Mouw opstropen voor een prik, wees TOPFIT.

Bron: fit met voeding, nummer 2, 2021.

Fit met voeding

Prik? Dan óók suppletie!

Bij vaccinatie zijn voedingsstoffen nodig om het lichaam goed te laten reageren Logisch: het triggert de afweer en zet die aan het werk. Maar dan moet het inmuunsysteem wel in staat zijn om die 'arbeid' te verrichten. Dus: coronaprik? Dan óók suppletie!

'Eerst voeding, dan medicijnen. Deze slogan speelt al jarenlang een prominente rol in dit tijdschrift. Gaande weg werkten we dit motto verder uit: 'Eerst gezonde voeding en voedingssupplementen, dan misschien medicijnen'. Let wel: supplementen behoren tot de voeding.

Het staat daarbij iedereen vrij eigen keuzes te maken, al of niet in overleg met een arts of andere deskundige. Kiest u op bepaald moment voor medicijngebruik? Dan is dat uw beslissing. Als het goed is, wordt u niet onder druk gezet: wie medicatie neemt hoeft niks uit te leggen, en wie weigert evenmin. Het is úw lichaam. Ook is te hopen dat de voorschrijver u volledig informeert over de voor- en nadelen van het medicijn. Het is bijvoorbeeld niet zo dat medicatie gezonde voeding en/of suppletie kan vervangen. Integendeel: van diverse medicijnen is bekend dat (langdurig) gebruik kan leiden tot tekorten aan vitamines en mineralen, omdat ze de opname hiervan verstoren. Medicijngebruikers hebben daarom vaak juist een hogere behoefte aan voedingsstoffen.

IMMUUN-ONDERSTEUNING

Ook vaccins vallen in de categorie medicijnen. De genoemde slogan kan daarom ook zo worden geformuleerd: 'Eerst gezonde voeding en voedingssupplementen, dan misschien vaccins'.

Ook hierbij geldt weer dat u idealiter in vrijheid beslist. Als het goed is, wordt u wederom volledig geïnformeerd  over de voor- en nadelen, zodat u een wel overwogen keuze kunt maken. Daarbij is het goed om te beseffen dat een gezonde leefstijl, ondersteund met voedingssupplementen, óók een zekere maten bescherming biedt tegen bijv. het coronavirus. Met andere  woorden: wie het immuunsysteem gericht voedt met onder andere zink, selenium en vooral vitamine C D. loopt minder kans om (ernstig) ziek te worden Kiest u voor het coronavaccin? Overweeg ook da serieus om immuun-ondersteunende voedingsstoffen te suppleren. Dit bevordert waarschijnlijk de wering van het vaccin én verkleint de kans op bijwerkingen.

TEKORTEN

Hoe zit dat precies? Voor hun werking zijn vaccins mede afhankelijk van microvoedingsstoffen. En dat is logisch: vaccins triggeren het immuunsysteem en zet ten dit aan het werk. Maar dan moet het immuunsysteem wel in staat om die 'arbeid' te verrichten. En dat lukt alleen als het goed gevoed is.

Dit fenomeen werd onlangs nog eens uit de doeken gedaan in The British Journal of Nutrition, in een brief aan de 'editor' met als titel: 'De werkzaamheid van het COVID-19-vaccin optimaliseren door adequate voeding¹ Ondertekenaars waren prof. Margaret Rayman en prof. Philip Calder, twee Britse onderzoekers die hun sporen op voedingsgebied ruimschoots hebben verdiend. Rayman is hoogleraar Voedingsgeneeskun de aan de Universiteit van Surrey en geldt als een specialist op het gebied van selenium. Calder is hoogle raar Voedingsimmunologie aan de Universiteit van Southampton en gespecialiseerd in omega 3-vetzuren. In 2019 werd hij nog geëerd met de NUTRIM Award van Universiteit Maastricht. Rayman en Calder ventileerden hun visie half februari ook op Theconversation.com. In beide publicaties leggen ze uit dat vooral ouderen een zwakkere immuunrespons hebben, waardoor ze minder goed reageren op veel vaccins dan jongere volwassenen. Dit fenomeen heeft deels te maken met 'kwetsbaarheid', die niet gemakkelijk te verhelpen is, maar ook met tekorten aan... vitamines en mineralen.

MEER ANTILICHAMEN

De Britse professoren halen onder meer een review aan van negen onderzoeken - met in totaal 2.367 deelnemers waaruit bleek dat mensen met een vita mine D-tekort na griepvaccinatie minder goed beschermd waren tegen twee soorten influenza.³ Dit in vergelijking met deelnemers die voldoende hoge vitamine D-spiegels hadden. Rayman en Calder noemen daarnaast een studie waar in het dagelijks toedienen van vitamine E-supplemen ten aan 65-plussers erin resulteerde dat de hoeveelheid antilichamen die ze produceerden na vaccinatie tegen hepatitis B en tetanus toenam." Ook verwijzen ze naar een onderzoek waarbij mensen met een tekort aan selenium dagelijks suppletie kregen. Wat bleek? Hun immuunrespons op een levend poliovirusvaccin verbeterde, in verschillende opzichten. En: in hun ontlasting werden minder virusmutaties gevonden. Ja, dat leest u goed: minder mutaties door suppletie. Rayman en Calder stellen dat de kans dat nieuwe virale varianten opduiken groter is bij mensen van wie het lichaam 'oxidatief gestrest' is. En: 'Oxidatieve stress kan worden veroorzaakt door het innemen van onvoldoende antioxidanten-bijvoorbeeld selenium en vitamine E.¹2 Ze wijzen er tevens op 'hoe vaak voedingstekorten voorkomen'. En dit probleem beperkt zich volgens hen niet tot de oudere leeftijdsgroepen: 'De UK National Diet and Nutrition Survey 2019 toonde "een aanhoudende verslechtering van de inname via de voeding en. chronische tekorten aan verschillende voedingsstoffen die betrokken zijn bij het ondersteunen van de normale immuunfuncties" bij alle leeftijdsgroepen. De microvoedingsstoffen die mensen misten, waren on der meer vitamine A, B12, C en D en de spoorelementen zink, selenium en koper. Dergelijke tekorten aan microvoedingsstoffen kunnen de effectiviteit van de Covid 19-vaccins beperken.'2 Rayman en Calder adviseren suppletie van voedings stoffen die belangrijk zijn voor de immuunfunctie gedurende enkele weken voor én nadat het vaccin is gegeven. En dan vooral bij groepen die risico lopen op voedingstekorten.

MINDER BIJWERKINGEN

Op dit moment is het nog een vraagteken hoe lang coronavaccins bescherming kunnen bieden. Maar het zou wel eens zo kunnen zijn dat de coronaprik, net als de griepprik, elk jaar moet worden herhaald. Tegen deze achtergrond is het interessant om te weten dat vitamine D en selenium de beschermingsduur na vaccinatie kunnen verlengen.

Afgelopen december wees Michael Passwater op Orthomolecular.org op dit fenomeen: 'Vitamine D en selenoproteinen zijn nodig voor de vorming en in standhouding van immuungeheugencellen. Een tekort verhoogt niet alleen het risico op infectieziekten, maar heeft ook invloed op het blijvende voordeel van adaptieve immuniteit tegen de infectie. Dit kan ook gevolgen hebben voor het succes van vaccinatie inspanningen."

Bovendien lijkt een adequate vitamine D-spiegel ook de kans op zeldzame maar ernstige vaccinbijwerkin gen te kunnen verkleinen. Eén van de risico's van vac cinatie is een auto-immuunreactie. Ook coronavacci natie is al gelinkt aan auto-immuunziekten, waaronder immuun trombocytopenie (ITP). Israëlische en Itali aanse onderzoekers wijzen er in het boek Vaccines & Autoimmunity op dat lage vitamine D-bloedwaarden de kans op auto-immuunziekten vergroten. Ook de Franse wetenschapper dr. Jean-Marc Sabatier onder kent het risico van auto-immuunreacties na vaccinatie, al onderscheidt hij ook nog een ander mechanisme waardoor vitamine D-tekort zou kunnen bijdragen aan ernstige bijwerkingen."

OOK VITAMINE C

Het is tevens bekend dat ook bij een gebrekkige voor ziening van vitamine C de kans op bijwerkingen toe neemt. Dit meldde de Amerikaanse arts dr. Richard Cheng afgelopen januari in een e-mail aan onder meer Gert Schuitemaker: 'Veel van deze bijwerkingen van vaccins zijn te wijten aan "toxische reacties" (ontsteking of verhoogde oxidatieve stress). Wie het vaccin wil of moet krijgen, raden wij aan om daarna gedurende een aantal weken hoge doses antioxidanten (in het bijzonder hoge doses vitamine C) in te nemen om mogelijke schade aan normale weefsels en cellen te voorkomen of te verminderen.'  Het roept herinneringen op aan de ervaringen van de Australische arts Archivedes ('Archie') Kalokerinos (1927-2012). Hij was in de jaren zestig en zeventig werkzaam in de Australische rimboe, bij de aboriginals. In die periode bezorgde vooral de hoge kindersterfte hem hoofdbrekens. In sommige regio's bedroeg deze zelfs 50%. Bij zijn speurtocht naar mogelijke ver klaringen vond hij bij sommige van de overleden kin deren tekenen van scheurbuik. Ook viel hem op dat veel kinderen overleden na vaccinatie, vooral als ze al leden aan verkoudheden of lichte luchtweginfecties. Dit bracht hem op de gedachte van een mogelijk ver band tussen vitamine C-gebrek en overlijden na vaccinatie. Kalokerinos verbeterde daarom de voedingsgewoonten en gaf alle kinderen dagelijks extra vitamine C in de vorm van een supplement. Voor crisissituaties werden hoge doses injecteerbaar vitamine C achter de hand gehouden. Het resultaat was dat de kindersterfte spectaculair af nam. Het leverde Kalokerinos in 1978 een hoge Australische onderscheiding op, maar geen brede erkenning in de officiële geneeskunde. Maar wat nog erger is: zijn bevindingen werden nooit onderwerp van wetenschappelijk onderzoek.10

STRESSOR VOOR HET LICHAAM

De overheid laat, zoals bekend, al gedurende een jaar kansen liggen waar het gaat om de voorlichting over vitamine D en andere voedingsstoffen als vorm van coronapreventie. En, ja: ook de mogelijkheid om het succes van haar vaccinatie-inspanningen te vergroten met suppletie negeert ze volledig. 'Hoge doses antioxidanten' Maar de boodschap is hopelijk helder: mocht u kiezen voor vaccinatie, dan is het verstandig om vooraf to zorgen dat u in een goede voedingstoestand verkeert. Suppletie met immuun-ondersteunende voedingsstoffen en antioxidanten is aanbevolen, óók na de prik Voor de doseringen hebt u wellicht houvast aan de corona-preventieadviezen van de Orthomolecular Medicine News Service (OMNS) en de International Society for Orthomolecular Medicine (ISOM), zoals te vinden op Ortho.nl.¹¹

Hebt u op de dag van de prikafspraak (lichte) koorts, voelt u zich niet lekker of bent u gestrest of overver moeid? Stel dan de afspraak uit. Elke vaccinatie is een stressor voor het lichaam. Zorg dat u topfit bent als u de mouw opstroopt om het immuunsysteem uit de tent te lokken.


1. Br J Nutr 2021 Jan 28:1-2, www.bit.ly/3uj3 Ebl

2. The Conversation, 12 februari, 2021. www.bit.ly/2MUN3Vyd Nutrients. 2018 Apr, 10(4): 409 

4. JAMA 1997, 277(17):1380-1386

5. Am J Clin Nutr 2004; 80(1):154-162

6, Orthomolecular Medicine News Service, 23 december, 2020 www.bit.ly/3dyhBfL

7. New York Times. 8. februari 2021. https://nyti.ms/2NmvQke 8. Shoenfeld Y, Agmon-Levin N, Tomljenovic L (ed.). Vaccines & Autoimmunity. Wiley Blackwell, 2015

9. French Daily News, 30 Januari 2021. www.bit.ly/3k7BILH 

10 Kalokerinos A. Medical Pioneer of the 20th Century, an Auto biography. Biology Therapies Publishing Melbourne, 2000) 

11. www.bit.ly/3aF2U93, overzicht van updates 1-26; www.bit ly/3bHNMXV 






Reacties