Bangmakers over Vetten. Vetten zijn nodig!


Ga jij midden in een bos slapen? Mijn vrouw kijkt me vol afgrijzen aan. Vol trots vertel ik dat ik met een groep een Bushcraft heb gevolgd. Op Marktplaats heb ik een goede slaapzak gekocht. Kan zelfs bij 20 graden onder nul, zeg ik enthousiast.
In het bos blijkt dat niet te kloppen. Het is drie graden onder nul. Ik klapper van de kou. Om 1:00 uur s nachts sluip ik door het donkere bos naar mijn auto. Ze bekijken het maar. Met een licht schuldgevoel rijd ik naar een hotel in de buurt.
Verkeerd voorgelichtZo is het ook met vetten. In de meeste diëtetiekboeken staat de informatie over vetten haaks op de werkelijkheid.
Waarom zijn wij zo bang voor vetten?
Omdat je overal onterecht leert dat vetten gevaarlijk zijn. Van De Hartstichting (eet Becel Pro Activ), Unilever tot de diëtetiek. Door een foutief onderzoek van de Amerikaanse onderzoeker Ancel Keys in de jaren zestig van de vorige eeuw, bestaat de mythe dat verzadigd vet aan de basis staat van hart- en vaatziekten. Sindsdien zijn we door de suikerlobby minder vetten en meer koolhydraten gaan eten. En zijn we alleen nog maar dikker geworden. We hebben meer ontstekingsziekten zoals obesitas, depressiviteit, auto-immuunziekten en kanker.
Maar we staan op een kantelpunt. In 2013 sloeg door nieuwe onderzoeken de twijfel in de medische wetenschap toe:
OERsterk










Maar wat lees je in de krant als antwoord op deze vraag?






Ingezonden brief van Anno Berghuis in NRC, 2014












Reactie Patricia Schutte van het Voedingscentrum 
En de maatschappelijke verwarring is compleet.
Want de waarheid is omgekeerd
Als je op een broodje met kaas roomboter (verzadigd vet) smeert, is de roomboter het gezondste onderdeel van het broodje. Recent onderzoek laat zien dat verzadigde vetten geen enkel effect hebben op sterfte, hart- en vaatziekte of suikerziekte. Dus het wordt hoog tijd om onze relatie met vetten te veranderen.
Wat zijn vetten?
Vetten worden in planten en dieren gemaakt. Vetten die bij kamertemperatuur smelten noemen we oliën. In plantaardige oliën zitten veel onverzadigde vetzuren, omdat ze een dubbele binding hebben. Ze veranderen als gevolg van blootstelling aan zuurstof, hitte of licht in transvetten.
Wat is een transvet?
Transvetten ontstaan bij het industrieel harden van plantaardige oliën. Je vindt ze vooral in bewerkte voedingsmiddelen, zoals kant-en-klare sauzen, dressings, margarines, zoutjes, koek, snoep, bepaalde toetjes en gebak. Transvetten zijn schadelijk. Bij de omzetting raken ze geoxideerd en beschadigen ze de lichaamscellen. Verzadigde vetten, waar we zo bang voor zijn, hebben géén dubbele binding en kunnen bij verhitting niet in een transvet veranderen.
Welke vetten zijn slecht?
De mens dacht het beter te kunnen dan de natuur. Hij ging sleutelen en experimenteren met ons voedsel. Roomboter werd kunstboter. Sinds 1913 kunnen we fabrieksmatig plantaardige oliën zoals zonnebloemolie produceren. Hierdoor wordt het als goedkope grondstof in veel eten toegevoegd. En daar zit het probleem. Omega-6 vetzuren stimuleren ontstekingen. Omega-3 vetzuren daarentegen remmen ontsteking. Door de bewerking van onze voeding eten wij veel te veel omega-6 vetzuren Het maatschappelijke gevolg: veel ontstekingen en een toename van westerse welvaartsziekten.
Eigenlijk bestaan er geen geen goede of slechte vetten. Er bestaat wel een foute balans tussen de vetzuren. Jouw lichaam heeft alle vetzuren nodig om goed te functioneren. Behalve transvet.
Hoe weet ik welke vetten ik moet eten?
De oermens had niet veel te kiezen. Hij moest het doen met wat er groeide, rende, vloog of zwom. In een natuurlijke omgeving zijn er alleen gezonde vetten zoals avocado, olijven, noten, zaden, wild vlees en vette vis. In onze oorspronkelijke omgeving kwamen transvetten niet voor.

Ik geef je even een overzicht: 
Omega-3 vetzuren:

Zeegroentengroene bladgroentenchiazaadlijnzaadolievette vis (haring, makreel, zalm, sardientjes)walnootpompoenpitolie
Omega-6 vetzuren:
Notenzadenwild vleeszonnebloemoliesojaoliemaïsoliesaffloerolieteunisbloemoliecashewnootpindapakjes en zakjes
Omega-9 vetzuren:
Olijfoliesesamzaadavocado
Verzadigde vetzuren:
Verzadigd vet: roomboterkokosolie of ghee (en zit het meest in moedermelk!)
Transvet: bewerkte voedingsmiddelen zoals pakjes en zakjesmargarinehalvarinekoekgebakchipsgefrituurd voedsel en kant-en-klaarmaaltijden

Vermijd dus pakjes en zakjes en gooi je margarine of halvarine in de prullenbak.

Maar die inzichten veranderen de hele tijd, wat moet ik nou geloven?
Vertrouw de natuur. Heb een gezond wantrouwen bij alles wat door mensenhanden is gemaakt. In de jaren zestig van de vorige eeuw moesten we volgens de adviezen van de diëtiek vetten mijden om niet dik te worden. Gelukkig kantelt het inzicht in de wetenschap en moeten we nu weer vet eten om slank te worden. De Eskimos eten vooral zeehondenvlees, rijk aan verzadigd vet. De Hatzabe in Afrika drinken veel bloed en eten veel verzadigd vet. Beide groepen hebben een zeer laag cholesterolgehalte.

Van het eten van vet krijg je niet meer vet, waaronder cholesterol, in je bloed.
Van het eten van kunstmatige koolhydraten in de vorm van koek, snoep, brood, pasta, aardappelen, frisdranken en vruchtensappen wel.
Waar moet ik nou dus op letten?
Als je natuurlijke voedingsmiddelen eet, hoef je je geen zorgen te maken. Denk in paddenstoelen, eieren, noten, zaden, wild vlees, vette vis, groente en fruit. Lees hoofdstuk 14 en 16 in mijn eerste boek OERsterk* om te lezen wat, maar vooral waarom, je bepaalde zaken meer of minder moet eten. Vermijd vooral kunstmatig voedsel. Dan zijn zowel je vetzuren als jezelf prima in balans!
Wat moet je onthouden?
Onthoud dit simpele ezelsbruggetje:
  • verzadigd begint met een V van vast en verwarmen (roomboter, kokosolie, ghee). Gebruik ze in de keuken om te verhitten.
  • onverzadigd begint met een O van olie en onverwarmd (dus olijfolie (kan tot 180 graden), lijnzaadolie, walnootolie). Gebruik ze aan de eettafel voor koud gebruik.
En nu
Ga vanaf vandaag meer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado, groene bladgroenten, zeegroenten, noten, zaden, eieren, gevogelte of vette vis gebruiken. Gooi de margarine in de prullenbak. En als laatste: meet jouw vetzuurbalans (omega 6 / omega 3-balans), én herstel deze voor optimale gezondheid (klik hier voor meer informatie).


Bron: OERsterk van drs Richard de Leth, oprichter van OERsterk.

Reacties