Op 23 feb 2020 had ik een leerzame lezing middag over
voedsel producten in de supermarkt. Deze lezing werd gegeven door Ralph
Moorman, beter bekend van de hormoonfactor. Wie is Ralph, in het kort: professioneel voedingsdeskundige, spreker, docent, auteur en levensmiddelenadviseur. Opleiding
Levensmiddelentechnologie aan de Universiteit Wageningen én jarenlang onderzoek
naar de link tussen voeding en hormonen.
Een ongezonde leefstijl merk je pas op langer termijn. De term “hij was nooit ziek” is er niet voor niets. Oud worden zonder gebreken wordt bijna onmogelijk bij een onnatuurlijke setting. En nooit ziek zijn is niet oke, dan werkt het immuunsysteem niet optimaal. Dit heeft ook gevolgen voor het nageslacht, wat al begint bij de eicel en het sperma. Door een ongezond eetpatroon kunnen deze o.a. langzamer worden, wellicht is dit ook de oorzaak dat steeds meer vrouwen niet meer op natuurlijke wijze zwanger kunnen worden. Maar ook de omgeving waarin we leven, smog van o.a. stralingen, stress, fijnstof die we niet zien of ruiken, maar wel inademen. Lukt dit wel zwanger worden, vaak kunstmatig, dan komen 2 al zwakken cellen bij elkaar met het gevolg dat er kinderen worden geboren met een minder sterk lichaam. Denk maar aan alle allergieën en steeds kinderen die op jonge leeftijd kanker krijgen. We staan er niet bij stil, maar goede voeding gaat verder, het start bij jou en bij je ongeboren kind, wees je hier bewust van.
Zie ook de 5 punten uitgewerkt in de blog van Ralph Moorman, zodat je jezelf hier verder in kan verdiepen: https://www.dehormoonfactor. nl/supermarkt-voeding
Juglen Zwaan was hierbij ook aanwezig hij is bekend van A
Healthy life. Wie is Juglen: Studeerde Voeding & gezondheid aan de Open
Universiteit. Hij onderzoekt kritisch en combineert moderne wetenschap met
eeuwenoude kennis. Juglen is een voorstander van puur natuur. Daarnaast
heeft hij medische basisvakken en orthomoleculaire geneeskunde op hbo-niveau
gestudeerd.
Op 24 feb. 2020 had
ik een webinar over: Welk
voedingspatroon geeft ons de meeste energie? Van Margo Peinemann die er heel
mooi op aan sloot. Wie is Margo: Orthomoleculair kPNI therapeut • Hoofdocent Natura Foundation • Spreker
voor diverse doelgroepen • Begeleiden van topsporters.
De Evolutie.
De evolutie betekend letterlijk biologische verandering
Ik hoor vaak zeggen, ja we leven niet meer in de oertijd.
Klopt, maar ons lichaam deels wel die heeft last van onze moderne leefstijl en
met als gevolg; welvaartsziektes. Waar men vroeger stierf aan infectie ziektes,
sterven we nu aan welvaartsziektes. En worden we oud, dan met chronische
ziektes en houden medicatie ons op de been, kwaliteit van leven is er niet of
nauwelijks.
Er is wel wat veranderd in ons lichaam door de evolutie. Onze hersenen zijn groter geworden en de
darmen kleiner. De oermens, met name de ‘Australopitheus’ die zo 3,67 miljoen jaar leefde, was de eerste menssoort die rechtop liep. Ze konden ver en lang lopen, waren ook jagers-verzamelaars. Hierdoor gingen we meer vis eten (vetzuren) en vlees (eiwit en proteïnen). Niet zoals wij nu doen, dagelijks en van landdieren die alles behalve nog voedzaam vlees geven, zeker de niet biologisch. Nee, zij aten wilde voedzame dieren waar ze weken, soms maanden op konden teren. Hierdoor werden de hersens
groter (wat ons slimmer maakte) en door minder plantenextracten te eten (vezels) werden de darmen
kleiner. Die huidige jagers aten nog 53%
planten, 26% vlees en 21% vis en van wat de natuur ze bracht in de seizoen, ze waren seizoensgebonden. De darmen paste zich aan de nieuwe natuurlijke leefomgeving aan.
Anno nu zijn wij minder vet gaan eten en meer (arme) transvetten en (zware) koolhydraten. De niet al te beste koolhydraten die ons
lichaam alleen vult en niet voedt. Met
als gevolg welvaartziektes zoals de opkomende Alzheimer. Onze hersenen kunnen
niet zonder vetten en kunnen niet tegen suikers, daar krimpen ze van lees het hier.
We zijn
ook vaker en meer gaan eten, ook op de klok. En die klok, deze vind ik leuk. Toen
ik met mijn leefstijl begon kreeg ik een eetschema van 3 maaltijden per dag,
met 5 uur rust pauze ertussen. Ik dacht
ook, hoezo, hield de jager-verzamelaar van toen ook de tijd bij? Als we nu nog deels
met ons lichaam in deze tijd zitten, at de oermens wanneer het hem uitkwam, de
ene dag vaker dan de andere dag. Het lichaam is berekend om te overleven, dus
een dag niet eten geen probleem (IF). Margo bevestigde mijn gedachten in de webinar.
Vaker eten verouderd ook. Zorg gewoon dat je je lichaam goed voed, zodat het
lang verzadigd blijft, dan eet je vanzelf minder vaak.
Het doel:
Het doel van Ralph is om mensen bewust te maken, niet om ze
bang te maken. Ik vond hem wel de meest makkerlijkste voedingsdeskundiger (minder
streng haha). Hou het simpel, draai zoveel mogelijk terug in de natuurlijke
setting, bewerkt voedsel heeft namelijk een dooreetfactor (E621) en het
verzadigd minder lang, het werkt ook verslavend. En als je hierdoor je hormonen
tegen je krijgt wordt het lastiger.
Het doel van de webinar van Margo is welke voeding geeft
energie en past bij jouw? Nou vergeet maar snel de schijf van 5.
Ralph zei ook: je kan nog zoveel kennis in huis
hebben, maar als je niet gemotiveerd bent heb je een slechte start.
Een ongezonde leefstijl merk je pas op langer termijn. De term “hij was nooit ziek” is er niet voor niets. Oud worden zonder gebreken wordt bijna onmogelijk bij een onnatuurlijke setting. En nooit ziek zijn is niet oke, dan werkt het immuunsysteem niet optimaal. Dit heeft ook gevolgen voor het nageslacht, wat al begint bij de eicel en het sperma. Door een ongezond eetpatroon kunnen deze o.a. langzamer worden, wellicht is dit ook de oorzaak dat steeds meer vrouwen niet meer op natuurlijke wijze zwanger kunnen worden. Maar ook de omgeving waarin we leven, smog van o.a. stralingen, stress, fijnstof die we niet zien of ruiken, maar wel inademen. Lukt dit wel zwanger worden, vaak kunstmatig, dan komen 2 al zwakken cellen bij elkaar met het gevolg dat er kinderen worden geboren met een minder sterk lichaam. Denk maar aan alle allergieën en steeds kinderen die op jonge leeftijd kanker krijgen. We staan er niet bij stil, maar goede voeding gaat verder, het start bij jou en bij je ongeboren kind, wees je hier bewust van.
Ontbijt
Margo begon met: is het ontbijt wel ons eerste voedsel? Waar
is dat op gebaseerd? Idd, waar is dat op gebaseerd?
Fructanen maken
je heel moe, dit zit in tarwe. Let maar eens op waar men tarwemeel aan
toevoegen, zelfs in drop. Speltbrood, ook een tarwesoort, bevat
geen fructanen.
Desembrood heeft 48 uur bereidingstijd (rijzen) nodig, dan
pas kan je over desem praten. In de supermarkt vind je ze niet, ook al dragen
ze deze naam. Hou je van desembrood ga naar de echter bakker en vraag hoelang
zijn bereidingstijd van het desembrood is. Graanvezels zijn niet dezelfde als
de vezels in groente en fruit. Graanvezels anno nu hebben niet de juiste vezels
voor onze darmen. Zie blog brood daar zit wat in
Wat levert goede voeding/leefstijl jou op?
Je maak jezelf veel weerbaarder door betere voeding, zo verklein je de kans op ziektes. Ze brengen fitheid en vitaliteit en een goede
gemoedstoestand. Bij een natuurlijke setting, dan kan je lever zo nu en dan wel
een verkeerd stofje aan. Let daarom ook op de verpakking bij (kant en klaar)
fabrieksproducten dat het zo min mogelijk ingrediënten en hulpstoffen bevat. Trap
dus niet in gezondheidsclaims zoals: Met natuurlijke aroma’s en toegevoegde
vitamine dat zijn lokkertjes. Zo natuurlijk zijn die aroma’s niet. De waarheid
is echter, dat de smaak uit een heel ander natuurproduct wordt gehaald en
door bewerking met behulp van bacteriën of genetische
modificatie, wordt het aroma nagebootst. Nog
een leuke, Omega 3 in bak en braad producten, omega 3 kan niet
tegen hitte, dus bullshit. O ja en vleesvervangers, laat
maar staan, zit vaak vol foute hulpstoffen. Om aan je eiwit te komen haal het
uit de natuur, bijv. rijst met peulvruchten en veel groente en als je het
opdient scheutje walnoten, hennep of olijf olie erover en je maaltijd is in
perfect balans. Simpel gezond en ook nog eens lekker.
Ook een leuke, “het bevat een natuurlijke stof” die
in de natuur ook voorkomt bijv: Benzoëzuur,
benzoaten (E210) benzoëzuur-esters komen
voor in de meeste soorten fruit, vooral in bessen. Zodra men het uit de bes
haalt en het omzet is het altijd synthetisch en kan het kanker verwekend zijn,
in het geval E 210 is dat dus zo.
Bekijk de youtube filmpjes van Juglen Zwaan de 15 meestgebruikte trucs op voedseletiketten
Wat moet er in voeding zitten?:
Elk hormoon
in je lichaam moet je goed voeden. Dat doe je met macronutriënten/
micronutriënten. Er moet zoveel mogelijk nutriënten in voeding zitten, deze
zitten vaak niet meer in bewerkten producten, eigenlijk niet, of ze zijn
kunstmatig toegevoegd. Nutriënten zijn
voedingsstoffen die onmisbaar voor gezonde lichaamsfuncties. De vier
categorieën van essentiële nutriënten zijn: vitaminen, mineralen,
essentiële vetzuren (vetten) en essentiële aminozuren.
Vooral vette zorgen ervoor dat de bloedsuiker spiegel niet
zo snel stijg en je langer verzadigd blijft. Vezels uit groente is interessante
voor je darmen dan uit granen. Gek genoeg vond Ralph, in tegenstelling tot wat ik aan
kennisleer mee kreeg dat, voorgesneden groente geen probleem is. Sterke nog bijv.
koolsoorten krijgen juist meer voedingsstoffen als ze voorgesneden zijn, i.v.m
hun verdediging mechanisme, dat levert meer voedingsstoffen op zoals bijv. het
stofje DIM (goed bij teveel aan oestrogeen hormoon). Mensen die las hebben van
hun darmen kunnen beter hun groente stomen of koken, niet te lang. Ook zei
Ralph dat sommige voedingswaar in een potje in voedingstoffen hoger zitten
dan wanneer jij het zelf bereid. Dit heeft te maken met de atmosfeer waarin het
bewerkt wordt, deze vind je niet in de keuken, je moet het maar effe weten. Wel
zit er suiker in, maar dat is minimaal. Dit betekend niet dat je dan elke dag
weer een potje groente of diepvries groente kan gaan eten. Maar voor even een
keer makkelijk is dit geen probleem.
Voor fruitsappen zijn niet vezelrijk, daar zijn de
vezels eruit en zijn het suikerbommen geworden (arme koolhydraat), dus stijging
van de bloedsuikerspiegel.
Smoothies, daar zitten de vezels nog in, dus minder snel
stijging van de bloedsuikerspiegel. Doe er wel groente door niet alleen maar
fruit en nog een scheutje walnoten, hennep of olijf olie in, perfecto.
Er kwam een vraag uit de zaal, over het eten van fruit voor
of na een maaltijd in verband met gisting. Opmerkelijk genoeg vertelde Ralph
dat de gisting niet voor iedereen geldt, ook nog niet echt bewezen is. Wel is
het relevant voor mensen met maagklachten (reflux), omdat hun maag vaak moeite
heeft om het eiwit te verteren, voor deze groep kan dit wel gelden. Dit kan ik
beamen ik heb reflux, maar nu aardig onder controle door vitamine C , Zink en
B12. Verder zei hij zo mooi, kijk hoe jou lichaam erop reageert, laat je
lichaam dat bepalen en geef hier gehoor aan. Simpel toch, hou het logisch en
simpel. Deze vraag werd ook gesteld in de webinar, ook Margo bevestigd het. De
vraag is, gaat dit bij iedereen gisten? Nee, alleen bij mensen met een slechte
spijsvertering. Dus dit blijkt een aanname te zijn.
Het komt steeds vaker voor dat kinderen koemelk allergie
hebben, ook als men borstvoeding geeft ( had een van de ouder het ook, zelfde
verhaal dan als van het eicel/zaad). In koemelk zit ook caseïne hier kan men
dus ook allergisch voor zijn.
Kokosyoghurt wordt dan aanbevolen, volgens Ralph vind hij ze
te duur en vaak bereid met bindmiddel. Dus als je kokosyoghurt koop let erop
dat er geen hulpstoffen in zitten. Het klopt, ik keek op de kokosyoghurt van de
jumbo……Dus dan maar zo af en toe de betere bio.
Koop je haver, amandel, hazelnotenmelk etc, koop altijd bio
en let op de % koop die met 6% niet lager, laat dan maar staan.
Koop je iets in blik, dan altijd op waterbasis. Blik daar
zit zo een plastic laagje binnen in, olie en plastic is een no go, dan komen er
schadelijke stofjes vrij en in je voedsel terecht.
Dit zelfde geldt voor de magnetron. Overal lees je en
ik heb dit ook zo mee gekregen in mijn studie de magnetron niet te gebruiken.
Echter volgens Ralph is dit nooit goed bewezen. Wel is bewezen dat je als je
iets opwarmt in de magnetron dit niet in plastic opwarmt. Eigenlijk is de
magnetron vergelijkbaar als je groente gaat koken.
Airfryer gezond??? Deze vond ik leuk. Buiten dat vet
helemaal niet ongezond is en vooral ook nodig voor onze hersenen, het ding weer
een hoop ruimte in beslag neemt heb ik deze nooit aangeschaft. Eigenlijk is het
een kleine oven maar dan op de snelweg. Het gaat sneller. Nu vertelde Juglen
over zijn airfryer in dit geval van Philips met zo een mand. Hij heeft ook van
die luchtmeter in huis hanger. Hij is onderzoeker dus testen is nodig. Wat
bleekt, bij gebruik van zijn airfryer ging de fijnstof (co2) in zijn huis flink
omhoog. Dus dat adem je dan lekker in, denk je gezond bezig te zijn. Überhaupt
is onze keuken een bron van fijnstof…… Geef onze boeren maar de schuld haha.
Welke voeding geeft ons energie, welke leefstijl past het
beste bij ons lichaam?
Vetten in de moderne rij zijn vaak helaas de transvetten.
Niet de olijfolie, ghee, roomboter, kokosolie, hennepolie en vis. Maar de vetten
uit pakjes van Becel bijv.
De 2 afbeeldingen laat de verandering zien in ons
eetpatroon. We kiezen ook meer voor de rechte rij dan voor de linker. De
rechter rij geeft ons weinig energie en levert op langer termijn problemen op,
de laatste tijd ook al bij een pasgeborene. De linker rij is de natuurlijke
setting. Er zijn veel leefstijlen, eigenlijk
bestaan er geen tijdelijke leefstijl of dieet. Eenmaal die stap gemaakt is het
voor altijd, de 80/20 regel past er dan goed in. 80 % de natuurlijke setting,
20 % de fabrieksmeuk, transvetten, de vullers geen voeders. Houd je je aan deze
setting, dan kan je lever best het een en ander aan.
Ons voedingscentrum heeft ook zijn eigen leefstijl.
Ons voedingscentrum is al lang niet meer onafhankelijk.
Wat opvalt bij de schijf van 5 is dat brood (gluten) gelijk
staat aan groente. We lazen al dat de vezels in brood lastige zijn voor de
darmen. Brood bevat gluten, gluten kunnen op hun beurt zelf de schuifdeur open
zetten van de darmwand, het gevolg de lekkende darm. De vijanden kunnen dan
door de lichaamsbarrière komen, dan moet het immuunsysteem in werking treden.
Als dit te vaak gebeurd (helaas gebeurd dit in onze moderne leefstijl), kan het
gebeuren dat het immuunsysteem uitvalt, de barrière wegvalt. Ken je de term, ik
ben nooit ziek……. Griep gaat aan mij voorbij en plots kanker of alzheimer. Dit
kan het gevolg zijn van een niet meer werkende immuunsysteem. Ons lichaam is niet gebouwd op gluten
(eiwitten) en een ongezonde leefstijl. Af en toe prima, maar elke dag, NEE.
Dan valt op de vetten…….. in Nederland zijn we ten opzichte
van andere landen er nog steeds huiverig voor. Dus krijgen we er te weinig
binnen. Dus waar zijn de omega’s 3?
Dan de zuivel……. Niet als we uitgegroeid zijn. Dan hoort men
het calcium uit groente te halen. Zuivel schaad dan alleen maar.
Ligt de schijf van 5 het dichts bij de natuurlijke setting?
Nee. Levert de schijf van 5 ons energie
op? Nee. Wat doet het wel? Het geeft een kans op verhoogde kans op
insulineresistentie, gevolg: minder energie naar de cellen, de fabriek die ons
juist van energie moet voorzien. Dus je krijgt sneller een dip. Hebben we
altijd zo gegeten? NEE!
Het vergroot ook de kans op een verzuurd lichaam. Verzuurd= teveel
transvette, vetzure (aminozuren) H Plus. Base te weinig groente en fruit (minerale)
Welke leefstijlen krijgen momenteel veel aandacht?
De Oer, Pioppi, Ketogeen en de mediterraneleefstijl.
Deze leefstijl is ontwikkeld door een cardioloog dr. AseemMalhorta. Het voedingscentrum waarschuw hier weer voor i.v/m met het hoge vet
gehalte, gezien de schijf van 5 niet zo verwonderlijk. We lopen hierin echt
achter. Voor mensen met hartklachten is dit aan te bevelen. Wanneer de klachten
zijn verdwenen, maak dan de overstap naar de oerleefstijl.
Deze ketogeen-leefstijl liever niet voor altijd. Maar prima
bij een eerste stap. Maar ga hier niet te lang mee door. Ook hier de vraag,
hebben we altijd zo gegeten? Nee.
Deze leefstijl komt het dichts bij de natuurlijke setting.
Goede zuur/base verhouding.
Maar de oerleefstijl is de leefstijl wat de meest
natuurlijke setting heeft. Je lichaam is zuur/base in balans.
De OERschijf help je hierbij. Toch een hele andere schijf
dan de schietschijf van 5. Je ziet hier ook geen melk of granen. De rijke koolhydraten bestaat 40% uit groeten
etc, minimaal 500 gr per dag. Daar voed je je cellen mee en voorziet het je van
een langdurige energie zonder diep. Arme koolhydraten zijn alle transvetten,
dus de 20 % aan snacks, chips, witte pasta (tarwe), tarwebrood, zoet broodbeleg
etc. Zware koolhydraten zijn aardappels, rijst, brood van de betere graansoort,
volkorenpasta, ze mogen maar niet elke dag. Dan zie je ook de hoeveelheid aan
vetten, ook anders is dan die van ons voedingscentrum.
Dan IF, Doen! De oermens at ook niet op de klok en 3
maaltijden per dag. Nuchter bewegen daarmee wordt bedoeld, eerst bewegen
dan eten, dan uitbuiken. Wandelen na het eten is een misvatting. Kijk
naar de dieren wereld, wanneer een roofzoogdier zijn prooi nuchter heeft gepakt
en heeft genuttigd, gaat het uitgebreid uitbuiken. Terug dus naar die
natuurlijke setting.
Hou het logisch en simpel.
Ralph houdt het vooral logisch en simpel. Laat je leefstijl
zoveel mogelijk in de natuurlijke setting, 80/20 regel werkt hier goed bij.
Vind je eigen balans in groente, fruit en vlees-vis en laat je lichaam het
bepalen, geef gehoor aan je signalen. (rood) Vlees wordt schadelijk als je
vooral veel vlees eet zonder enige groente (verzuring), dit geldt vooral voor
de vleeseters. Eet daarom geen biovlees van dieren die hun natuurlijke eetpatroon niet krijgen, hun leefgebied onnatuurlijk is, meer biggetjes krijgen dan hoort en de kalf direct bij moeder wordt weggehaald omdat wij zo nodig melk moeten drinken. Maar het kan ook anders geen vlees en vis ( klik hier waarom geen vis) en alleen veel groente en
fruit, rauwe noten, peulen, kruiden (base). Dus zoek ook hier goed naar je balans om tekorten aan het lichaam te
voorkomen, want daar gaat het om, geen lichaam is het zelfde. Dan geeft een leefstijl je op je oude dag nog
een fijn leven. Echter niks geeft garantie, de garantie is wel dat bij een
natuurlijke setting ziektes voorkomen kan. Bij een onnatuurlijk setting is de
garantie dat het lichaam vroeg of laat uitgeput raakt.
Eet 1- 3 maaltijd per dag, met voldoende groente, eiwit en
vetten, zodat je door kan tot de volgende maaltijd. Want daar gaat het om. Dat
red je niet met brood, pizza te weinig groente, eiwitten en vetten en met de
schijf van 5. Neem evt. 1 tussendoortje om 15.30 bijv. een appel, handje
rauwe noten (o ja bewaar rauwe noten altijd in de koelkast). Maak gebruik van IF eens per week. Bij teveel
aan transvetten doe dan de dag erna ook aan IF.
Bij insuline resistentie minder vaak eten, bijv 2 maaltijden
per dag, wel goed eten.
Hoe test je simpel insulineresistentie? Eet een
appel, krijg je snel daarna weer honger en of dorst, of jeuk aan je lippen en
in je mond………. Je bent niet allergisch voor de appel, mogelijk is je
bloedsuikerspiegel in de wap.
Insulineresistentie moet niet onderschat worden, dit is een voor stadia
van diabetische type 2.
Wat moet ik onthouden:
Bewerkt eten heeft een dooreet factor (door de E621).
Draai jezelf zoveel mogelijk terug in de natuurlijke
setting.
Lees altijd de etiketten.
Laat je niet misleiden wat voorop de verpakking staat.
Eet 1-3 maaltijden per dag
Sla gerust een ontbijt over
Beweeg nuchter
Oerleefstijl 80/20 het beste bij ons past.
Diepvries groente en potjes mag zo nu en dan .
Diepvriesfruit geen probleem, let wel op de seizoenen, geen
aardbei in de winter.
Vaste tijden eten, niet nodig.
Zie ook de 5 punten uitgewerkt in de blog van Ralph Moorman, zodat je jezelf hier verder in kan verdiepen: https://www.dehormoonfactor.
Verslag van
Reacties
Een reactie posten