Je genen zijn de weg kwijt


Dat  (natuurlijke) voeding (weer) in de kinderschoenen staat en het hierdoor continu aan verandering is onderheven, weten we, om gek van te worden. Toen ik in 2010 voor het eerst in aanraking kwam met voeding door het boek van Amber Albarda, ‘mooi, slank & gelukkig’ las ik over regelmatig eten, nu anno 2018 is hier alweer een verandering in gekomen 😳.

De afgelopen weken kreeg ik weer interessante stukken onder mijn ogen, een video van Juglen Zwaan die een arts interviewt die beseft dat genezen van de regulieren medicijnen eigenlijk achterhaalt is. Bekijk hieronder de video.


Video over E nummer discussie van Ralph Moorman, Richard de Leth over update van onze genen en Amber over Intermittent Fasting (IF) minder vaak eten…………


E nummers discussie, zo helder als water............................bekijk de video maar.

Laat ik eens bij Amber beginnen want ook zij als voedingscoach moet ook steeds haar kennis update.Van haar leerde ik in 2010 uit haar boek, hoe weer te eten, hoe we ver van onze natuurlijk bron afgeraakt zijn. Op eigen houtje paste ik het toe, dus ook ja 6 keer per dag eten. Nu in 2018 is er een andere kennis ingekomen en als je het leest denk je, verhip, veel logische.

Ze zegt; “We hebben zo lang te horen gekregen dat we voor ons metabolisme vaker tussendoor moeten eten. Met desastreuze gevolgen voor de rest van ons lijf, want we zijn toch meer dan ons metabolisme? We zijn gaan geloven dat ons lijf zelf niet in staat is ons energiepeil in stand te houden en dat we hiervoor elke paar uur moeten snacken. Niet fijn voor bijvoorbeeld je bloedsuikerspiegel die hiermee te vaak fluctueert. 

Omdat ons lijf miljoenen jaren lang is geprogrammeerd om te kunnen omgaan met energietekorten, worden we juist ziek van het tegenovergestelde doen; om de zoveel uur iets eten. Als je circa 18 uur tussen je diner van de avond ervoor en je ontbijt de volgende ochtend laat zitten, geef je je lijf de kans uitgedaagd te worden waarop het reageert en o.a. je verjongingsgenen activeert en -in het geval van je bloedsuikerspiegel- de gevoeligheid van je cellen voor insuline weer verhoogt. Geweldig! 

Het zelfherstellend vermogen van je lijf in volle glorie. Het is nog heel lekker ook en geeft veel energie. Ik doe het zelf volautomatisch zo'n 4 à 5 keer per week (en kan me niet meer voorstellen waarom ik ooit direct vanuit mijn bed aan de ontbijttafel plaatsnam - eerst bewegen voelt nu zoveel fijner). In
 dit artikel lees je waar Intermittent Fasting (IF) nog meer goed voor is!”

Wat denk je nu zelf over wat je hierboven leest, logisch of niet? Denk jij dat de oermens op tijd at? Laat staan iedere ochtend. Jaja ik weet het we leven nu, maar nogmaals ons spijsverteringskanaal niet, die is nog steeds in die oertijd, verbonden met de natuur, die logisch in elkaar zit, zodat ons lichaam hiermee uit de voeten kan.

Dan Richard de Leth over onze genen, die is ook leuk, hij zegt; “Je wordt geboren zonder handleiding. Althans, je krijgt bij de geboorte geen instructieboekje zoals bij de aanschaf van een Ikea-kast. 

Onbewust word je aangestuurd door verschillende evolutionaire drijfveren. Je hebt een aangeboren voorkeur voor zoet, zout, zitten en prikkels. Het is een soort evolutionaire navigatie, want onze genen zijn ontstaan in wisselwerking met een natuurlijke omgeving. 

Ze begrijpen alleen geen bal van de huidige onnatuurlijke maatschappij. De navigatie is de weg een beetje kwijt. 

Wij hebben een lichaam dat tijdens miljoenen jaren evolutie is geperfectioneerd. De mens(Homo Sapiens) bestaat ongeveer 160.000 jaar. 

Onze huidige leefomgeving is alleen te snel veranderd. De genen kunnen het niet bijbenen. 

We kunnen helaas geen USB-stick in onze schedel inpluggen voor een juiste update. Onze genen veranderen traag, dus er is maar 1 optie: de revolutie ligt in het aanpassen van ons gedrag.

De ziektecijfers en ziektekosten laten zien dat veel mensen door verkeerde navigatie in de vangrail vliegen. Nog nooit was de maatschappij zo zwak en broos. 

Voor het jaar 1900 waren infectieziekten de belangrijkste doodsoorzaak. Nu is dat een ongezonde leefstijl. 

Bijna iedereen pleegt roofbouw in slow motion. Of nog radicaler geformuleerdzelfmoord in slow motion zonder het zelf te beseffen.

En nog erger: wij krijgen nergens informatie aangereikt hoe we deze roofbouw kunnen voorkomen. 

Hoe denkt jij nu over bovenstaande? Ook logisch? Zorg dat het niet te laat wordt om terug te keren naar de bron, moeder natuur, om die informatie weer te aangereikt te krijgen.

Je hoeft natuurlijk niet primitief te gaan leven, alhoewel wel rustig geen stress , nee zonder gekheid, terug naar de bron is nog altijd beter dan genezen door medicatie die je eigenlijk nog meer om zeep helpen. Wat dacht u van de nieuwe trend Gastric bypass of een sleef………… De nieuwe moderne gemakkelijke weg……… is dat het? Lees hier en oordeel zelf.

Niet iedereen past dezelfde schoen, dus ja, het is maatwerk, een natuurlijke voedingscoach weet dat.

Maak een ommekeer voor het te laat wordt, vind je natuurlijke voedingscoach op maat. Laat de natuur weer bij je binnenkomen, wie weet loop je bij mij naar binnen.

Jolanda
Adviserende praktijk Natuurlijk Normaal



Reacties