Hoe zit het met jouw shit?

Zorg jij goed voor de soldaten in je darm? 
Heb jij wel eens nuchter bewogen?
Bekijk de webversie
Hoe is het met jouw shit?
Het legertje soldaten in onze buik kan alleen overleven als het goed gevoed wordt.
Hoe diversen hoe beter, hier doelen we niet op de fabrieksvoeding, die missen alle vezels die onze planten, groente, fruit, knolgewassen, peulen etc wel bezitten. Een verzwakte darmflora draagt onder andere bij aan; voedselallergieën, glutenintolerantie, mentale weerbaarheid en allerlei chronische aandoening. Klik hier.

Diversiteit, uhhh? Hoe zit dat in landen waar ze bijvoorbeeld veel meer peulen eten, waar is hun diversiteit, met namen bij bijvoorbeeld inheemse volkeren? Nou dat zit zo, Inheemse volkeren hebben een darmflora die is aangepast aan het plaatselijk dieet. Japanners hebben darmbacteriën die algen afbreken. Al wordt ons geadviseerd om algen te eten, omdat het zeer gezond is. Dit klopt ook, maar wij bezitten die darmbacterie (nog) niet. De rest van de wereld mist deze darmbacterie. Dan wordt het dus moeilijker om deze algen af te breken, dus eet je algen, prima, maar less is more!

Nog een mooi voorbeeld, de Inuit (Groenland), die praktisch alleen op zeehonden en vette vis leeft, weinig diversiteit daar en ze blijven behoorlijk gezond, zij kennen geen hart en vaatziekte (bewijs vet is niet slecht): de darmflora van deze stam, die alleen gedurende bepaalde periodes in het jaar plantaardige vezels kan eten (de rest van het jaar zit alles onder het ijs) heeft zich zo aangepast dat het ook gefermenteerd voedsel en dierlijke vezels kan verwerken. Vezels die dus wel aanwezig zijn, maar in een andere vorm.

Zo lees je dat, je niet alle darmflora's over een kam mag scheren en hoe dit komt. Dus, zorg goed voor je soldaten in je darmen en buik, anders krijg je echt stront aan de knikker!
Normaal bewegen zijn we verleerd
Bewegen staat eigenlijk op plaats 3. Wat heeft het lichaam nodig? 1 licht, 2 juiste voeding, 3 bewegen. Helaas zijn we hier ook de weg in kwijt geraakt, van natuurlijk bewegen is geen spraken meer. Met de komst van machines wordt het de mens makkelijke gemaakt. Waar we vroeger op het land gingen ploegen zijn nu machines ingezet. Zelfs voor het stofzuigen zetten we een robot in.  Dus hop, massaal naar de fitness of lekker hardlopen (hardlopers zijn doodlopers), maakt je kop vrij. Klopt, maar doe dat niet te lang. Want na 45 min zegt het stress hormoon (cortisol ook wel afbraakhormoon genoemd), ik moet in actie komen, dus gaat vet opslaan. Waarom denk je dat een marathon loper brood mager is, maar meer vet zal hebben als een gespierde sprinter?

Hoe kunnen we op een normale manier bewegen?  Train in elk geval als een bodybuilder om je spieren te versterken en hier meer vet te gaan verbranden (groeihormoon). Doe liever geen cardio.

In de eerste plaats verbrandt je tijdens een lange, zware cardiosessie te weinig om echt af te vallen. Kortom, beweeg normaal, ga niet in de overdrive. Topsport is eigenlijk ook een no go, daar is ons lichaam namelijk niet op gebouwd!

Ten tweede, verbrandt je niet alleen weinig vet maar ook je spieren.

Ten derde, verstoor je de hormonen die je juist slank moeten houden (resultaat: je hormonen zijn uit balans!). Als men dit verneemt, kijk je vast vol ongeloof, want het  druist immers regelrecht tegen alles wat ons is geleerd over sporten in. Hoe kan je dan wel het beste sporten en waarom verbrand een sprinter meer vet? Klik hier.

Reacties