Doorgaan naar hoofdcontent

Gevolgen van Gastric Bypass

Gastric bypass of sleeve. Het nieuwe moderne afvallen. Maar tot hoever is dit onderzocht?  Is dit de oplossing tegen overgewicht? Wat doet dit bij mensen die een van deze ingrepen heeft ondergaan op langer termijn? Is er blijvend resultaat?

Mijn man onderging een Gastric bypass in september 2014. Hij kwam voor een navelbreuk bij de chirurg. Maar het werd een heel ander verhaal. Gezien de omvang van mijn man zijn buik en dat hij binnenvet had (eerst de spieren, dan het vet, dan de organen, vergelijkbaar als een hoog zwangere vrouw zo een buik). Blijkt dat heel gevaarlijk te zijn, op den duur kan het vet zijn organen gaan inkapselen. Afijn, dan volgt een heel traject.

Mijn man had al lichamelijke klachten daarvoor liepen we bij Praktijk voor Natuurgeneeskunde & Klassieke Homeopathie,  André Vonk. Hij concludeerde toen al dat zijn lever het vet niet meer goed kon afvoeren. Dit kan verschillende oorzaken hebben door bijv. een depressie, overmatig alcohol gebruik, te weinig  gezonde vetten, ongezond eten met teveel transvetten. In het geval van mijn man een depressie die hij in 2000 kreeg door de ploegendiensten.

Dhr Vonk vernam ook dat hij in het traject gastric bypass zat. Vergeet nooit meer wat hij zei: “je zal inderdaad afvallen, je suiker zal inderdaad naar beneden gaan, maar je klachten zullen niet verdwijnen hierdoor als de oorzaak niet wordt opgepikt."

Hij heeft gelijk gekregen, sinds nov. 2016 loopt mijn man bij verschillende specialisten, reumatoloog, lever arts i.v.m te hoog ferritine. Niks nopes nada. Waarvan ik al riep, ze gaan niks vinden, Andre Vonk krijgt gelijk. Tot we in april jl. voor een second opinion naar het Raboud in Nijmegen gingen ivm de lever. Laat deze arts nu een heel goed uitleggen op papier hoe het werkt……………. Conclusie vette lever!

Onlangs las ik een stuk van Yvonne van Stigt, master in de klinische Psycho Neuro Immunologie zei zegt o.a. dit over gastric bypass;
“Ik vraag me wel eens af hoe iemand op het idee gekomen is om zo’n operatie als oplossing te zien. Dat moet wel haast iemand zijn geweest die denkt dat het geen kwaad kan om juist dit stuk darm buiten spel te zetten. Iemand die het lichaam als een zak met onderdelen bekijkt, waar je makkelijk wat stukjes uit kan weghalen. Is het niet vreselijk arrogant om te denken dat wij na miljoenen jaren evolutie het ongelooflijk ingenieus ontworpen menselijk lichaam (waarin echt alles een functie heeft) ongestraft kunnen wijzigen?”

Zo denk ik er inmiddels nu ook over, dit is typisch regulier, symptoom aan pakken, niet de oorzaak.

Maar ook dit zegt Yvonne “Bij een gastric bypass wordt de hele spijsvertering ingrijpend veranderd. En wanneer je de spijsvertering beïnvloedt, werkt dat door in je hele lichaam. Het begint al in de maag, deze heeft namelijk een belangrijke functie in de spijsvertering. Het maagzuur en de enzymen in de maag zorgen voor een belangrijk deel van het verteringsproces. Als je de maag verkleint wordt er ook minder maagzuur aangemaakt.

Wanneer je weinig blijft eten, zal dit misschien nog eens niet het grootste probleem zijn. Belangrijker is nog dat een belangrijk deel van de twaalfvingerige darm niet meer gebruikt wordt. Juist het gedeelte waar de spijsverteringsenzymen bij de voedselbrij komen, wordt gepasseerd. Hoe moet dan je voedsel verteerd worden, zodat je het kunt opnemen? In dat gedeelte van de darm worden ook veel nutriënten opgenomen.

Door deze ingrijpende verandering in de vertering, zal ook de samenstelling van de darmflora veranderen en daarmee de werking van het immuunsysteem. Onverteerde eiwitten komen in contact met immuuncellen in de darm. (Wat zomaar allerlei gevolgen kan hebben op de immuunfunctie.)De essentiële effecten van de galvloeistof op ons lichaam verdwijnen, maar ik vermoed dat er geen onderzoek gedaan is naar wat dit voor het systeem betekent.”

Lees hier haar visie over de gevolgen van een gatric bypass 

Mijn man heeft nu weer een slank postuur en ja zijn suiker is gedaald. Maar de klachten zijn er en zijn erger dan voorheen, ook veel moe. Regulier komen we niet veel verder. Complementair geneeswijze wel, echter vraag dit om doorzettingsvermogen, ook wat voeding betreft. Hier schort het dan ook vaak bij de meeste mensen en stranden ze, ze haken af.

Een lichaam heeft nu eenmaal veel tijd nodig om te herstellen en in balans te komen, dit kan jaren duren, soms wel 5 jaar of langer. Het eerste wat je wel merkt is je vitaliteit en je energie wat terug keert. Dat gebeurt al na 4 weken. Dan komt de rest vanzelf.

Inmiddels in 4 jaar tijd heb ik ook mijn kennis over lichaam en voeding verrijkt en als ik toen wist wat ik nu wist, had ik mijn man dit zeker afgeraden. De keus blijft dan zeker bij hem, maar toch, toen dacht ook ik, dit is de oplossing.

Zo van wat ik uit op maakte van mijn man, is het begeleiden in voeding etc matig.  Als ik hem aan hoorde dacht ik hoe is het mogelijk! De meeste mensen die een gastric bypass ondergaan kampen veelal ook met een eetstoornis, op enkele uitzondering na, zoals dat van mijn man.

Maar als deze mensen hierin niet goed beleid worden en niet geleerd wordt om hun programmering om te zetten in o.a. natuurlijk normaal te gaan eten. Dan blijven ze eten wat ze voorheen deden maar dan in kleine portie, vallen af maar hoe dan ook vroeg of laat komen er lichamelijk klachten, die veelal start in de darm.

Zoals Richard de Leth mooi zegt “ het leven is niet niet maakbaarmaar wel stuurbaar. Pak die macht”
Ook zegt hij “De natuur veroordeelt niet, maar werkt wel met natuurlijke consequenties.”

In de regulieren wereld, is er weinig aandacht voor voeding toch gek heh, dat de grondlegger van de reguliere geneeskunde Hippocrates uitsprak “laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”.
Artsen leggen ook de Hippocrates eed af………. en ze feitelijk niks meer van die voeding af weten.

Bekijk de video van Richard de Leth & Juglen Zwaan over artsen en gezondheid, sluit mooi aan wat hierboven vermeld staat.

Jolanda
Adviserende praktijk Natuurlijk Normaal.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kanker & voeding deel 1

Zoek geraakt Ritme. 16 mei 2018.
Vandaag trof ik in mijn mailbox een boodschap van Richard de Leth over eerste hulp bij kanker. Hij deelde in zijn nieuws brief over zijn gewaardeerde collega Henk Fransen deed na zijn afstuderen als arts 30 jaar onderzoek naar de zin en onzin van alternatieve behandelingen van kanker. In die jaren had Henk ook een eigen praktijk waarin hij mensen met kanker op weg hielp in de grote hoeveelheid aan alternatieve mogelijkheden.
Zoals ik al eerder aangaf, leer ik veel van mensen zoals Richard, het draagt veel bij aan mijn studie natuurvoedingsadviseur. Ik heb mij dan ook aangemeld voor de gratis film van Henk Fransen. Deel 1 ‘versterkt het genezend vermogen, klinkt voor mij niet onbekend. Toch bracht deze video mij weer iets nieuws.

We zetten de deur open naar ontstekingen. Maar deze wordt ook onder druk gezet door ons 24 uurs economie. We gaan allang niet meer met de kippen op stok, eigenlijk rijden we dagelijks door rood. Hierdoor zetten we de deur open i…

Ik heb Reflux

Veel mensen kampen met maagzuur klachten, 'reflux', krijgen maagzuurremmers. Maar veelal heb je een te kort aan maagzuur, das gek en je krijgt maagzuurremmers. Wat gaat er mis?
In 2008 kreeg ook ik de diagnose reflux, dus aan de  maagzuurremmers, in 2010 veranderde ik van voedingspatroon en het stabiliseerde. Tot de klad er weer langzaam in kwam, ik in de overgang kwam en hopa daar begon het weer. In mei 2017 was het genoeg de switch moest nu voorgoed om, dus mijn leefwijzer voorgoed aangepast. Mijn maag stabiliseerde weer.......... zou je denken.
Nou, nee niet helemaal, ik bemerkte zo nu en dan dat bij sommige eiwit producten toch iets last had, kwam op ging weg bleef tijdlang weg tot 8 aug jl. even langs de huisarts, toch weer mijn reflux, maagzuurremmers. Hoe kan dat nu bij een natuurlijk normaal eetpatroon? Het maakt niet uit hoe gezond je eet, als je lichaam het niet of nauwelijks opneemt kan het lichaam er niets mee. Dat is nu net wat er bij mij speelt. Maar Jolanda zou Jo…

Mijn maagzuur deel 2

In de blog 'ik heb reflux' kon je lezen dat mijn maagzuur weer ging opspelen, ondanks mijn omzwaai naar een natuurlijke eetleefstijl. Ben nu een maand verder en mijn maag is weer rustig wat heb ik er aan gedaan?

In mijn vorige blog hierover kon je lezen dat ik op onderzoek uit ben gegaan, ik stel mezelf altijd op de proef. Nu hoef ik niet opnieuw het wiel uit te vinden, veel natuur deskundiger zijn mij voor gegaan, zo eclectisch als ik ben haal ik daar mijn kennis vandaan en verzamel deze voor mijn eigen ervaring. De beste wetenschap ben je tenslotte zelf en deze ervaring kan je dan meenemen in de praktijk. Met dank aan de personen van mijn bronnen.

Wat heb ik gedaan om mijn maagzuur te stabiliseren?
De eerste 14 dagen nam ik wel mijn maagzuurremmer in, nam geen eiwitten in de vorm van yoghurt, ei, kwark, geitenkaas, geen alcohol (rode biologische wijn). Daarnaast nam ik ook 3 keer daags mijn minerale in 'multi mineral forte' van het merk Bonusan, 1 keer daags Zink 15mg…