Voedingssupplementen helpen niet tegen het coronavirus, maar is dat zo?


Ik volg al een tijdje de nieuwsbrieven van dr. Gert E. Schuitemaker inzake met het coronavirus. Dr. Gert Schuitemaker is niet praktiserend apotheker en doctor in de Geneeskunde. Hij promoveerde op een bevolkingsonderzoek naar risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Hij houdt zich al vanaf 1980 bezig met de orthomoleculaire geneeskunde, zoals die is gedefinieerd door tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling in het tijdschrift Science (1968; 160:265-271).

Hij bericht veel over Vitamine C, hoe het ingezet kan worden bij (corona) virussen, regulier dit allang vergeten is. Sterker nog men beweert dat het niet werkt! Dat is knap, ze weten nog niks over het corona virus en dit wel! Opmerkelijk liet de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) een officiële publiekswaarschuwing uitgaan, ze ontmoedigen vitamine C. Beetje jammer, ik noem dit gebrek aan kennis uit het verleden. Of is het de marktwerking!

De overheid laat zich weer inpalmen, dit is nu echt een betutteling waar men het niet zou moeten doen! Waar ze ons niet in onze vrijheid willen beperken met vuurwerk, wat vele slachtoffers maakt, tot zelf dodelijk. Nemen ze ons de vrijheid af in het nemen van vitamine, met name C, waar nog niemand aan overleden is! Echter benadruk ik weer, door het nemen van vitamine en minerale die ons weerbaarder maken onze verdedigingsmuur (barrière) en het immuunsysteem versterken, geeft het geen garantie dat we niet ziek worden! Het versterkt ons lichaam zeker wel en kan er wel voor zorgen dat herstel van ziekte beter en voorspoedig verloop (zonder bijwerkingen) en dat is wat we toch allemaal willen?! Dit heeft het al in de vorige eeuwen bewezen, de mens is hiervoor zelf de beste wetenschap. 

Praktijk Natuurlijk Normaal


Lees u zelf maar de update 12, verder kunt u in deze blog veel lezen over Vitamine C, Coronavirus (webinar) en antivirale supplementen:

update 12 29 maart 2020

Door Gert E Schuitemaker:

Betreft vooral vitamine C, een volkomen veilig, goedkoop en effectief middel!

Afgelopen donderdag liet de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) een officiële publiekswaarschuwing uitgaan:

Voedingssupplementen helpen niet tegen het coronavirus

De NVWA is een overheidsinstantie. Het ziet toe op naleving van wetten en voorschriften.

Zoals gebruikelijk: diverse media namen de waarschuwing klakkeloos over.

Maar overspeelt de Nederlandse overheid niet haar hand?


Social media ‘veel geschreven, gedeeld en geblogd’

Volgens de NVWA wordt op internet en social media ‘veel geschreven, gedeeld en geblogd’ over het coronavirus/COVID-19 en wat er tegen zou helpen.

NVWA: ‘Vaak gaat het over ingrediënten die een rol spelen bij een goede werking van het immuunsysteem, zoals vitamine C en D of andere “weerstandsverhogende” ingrediënten in supplementen’.

En, zo gaat het NVWA verder: ‘Door meer vitamines te nemen krijg je geen hogere weerstand en ben je ook niet beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen (informatie van het Voedingscentrum)’.

De NVWA had met meer recht kunnen melden: ‘Vitamines ondersteunen het immuunsysteem (informatie van EFSA)’.

In 2012 kregen immers zes vitamines (A, C, D, B6, B12 en foliumzuur) en ook nog vier mineralen een officiële EU-weerstandsclaim. Dit na een strenge wetenschappelijke beoordeling van de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA). Voor het juiste begrip: EFSA is de Europese tegenhanger van de NVWA.


Vitamine C zelfs aanvullende claim!

Eén voedingsstof kreeg zelfs nog een aanvullende EU/EFSA weerstandsclaim: vitamine C!

Voor wie het wil verifiëren hier het document Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin C … .

Deze aanvullende claim mag officieel als volgt worden verwoord:

‘Vitamine C geeft extra/meer weerstand bij lichamelijke inspanning’.

In 2012 verleende de NVWA haar goedkeuring aan deze formulering. Maar afgelopen donderdag beweerde de NVWA:

‘Door meer vitamines te nemen krijg je geen hogere weerstand (…)’.


En dat uitgerekend op een moment waarop de NVWA het verschil kan maken door het EFSA-standpunt uit de dragen. Want weet u wie dagelijks een grote lichamelijke inspanning leveren? De artsen en verpleegkundigen op de ic’s, in hun maanpakken. Volgens EFSA is wetenschappelijk aangetoond dat hun weerstand baat kan hebben bij vitamine C. Een volkomen veilig, goedkoop en effectief middel!


NVWA én Voedingscentrum

Het wrange is dat in EU-lidstaat Nederland twee overheidsinstanties, NVWA én Voedingscentrum, suppletie voor de weerstand ontmoedigen.

Juist nú.


Reacties