Laat je zeker niet gek maken door het voedingscentrum
op
Link ophalen
Facebook
X
Pinterest
E-mail
Andere apps
Ook gezien campagne spotje van het voedingscentrum "Laat je niet gek maken?". Deze werd begin januari 2019 gelanceerd.
Toch gek dat zij juist degene zijn die ons gek maken, letterlijk! Door het voedingscentrum, met hun schietschijf van 5, kregen we teveel aan omega 6 binnen, te weinig aan omega 3 en te weinig vetten en verse groente. Gevolg...... ontstekingen in ons lichaam, meer Alzheimer en zijn we zieker dan ooit.
Op 22 december 2018, was het voedingscentrum nog bij VaraKassa (bekijk hier de uitzending). Hoe het kan dat ongezonde voeding in automaten op scholen op oog hoogte staan. Met verbazing heb ik deze aflevering gezien. Ook de uitspraken die leerkrachten deden gebrek aan kennis, dat zeker. Stap voor stap, stapje terug.......... werd er gezegd door de dame van het voedingscentrum bij Vara Kassa. Ik dacht ja,ja en de huidige directeur ( Dr. ir. Gerda Feunekes) , was voorheen directeur bij unilever, hoe onafhankelijk kan je dan nog zijn.
Ook een unilever doen net als de reguliere artsen of ze het wiel van het oer oude eten opnieuw hebben uitgevonden, herontdekt.
Nee, de goeroes waar zij het over hebben in hun spotje, zij hen al een decennia lang voorgegaan. Maar omdat het nu van onderaf gaat komen, wij mensen nu zelf aan het wiel gaan draaien, draaien zij hun schijf bij. Beetje jammer!
Nee idd laat je ZEKER niet gek maken door het voedingscentrum.
Kijk het spotje van het voedingscentrum.
Juglen Zwaan schrijft in zijn nieuwsbrief het volgende hierover;
De Canadese overheid heeft met ingang van dit jaar hun nieuwe
voedingsrichtlijnen bekend
gemaakt. Het is de schijf van drie geworden, die voor 50% bestaat uit
groente en fruit, 25% uit onbewerkte koolhydraten en 25% eiwitrijke
voeding. Wat is er zo goed aan deze schijf van drie? Hoe zit het dan met de
schijf van vijf van het Voedingscentrum? Daarover in deze nieuwsbrief meer.
In het Canadese
rapport met de nieuwe
richtlijnen voor voeding wordt veelvuldig naar onderzoeken verwezen, zodat
iedereen kan zien waarop ze hun adviezen baseren. Het Voedingscentrum doet
dit pertinent niet. Het leuke is dat de Canadese overheid al het gesponsorde
onderzoek heeft uitgesloten. Het Voedingscentrum noemt zich onafhankelijk
en volgt de richtlijnen van De Gezondheidsraad. Je gelooft het misschien
niet, maar bij het controleren van hun adviesrapporten was meteen al het
eerste onderzoek dat ik checkte gesponsord door de Nederlandse
Zuivelindustrie (1). Hierdoor rijst de vraag hoe onafhankelijk De Gezondheidsraad en
daarmee de adviezen van het Voedingscentrum zijn. Ik heb de
richtlijnen van het
Voedingscentrum er daarom even bij gepakt en grondig bestudeerd. Er vielen
me vele vreemde adviezen op:
- Extreem gezonde voedingsmiddelen zoals zuurkool en zeewier staan
buiten de schijf van vijf. Groentesap ook. Hier wordt verder geen
verklaring voor gegeven.
- Volle zuivel wordt afgeraden, terwijl de Gezondheidsraad hier
geen problemen meer mee heeft (2). Kennelijk volgt het Voedingscentrum dus helemaal niet overal de
richtlijnen van de Gezondheidsraad.
- Koffie gezet met een cafetière mag niet, maar koffie uit de
automaat mag wel. Automaatkoffie bevat vaak oploskoffie. Oploskoffie is
zeer rijk aan het kankerverwekkende acrylamide (3). Lijkt me een slecht advies.
- Het Voedingscentrum adviseert om variatie aan te brengen in
je voedingspatroon, maar raadt vervolgens aan om je dieet te baseren op
brood, pasta, couscous, noedels en rijst. Op rijst na, zijn het allemaal
producten op basis van tarwe. Dat lijkt me dan toch wel weer erg eenzijdig.
- Er wordt geadviseerd om maximaal 3 – 5 keer per dag iets
kleins buiten de schijf van vijf te eten. Daarnaast is dan nog maximaal 3
keer per week ruimte voor een wat grotere snack of minder gezonde keuze.
Veel mensen zullen dit echter zien als een vrijbrief om dagelijks te gaan
snoepen en snacken en wekelijks nog eens 3 keer extra junkfood te gaan
eten.
- Nederlanders moeten meer vezels eten. Volgens de instantie is
dat alleen mogelijk door te kiezen voor bruinbrood, volkorenbrood of
volkorenproducten. Volgens onderzoek blijkt brood op basis van tarwe bijna
volledig uit onoplosbare vezels te bestaan en niet uit oplosbare (4). Onoplosbare vezels blijken bij veel mensen met PDS voor
spijsverteringsproblemen te kunnen zorgen (5). Niet alle vezels zijn hetzelfde. Het voedingscentrum maakt hier
geen onderscheid in.
Zie voor meer achtergrondinformatie over de onafhankelijkheid van
het Voedingscentrum ook mijn
YouTube-video van de
week:
En nog meer? Mijn oude bezwaren uit het verleden blijven
nog steeds overeind. De schijf van vijf bevat wel erg veel koolhydraten. In
een land waar veel mensen nauwelijks bewegen, kunnen zetmeelrijke producten
ervoor zorgen dat er gemakkelijk overgewicht ontstaat. Het is dan ook niet
gek dat meer dan 50% van Nederland te dik is. Ook is het Voedingscentrum
nog steeds bang voor verzadigd vet, terwijl steeds meer onderzoekers
hieraan twijfelen (6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13). Het is eigenlijk belachelijk dat het Voedingscentrum niets doet
tegen voedingsmisstanden en dat we een stichting zoals Foodwatch nodig hebben
om de consument te beschermen tegen de voedingsindustrie. Blauwe-bessensap
dat bijna volledig uit witte-druivensap bestaat, of maisbrood dat geel
geverfd is met kleurstof omdat er nauwelijks mais in zit, zijn voorbeelden
van misstanden die Foodwatch aanpakt (14, 15).
Margarine
De richtlijnen van het Voedingscentrum zijn doordrenkt met een hang naar
margarine (16). Margarine is een sterk geraffineerd product, dat zeer veel
calorieën bevat en bijzonder weinig micronutriënten. De basis van margarine
vormt steevast zonnebloemolie. Onlangs was in de uitzending van De
keuringsdienst van Waarde te zien dat er bij de productie van
zonnebloemolie giftige chemicaliën komen kijken (17). Nader onderzoek leert dat deze stoffen bijna altijd als residu in
zonnebloemolie aanwezig zijn (18).
Conservatief
De schijf van vijf is erg conservatief. Het Voedingscentrum voert actief
campagne om superfoods uit het dieet van de Nederlander te weren (19). Dat terwijl de meeste superfoods onbewerkte groenten, fruit en
noten zijn.
Wageningen
Een ander zorgwekkend punt is dat vrijwel alle experts van het
Voedingscentrum, inclusief de directrice van het Voedingscentrum, hun
studie hebben gedaan aan de universiteit van Wageningen (20). Deze universiteit staat bekend om de banden met de industrie (21, 22, 23). Sterker nog, Unilever zal binnenkort zelfs gaan inwonen op de
campus van deze universiteit (24). De directrice van het Voedingscentrum komt (net als de vorige
directrice) bij Unilever
vandaan. Dit komt allerminst
objectief over.
Schijf van vijf niet alleen maar slecht
Hoewel ik denk dat de schijf van vijf beter kan, denk ik dat veel
Nederlanders gezonder zouden eten wanneer ze de schijf van vijf zouden
volgen. Er staan ook veel goede adviezen in, zoals het advies om minimaal
250 gram groente per dag te eten. Ze adviseren om iets minder vlees te eten
en meer plantaardig. Light-frisdrank en frisdrank met suiker worden ook
ontraden. Verder adviseren ze om regelmatig een eitje en een portie haver
toe te voegen aan je dieet. Allemaal adviezen waar ik niks op tegen heb.
De zuiderburen
Over de
voedingsdriehoek van de
Belgen ben ik erg te spreken. Zij adviseren om zo weinig mogelijk
geraffineerd voedsel te eten en juist te kiezen voor onbewerkt, waarbij
groente en fruit de basis vormt. Brood en margarine staan hier niet op de
voorgrond.
Niet alleen rozengeur en maneschijn
Hoewel er veel goede dingen te zeggen zijn over de voedingsrichtlijnen in
Canada, zijn er ook standpunten waar ik minder over te spreken ben. De
angst voor verzadigd vet zit er daar ook goed in. Overal wordt geadviseerd
om met een grote boog om verzadigd vet heen te lopen. Zo wordt er wel kefir
geadviseerd, mits dit maar de halfvolle variant betreft. Dat vind ik dan
wel weer jammer. Zeker omdat modern onderzoek keer op keer aantoont dat
volle zuivel juist gunstig kan zijn ten opzichte van de magere variant (25, 26, 27).
Verschillen
Het is eigenlijk vreemd dat er in elk land andere voedingsadviezen gelden.
Zijn we dan allemaal lichamelijk zo verschillend? Waarschijnlijk niet. In
elk land lopen er experts rond, die kennelijk toch van mening verschillen
ten opzichte van de experts in andere landen. Dit gegeven toont aan dat er
ook onder experts grote verschillen in visie bestaan. Je kunt daarom het
beste zelf op onderzoek gaan en je eigen waarheid vormen. De adviezen van
vandaag zijn mogelijk morgen alweer achterhaald.
Verschuiving
Tien jaar geleden lag het accent bij voedingsadvies vooral op de
nutriënten. Wetenschappers en beleidsmakers zijn toen langzaam gaan inzien
dat voedsel beoordelen op enkele aanwezige micronutriënten te kort door de
bocht was. Een voedingsmiddel is meer dan een paar stofjes bij elkaar.
Inmiddels is er weer een verschuiving gaande: die van de
voedselcombinaties. We eten geen losse voedingsmiddelen, maar een hele
maaltijd. Wie eet er een bord rijst? Bijna niemand… Rijst gaat vrijwel
altijd vergezeld van groente en eiwit. Bij combinaties gelden er weer
totaal andere wetten. De komende jaren zullen we gaan ontdekken wat voor
geheimen de combinatieleer ons brengt.
Nee mensen laat je zeker niet gek maken door ons voedingscentrum!!!
Reacties
Een reactie posten