Westers eetpatroon

Gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte. Door meer kennis te vergaren van gezonde voeding is het mogelijk bewust de gezondheid te bevorderen.

De basis van het werk van de Natuurvoedingsadviseur is om - samen met de cliënt - te komen tot een zo goed mogelijk dagelijks eetpatroon. Een zogenaamd orthomoleculaire voedingspatroon, dit is een manier om om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen, die de huidige westerse maatschappij niet meer bied, deze past niet bij ons genetisch materiaal. gevolg, uitputting van ons lichaam, ernstige (chronische) ziektes.

Lichaamsopbouwende voeding werkt preventief en curatief. Maar het is wel belangrijk te weten of het lichaam de voedingsstoffen opneemt. Je kan nog zo gezond gaan eten, maar als je lichaam ergens hapert het hierdoor niet de voedingsstoffen kan opnemen, zul je daar alsnog hinder van ondervinden. 
Een westers eetpatroon met veel bewerkt voedsel, snacks, bewerkte vleesproducten, suiker geraffineerde granen en transvetten, zal er toe leiden dat het lichaam uitgeput raakt. Orthomoleculaire, natuurlijke voedingspatroon gaat echter verder dan alleen het elimineren van alle bewerkte voedsel junkfood en suikers.

Veel mensen merken de symptomen van het eten van verkeerde bouwstoffen niet eens meer op. Een voorbeeld te noemen is geraffineerde suiker/zoetstoffen en meelproducten te nuttigen. Het zorgt op den duur voor een laag energieniveau, kan een onbehaaglijk gevoel en onrustig gedrag veroorzaken. Men is vaak vergeten hoe het voelt om vol energie wakker te worden en de hele dag energiek te blijven. We zijn een opgeblazen gevoel naar het eten als normaal gaan beschouwen. Zo sluipen de symptomen van degeneratieve ziektes er ook langzaam in, raakt je lichaam verzwakt. Gevolg van een zwak lichaam is dat het geen weerstand meer kan bieden tegen ziektes.

Natuurlijk geeft een natuurlijk eetpatroon geen garantie dat we niet ziek worden, er hangen meer factoren aan vast die ons ziek kunnen maken (bron). Maar de kans wordt wel verkleind, zeker voor 60%, volgens de Wereld gezondheid organisatie. Het streven is dan ook om chronische ziektes te remmem of zelfs te genezen en ziektes buiten de deur te houden met een natuurlijk voedingspatroon, wat dus niet in verband moeten worden gebracht met een dieet. 

De orthomoleculaire geneeskunde werd in 1968 geïntroduceerd door prof dr. Linus Pauling, Chemisch ingenieur en hoogleraar. De term orthos komt uit het Grieks en betekend juist, recht, goed of gezond moleculair heeft betrekking op molecuul. De orthomoleculaire voedingsleer streeft er naar de lichaamscellen van optimale hoeveelheden voedingsstoffen te voorzien. Brengt licht naar de cellen. Licht een van de belangrijkste bronnen voor ons lichaam.
Wil jij ook andere kijk op je voedingspatroon, zie mijn programma, wie weet spreek dit je aan.

Jolanda

Reacties