Hoe kunt u besmetting met het Coronavirus voorkomen?
maandag 17-februari-2020 Bron: Natura Foundation
Onlangs dook de eerste besmetting met het nieuwe Coronavirus op in België. Één van de 9 gerepatrieerde Belgen uit Wuhan testte positief. We vertellen u graag wat u moet weten over het Coronavirus en wat u en uw cliënten zelf kunnen doen om een besmetting te voorkomen of om ervoor te zorgen niet al te ziek te worden door een besmetting.
Negen Coronavirussen
Er zijn wel negen verschillende soorten bekend van het Coronavirus. Zes ervan zijn besmettelijk voor de mens. Menselijke coronavirussen kunnen we opdelen in mild pathogene virussen en sterk pathogene virussen. De milde vormen veroorzaken symptomen zoals een eenvoudige verkoudheid en zijn verder ongevaarlijk. Twee soorten waren tot op heden bekend als sterk pathogeen en dus ook gevaarlijk. Het gaat hierbij om het SARS-coronavirus (Severe Acute Respiratory Syndrome) en MERS-coronavirus (Middle East Respiratory Sydrome). Deze coronavirussen veroorzaken ernstige longontstekingen en kunnen dodelijk zijn. Uit ervaring met het SARS- en MERS-Coronavirus kunnen we stellen dat deze virussen een dysfunctionele immuunreactie kunnen uitlokken die buiten proportie is en veel schade aanricht.
Gevolgen sterk pathogene virussen
Ernstige longontstekingen als gevolg van een sterk pathogeen Coronavirus zijn geassocieerd met zeer snelle replicatie van het virus, immense infiltratie van immuuncellen en zeer sterk verhoogde niveaus van pro-inflammatoire cytokines. Deze massieve immuunreactie laat schade na in de longen en kan resulteren in een fatale longontsteking. Een gezond persoon met een normaal functionerend immuunsysteem zou van de milde Coronavirussen geen last mogen hebben. Ouderen mensen en mensen met comorbiditeiten zoals diabetes of hart- en vaatziekten zijn vaak kwetsbaarder omdat ze vatbaarder zijn, ook voor de milde varianten.
Het nieuwe Coronavirus: 2019-nCoV
Het nieuwe Coronavirus is ontstaan op een beestenmarkt in Wuhan. Het is een tot nog toe onbekende variant van het Coronavirus en wordt het 2019-nCoV virus genoemd. Er zijn momenteel reeds ruim 73.000 mensen besmet en bijna 1875 mensen zijn eraan overleden. Er is nog geen vaccin op de markt. Het nieuwe Coronavirus is in het grootste deel van de gevallen mild. De sterftekans stijgt met de leeftijd en is groter bij onderliggende gezondheidsproblemen. Het is dus erg belangrijk dat ons immuunsysteem dit virus correct aanpakt. Indien ons immuunsysteem het virus effectief overwint zullen we vanaf dat moment immunoglobulines, ook wel antilichamen genoemd, produceren waardoor we vanaf nu niet meer opnieuw besmet kunnen worden en dus immuun geworden zijn.
Effectieve immuunreactie
Het is cruciaal dat ons immuunsysteem op een adequate manier reageert als er een pathogeen, zoals een virus of een bacterie, ons lichaam binnendringt. In het geval van een virus zoals het Wuhan Coronavirus, opteert ons immuunsysteem om een reactie in gang te zetten die ook wel een Th1-reactie wordt genoemd. Met behulp van T-lymfocyten wordt er een zeer sterke ontsteking gecreëerd, zodat de cellen die geïnfiltreerd zijn met het virus gedood worden. Bij dergelijke immuunreacties komt veel kijken. Het is een complexe cascade van gebeurtenissen die idealiter leidt tot de dood van het pathogeen en het aanleggen van immunologisch geheugen zodat we in de toekomst beschermd zijn. Gezien het feit dat het nieuwe Coronavirus de longen infiltreert, snel repliceert en een massieve immuunreactie uitlokt, is het uitermate belangrijk dat deze immuunreactie succesvol is in het verslaan van het virus en dat deze reactie weer (op tijd) eindigt. Een overmatige immuunreactie die niet op tijd eindigt, kan nog veel meer schade veroorzaken.
Wat kunt u zelf doen
Belangrijk is dus om ervoor te zorgen dat de immuunreactie effectief is. Wat kunt u inzetten?
Antivirale stoffen uit de natuur
De snelle replicatie van het virus kan worden afgeremd met antivirale stoffen. Een veelbelovende antivirale stof is Astragalus Membranaceus (Chinese kruid, dagelijks 900 mg). Daarnaast kunnen breedspectrum antivirale middelen worden ingezet zoals Allium Sativum (knoflook, dagelijks 200-400 mg), Sambucus (vlierbes), en Cordyceps (Chinese paddenstoel) (dagelijks 2000 mg).
Vitaminen, mineralen en vetzuren voor een optimale immuunreactie
De inname van voldoende vitamine C is erg belangrijk (dagelijks 2000 mg). Een vitamine C-tekort kan leiden tot een inadequaat functionerend immuunsysteem. Ook zink is van groot belang in het reguleren van de immuunreactie (dagelijks 30 mg). Daarnaast zijn voldoende vitamine D en de vetzuren EPA en DHA noodzakelijk voor op tijd uitzetten van de immuunreactie zodat deze geen onnodige schade aanricht. Voldoende inname van vette vis, schaal- en schelpdieren of algen en eventuele aanvulling met suppletie (dagelijks 2000 mg) is aan te raden. Vitamine D maken we aan onder invloed van de blootstelling aan zonlicht op onze huid. In deze tijd van het jaar is het in Europa onmogelijk om voldoende vitamine D via deze weg aan te maken. Suppletie van vitamine D is dus sterk aanbevolen (dagelijks 150 mcg).
Optimale werking van cortisol
Ook cortisol speelt een belangrijke rol in de immuunreactie en zorgt samen met vitamine D, EPA en DHA voor het op tijd beëindigen van de ontstekingsreactie. De lichaamseigen cortisolproductie en de gevoeligheid voor cortisol, en dus ook de werkzaamheid ervan, kunnen worden verbeterd via enkele eenvoudige leefstijltips:
- Zorg voor voldoende stressreducerende activiteiten zoals sporten, sauna, massage, meditatie, ademhalingsoefeningen die ontspanning brengen;
- Neem regelmatig een koude douche of ga in open water zwemmen. Een intense koudeprikkel zorgt voor vergroting van cortisolgevoeligheid;
- Eet gevarieerd en voldoende vezels om de darmflora te optimaliseren (of gebruik pre- en probiotica): een gezonde darmflora zorgt voor een betere werkzaamheid van cortisol.
Tot slot
Het nieuwe Coronavirus houdt velen van ons bezig. We kunnen er preventief voor zorgen dat ons lichaam bestand is tegen een besmetting met dergelijk virus, zoals ook aan te raden is ter preventie van het griepvirus. In België maakt het griepvirus jaarlijks zo’n 1000 en in Nederland zo’n 2000 dodelijke slachtoffers. Vooralsnog zijn er gelukkig van het Coronavirus geen dodelijk slachtoffers te betreuren in België en nog geen besmettingen in Nederland. Met behulp van een gezonde leefstijl, aangevuld met enkele stoffen uit de natuur die ons immuunsysteem een duwtje in de juiste richting geven, is ons lichaam beter bestand tegen virusinfecties, zoals het Coronavirus.
Referenties
- Mahallawi, Waleed et.al. (2018); MERS-CoV infection in humans is associated with a pro-inflammatory Th1 and Th17 cytokine profile; 104. 8-13. 10.1016/j.cyto.2018.01.025.
- Chaolin Huang et.al., (2020); Clinical features of patients infected with 2019 novel coronavirus in Wuhan, The Lancet January 24, 2020
- Guo Q. et.al., (2014), The effect of Astragalus polysaccharide on the Epstein-Barr virus lytic cycle; Acta Virol. 2014;58(1):76-80
- Duvall MG et.al. (2016), DHA- and EPA-derived resolvins, protectins, and maresins in airway inflammation; Eur J Pharmacol. 2016 Aug 15;785:144-155
- Roxas M1, Jurenka J. (2007), Colds and influenza: a review of diagnosis and conventional, botanical, and nutritional considerations. Altern Med Rev.2007 Mar;12(1):25-48
- Pellissier, B. Bonaz, (2017) Chapter Eleven - The Place of Stress and Emotions in the Irritable Bowel Syndrome, Editor(s): Gerald Litwack, Vitamins and Hormones, Academic Press, Volume 103, 2017, Pages 327-354, ISSN 0083-6729, ISBN 9780128119143, https://doi.org/10.1016/bs.vh.2016.09.005.
- Noh EM et al. Cordycepin inhibits IL-1beta-induced MMP-1 and MMP-3 expression in rheumatoid arthritis synovial fibroblasts. Rheumatology (Oxford). 2009;48(1):45
- Wu Y et al. Effect of various extracts and a polysaccharide from the edible mycelia of Cordyceps sinensis on cellular and humoral immune response against ovalbumin in mice. Phytother Res. 2006;20(8):646-52
- Prietsma JE. Eerherstel natuurlijke virusbestrijders. Ortho 1997; 4: 167-172.
Geplaats door Jolanda van Praktijk Natuurlijk Normaal.
#coronavirus
#coronavirus
Reacties
Een reactie posten