Gevolgen van Gastric Bypass

Gastric bypass of sleeve. Het nieuwe moderne afvallen. Maar tot hoever is dit onderzocht?  Is dit de oplossing tegen overgewicht? Wat doet dit bij mensen die een van deze ingrepen heeft ondergaan op langer termijn? Is er blijvend resultaat?

Mijn man onderging een Gastric bypass in september 2014. Hij kwam voor een navelbreuk bij de chirurg. Maar het werd een heel ander verhaal. Gezien de omvang van mijn man zijn buik en dat hij binnenvet had (eerst de spieren, dan het vet, dan de organen, vergelijkbaar als een hoog zwangere vrouw zo een buik). Blijkt dat heel gevaarlijk te zijn, op den duur kan het vet zijn organen gaan inkapselen. Afijn, dan volgt een heel traject.

Mijn man had al lichamelijke klachten daarvoor liepen we bij Praktijk voor Natuurgeneeskunde & Klassieke Homeopathie, André Vonk. Hij concludeerde toen al dat zijn lever het vet niet meer goed kon afvoeren. Dit kan verschillende oorzaken hebben door bijv. een depressie, overmatig alcohol gebruik, te weinig  gezonde vetten, ongezond eten met teveel transvetten. In het geval van mijn man een depressie die hij in 2000 kreeg door de ploegendiensten.

Dhr Vonk vernam ook dat hij in het traject gastric bypass zat. Vergeet nooit meer wat hij zei: “je zal inderdaad afvallen, je suiker zal inderdaad naar beneden gaan, maar je klachten zullen niet verdwijnen hierdoor als de oorzaak niet wordt opgepikt."

Hij heeft gelijk gekregen, sinds nov. 2016 loopt mijn man bij verschillende specialisten, reumatoloog, lever arts i.v.m te hoog ferritine. Niks nopes nada. Waarvan ik al riep, ze gaan niks vinden, Andre Vonk krijgt gelijk. Tot we in april jl. voor een second opinion naar het Raboud in Nijmegen gingen ivm de lever. Laat deze arts nu een heel goed uitleggen op papier hoe het werkt……………. Conclusie vette lever! Anno 2019 beginnende atrose. 

Een goed stuk van Yvonne van Stigt, master in de klinische Psycho Neuro Immunologie zei zegt o.a. dit over gastric bypass;
“Ik vraag me wel eens af hoe iemand op het idee gekomen is om zo’n operatie als oplossing te zien. Dat moet wel haast iemand zijn geweest die denkt dat het geen kwaad kan om juist dit stuk darm buiten spel te zetten. Iemand die het lichaam als een zak met onderdelen bekijkt, waar je makkelijk wat stukjes uit kan weghalen. Is het niet vreselijk arrogant om te denken dat wij na miljoenen jaren evolutie het ongelooflijk ingenieus ontworpen menselijk lichaam (waarin echt alles een functie heeft) ongestraft kunnen wijzigen?”

Zo denk ik er inmiddels nu ook over, dit is typisch regulier, symptoom aan pakken, niet de oorzaak.

Maar ook dit zegt Yvonne “Bij een gastric bypass wordt de hele spijsvertering ingrijpend veranderd. En wanneer je de spijsvertering beïnvloedt, werkt dat door in je hele lichaam. Het begint al in de maag, deze heeft namelijk een belangrijke functie in de spijsvertering. Het maagzuur en de enzymen in de maag zorgen voor een belangrijk deel van het verteringsproces. Als je de maag verkleint wordt er ook minder maagzuur aangemaakt.

Wanneer je weinig blijft eten, zal dit misschien nog eens niet het grootste probleem zijn. Belangrijker is nog dat een belangrijk deel van de twaalfvingerige darm niet meer gebruikt wordt. Juist het gedeelte waar de spijsverteringsenzymen bij de voedselbrij komen, wordt gepasseerd. Hoe moet dan je voedsel verteerd worden, zodat je het kunt opnemen? In dat gedeelte van de darm worden ook veel nutriënten opgenomen.

Door deze ingrijpende verandering in de vertering, zal ook de samenstelling van de darmflora veranderen en daarmee de werking van het immuunsysteem. Onverteerde eiwitten komen in contact met immuuncellen in de darm. (Wat zomaar allerlei gevolgen kan hebben op de immuunfunctie.)De essentiële effecten van de galvloeistof op ons lichaam verdwijnen, maar ik vermoed dat er geen onderzoek gedaan is naar wat dit voor het systeem betekent.”

Lees hier haar visie over de gevolgen van een gatric bypass 

Mijn man heeft nu weer een slank postuur en ja zijn suiker is gedaald. Maar de klachten zijn er en zijn erger dan voorheen, ook veel moe. 
Ondanks dat hij in 2017 deels zijn voeding heeft bijgesteld. Maar veel frisdranken en sappen bleef drinken ipv water of kruiden thee. En als ook nog eens je voeding als een sneltreinvaart door je lichaam gaat...........tja.  Regulier komen we niet veel verder. Complementair geneeswijze wel, echter vraag dit om doorzettingsvermogen, ook wat voeding betreft. Hier schort het dan ook vaak bij de meeste mensen en stranden ze, ze haken af.

Een lichaam heeft nu eenmaal veel tijd nodig om te herstellen en in balans te komen, dit kan jaren duren, soms wel 5 jaar of langer. Het eerste wat je wel merkt is je vitaliteit en je energie wat terug keert. Dat gebeurt al na 4 weken. Dan komt de rest vanzelf.

Inmiddels in 4 jaar tijd heb ik ook mijn kennis over lichaam en voeding verrijkt en als ik toen wist wat ik nu weet, had ik mijn man dit zeker afgeraden. De keus blijft dan zeker bij hem, maar toch, toen dacht ook ik, dit is de oplossing.

Zo van wat ik uit op maakte van mijn man, is het begeleiden in voeding etc matig.  Als ik hem aan hoorde dacht ik hoe is het mogelijk! De meeste mensen die een gastric bypass ondergaan kampen veelal ook met een eetstoornis, op enkele uitzondering na, zoals dat van mijn man.

Maar als deze mensen hierin niet goed beleid worden en niet geleerd wordt om hun programmering om te zetten in o.a. natuurlijk normaal te gaan eten. Dan blijven ze eten wat ze voorheen deden maar dan in kleine portie, vallen af maar hoe dan ook vroeg of laat komen er lichamelijk klachten, die veelal start in de darm.

Zoals Richard de Leth mooi zegt “ het leven is niet niet maakbaarmaar wel stuurbaar. Pak die macht”
Ook zegt hij “De natuur veroordeelt niet, maar werkt wel met natuurlijke consequenties.”

In de regulieren wereld, is er weinig aandacht voor voeding toch gek heh, dat de grondlegger van de reguliere geneeskunde Hippocrates uitsprak “laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”.
Artsen leggen ook de Hippocrates eed af………. en ze feitelijk niks meer van die voeding af weten.

Wat wordt het voor u  Gastricbypass of natuurvoeding (groene en fruit)? 

Bekijk de video van Richard de Leth & Juglen Zwaan over artsen en gezondheid, sluit mooi aan wat hierboven vermeld staat.

Jolanda
Adviserende praktijk Natuurlijk Normaal.

Reacties