Beweeg jij lekker in je vel? HIIT IT!Bewegen is goed, over bewegen niet, kortom hoe beweeg jij je lekker in je vel?

Je spieren in conditie houden is belangrijk, blijven bewegen is een pre, zeker als we ouder worden.
Echter is ons lichaam niet gebouwd op overdrive, het heeft een limiet van 30-45 min.
Na 30-45 komt de afbraak/stress hormoon wat je ook verouderd (cortisol) in actie, een natuurlijke reactie van ons lichaam. Hiervan moet het lichaam ook weer herstellen, dit laatste gebeurd veelal niet. De mens heeft de neiging om door te gaan tot het uiterste dit heeft gevolgen o.a. voor je hormonen en spieren. Elke cardio of vorm van duurinspanning, geeft een buikje en je verouderd sneller, dat wil je niet toch? Wie mij volgt heeft eens kunnen lezen over “train als een bodybuilder”. Daar lees je o.a. welke gevolgen een overdrive heeft en waarom een marathon loper een buikje heeft. Lees mijn Blog  hierover

Een lichaam herstelt beter met rust. Als we ziek zijn slapen we vaak veel, dat is niet voor niets. Zo krijgt het lichaam de tijd zichzelf sneller te herstellen. In deze tijd gebeurd dat nog maar zelden, zelfs met griep lopen we door.  Zelfs als we ernstig ziek zijn, worden we in beweging gezet, hup naar de sportschool, of dit zo raadzaam is?

Dit geluid hoor ik veelal bij een ziekte als kanker, bewegen/sporten. Zeker net na een chemo behandeling. Het lichaam moet nog herstellen van deze nogal heftige behandeling(en), als men pal daarna  intens gaat bewegen moet het ook nog eens daarvan herstellen, dubbel op. Ik zeg niet dat je niet moet bewegen. Je kan beter anders bewegen, natuurlijk bewegen, HIIT bewegen bijv.,  of zoals de mensen in de blue-zone doen.

De beste manier om te trainen voor je is korte en intensieve krachttraining. Hiermee boost je de verjongende en spieropbouwende hormonen testosteron en groeihormoon (wie wil dat niet verjongen?), terwijl het afbrekende en verouderende stresshormoon cortisol binnen de perken blijft. Het meest effect op je hormonen heeft het trainen van de grootste spiergroepen, namelijk benen, borst en rug. Spiergroei vindt met name plaats bij setjes van tussen de 6 en 12 herhalingen. Als je van plan bent 10 herhalingen te maken, moet het gewicht zo zwaar zijn dat de elfde herhaling niet meer mogelijk is. Dit wordt ook wel “overload” genoemd en alleen dan krijg je het resultaat dat je wil.

Extra spiermassa verhoogt het energiegebruik van het lichaam dag en nacht en dit maakt  bijv. afvallen makkelijker. Nog belangrijker, het is ook beter voor je lichaam en geest en het houd je spieren gezonder.

Waarom jii voor krachttraining bent ontworpen! Richting de Leth, oprichter van OERsterk leg je dat haarfijn uit.


We zijn vergeten hoe we moeten eten, maar ook hoe we moeten bewegen. We vervangen de stofzuiger door een robot stofzuiger, we lopen niet meer naar de TV om het op een andere zender te zetten, nemen liever de lift dan de trap, pakken de auto i.p.v. de fiets, enz. Kortom het gewone bewegen is ons vreemd aan het worden. Dus stappen we de sportzaal binnen waar we vaak super actief aan de slag gaan en over actief aan de slag gaan wat tot verslaving kan leiden. Dit op langer termijn zelfs tot ziekte kan leiden. Je hoort wel eens zeggen als een sportief persoon plots ernstig ziek wordt, of erger letterlijk dood neer valt “hoe kan dat nou, hij/zij was zo sportfanaat”? De term “hardlopers zijn doodlopers” is niet voor niets.

Is dit nu dan de juiste manier van sporten? Ik zeg nee, mijn logische verstand dacht hier altijd al anders over.  Het is niet natuurlijk. Als ik naar de sportschool ging, ging dit al tegen mijn natuurlijke verstand in. In plaats van dat het voor mij ging werken, werkte het juist tegen me.  Daarbij hekel ik verplichting, die stok achter de deur werkte voor mij niet. Dit werd voor het eerst bevestigd toen ik in 2011 vernam over de blue zone landen. O.a. Dan Buettner ging jaren op onderzoek uit, in opdracht van National Geographic maakte een documentaire over deze mensen, die vergaten dat ze heel oud zijn in de bluezone landen. Dan Buettner is o.a een ontdekkingsreiziger, onlangs (5 april 2020) was hij bij de TV show op reis. Klik hier voor de uitzending schuif verder na 7.20 min. 

Hoe komt het dat deze mensen vitaal oud worden, nog in bomen klimmen op hun  90ste en waar leven deze mensen? Ikaria (Griekenland), Okinawa (Japan),  Ogliastra Region ( Sardinie),  Loma Linda (Californië), Nicoya Peninsula (Costa Rica). Floortje van BNN 3 op reis heeft daar Ikaria bezocht in 2011, hier vernam ik zelf voor het eerst over de blue zone landen. Klik hier voor de uitzending, schuif naar 3 min 50.  Deze mensen in de blue zone landen zitten op hun oude dag echt niet stil, maar bewegen en eten nog op natuurlijke wijze, zoals het voor ons is bedoeld. Ze gaan niet naar de sportschool op bijv. een loopband om (hard) te lopen. Zij lopen in hun tuin rond, bewerken het met de hand, lopen de bergen in met hun kudde geiten. Met deze manier van leven kom je automatisch aan je lichaamsbeweging door een natuurlijk leven te leiden (zie video dit wordt verteld bij de 13 min). En wie denkt dat dit alleen in de blue zone mogelijk is, heeft het mis, het is alleen een mindset die je moet maken.

Avro-Tros kwam op 15 oktober 2019 met het programma dokters van morgen over bewegen/ spieren. In dit programma werd de HIIT 7 minuten workout op de proef genomen en met succes. HIIT wordt ondersteund door de wetenschap. Wat is HIIT?  HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Het trainingsprincipe van HIIT is dat je door middel van intervals in een korte tijdsduur een intensieve inspanning levert. Met een HIIT training wissel je intensieve oefeningen af met minder intensieve oefeningen of rust. Praktisch gezegd is een trap omhoog rennen en weer rustig aflopen al een voorbeeld van een HIIT training. Meer info klik hier

HIIT heeft zich (wetenschappelijk) bewezen een effectieve work-out-methode te zijn. Een aantal voordelen zijn:

·         conditie verbetering door toename van het VO2max;
·         tijdswinst;
·         calorieverbranding;
·         verbetering bloedvatenstelsel;
·         spierweefsel wordt niet afgebroken;
·         positieve invloed op de relevante hormonen.

HIIT training: De 8 voordelen en 8 meest gemaakte fouten!

video 7 minuten workout klik hier

HIIT doet mij denken aan yoga. Wie denkt dat yoga ontspannen is heeft het mis.  Yoga is ontstaan bij het Hindoeïsme . Vanwege het vele mediteren en dus lang stil zitten hebben Boeddhisten om hun spieren in vorm te houden, oefeningen bedacht, wat dus yoga heet.  Dit heeft mijn schoondochter mij verteld, zij is yoga docent en heeft haar opleiding in India genoten. Deze oefeningen zijn best pittig, maar net als bij HIIT effectief voor body en mind.

Ook hier het bewijs, bewegen is nodig om je spieren in vorm te houden, als ware, krachttraining is dus beter dan hardlopen en of cardiotraning.  Kortom train als een bodybuilder, maar op natuurlijke wijze zoals het bedoeld is voor ons lichaam, dan beweeg jij je lekker in je vel!

Wat mag je onthouden?
Bewegen is nodig om je spieren gezond te houden.  
Hou het kort maar krachtig
Yoga en HIIT goed voor je spieren.
Een sprintje is beter dan de marathon lopen.
Train minimaal 7-45 min.
Fit worden hoeft niet perse in de sportschool.
Wordt fit door gezond te bewegen, bijv. in de natuur.
Pak de trap ipv de lift, pak vaker de fiets i.p.v. de auto zeker bij korte afstanden.
Zie huishoudelijk werk als gezond natuurlijk bewegen, pak de stofzuiger en niet een robotstofzuiger.

Uitzending van avro-tros Dokter van morgen terug kijken klik hier

Misschien is Fit20 ook iets voor jou.


Jolanda
Orthomoleculaire natuurvoedingsadviseur

Reacties