 50% van de levensmiddelen wordt suiker toegevoegd (17). Het Voedingscentrum doet helemaal niks, geen enkele kritische noot naar de voedingsindustrie. Ze vinden het wel best. Maar als er een arts komt die het voor elkaar krijgt om mensen dagelijks 5 porties groenten en 2 stukken fruit te laten eten, dan slijpen ze de messen om de beste man met de grond gelijk te maken. Zouden ze soms jaloers zijn?


Ons voedingscentrum is allang niet meer onafhankelijk, met een directeur die directeur was bij unilever! Laat u dus zeker niet gek maken door het voedingscentrum.



Jolanda Leefstijlcoach


Reacties