Hoet zit het met jouw watervat

Na mijn ontdekking over dr Schusslercelzouten, ben ik daar ingedoken en heb ik hierover kennis binnen gehaald. Gebrek aan kennis is net zo een vuilkuil als gebrek aan celzouten. Ik kocht het boek van Margit Muller-Frahling "In balans met Schusslerzouten". In haar boek geeft ze een voorbeeld van een bouwplaats en over een watervat.

Onbewerkte voeding draagt zeker bij om je minerale/vitamine huishouding op peil te houden. Eet daarom verse fruit en groente, matig je vlees. Eet gezonde vette, olijfolie, roomboter, kokosolie, alle olie met omega 3, zoals walnoten olie. Geen plantaardige oliën (omega 6). 

Als je dat niet doet creëer je een watervat lichaam waaraan de verwerving deel aan de bovenkant ontbreekt. In mijn blog "ik heb reflux" liet ik al lezen "Het maakt niet uit hoe gezond je eet, als je lichaam het niet of nauwelijks opneemt kan het lichaam er niets mee".

Het voorbeeld van de bouwplaats beschrijft ze in haar boek als volgt"Stel je een bouwplaats voor. De bakstenen zijn onze bouwstoffen, die zonder arbeiders en verbindende middelen gewoon blijven liggen. Pas als de arbeiders met grondstoffen de bouwstoffen met elkaar verbinden, verrijst het bouwwerk. Celzouten zijn de voorwaarde voor de opbouw van het lichaam en de stofwisseling. De celzouten ondersteunen onze behoefte aan grondstoffen.

Maar wat gebeurt er als de arbeider op de bouwplaats wel machines en cement hebben, maar geen bouwmaterialen? We hebben ook raamkozijnen en een dak nodig. Het huis moet gemeubileerd worden. We willen elektriciteit en water. En we richten de kamers in met schilderijen en gordijnen. De lijst is nog langer."

Hier wil Magrit mee zeggen, dat je met heel wat verschillende dingen rekening moet houden. De mens is een veelzijdig wezen. Er zijn natuurlijke (basis) regels voor onze gezondheid die we moeten respecteren. Als we van deze natuurlijke basis elementen uitgaan kunnen we de omstandigheden verbeteren die het fundament vormen voor een optimale werking van ons lichaam, deze zijn in deze volgorde: licht, voedzame voeding, minerale en vitamine, beweging en rust.

Onze voeding is het fundament, die bouwmaterialen levert voor het bouwwerk! De eenvoudigste manier om een tekort aan mineralen, vitamine en celzouten te voorkomen en de opnamen hiervan door het lichaam zo goed mogelijk te laten verlopen, is een zo natuurlijk normaal volwaardige voedzame voeding en leefstijl er op na te houden. Een eenzijdig voedingspatroon geeft niets aan het lichaam, maar ontneemt aan het lichaam. Dan ontstaat er dus het watervat probleem.

Echter, de juiste natuurlijke voeding bestaat niet, dwz iedere verse natuurlijke onbewerkte bloemkool is geschikt voor ieder lichaam, maar niet ieder lichaam is geschikt voor de bloemkool. Zo individueel als de mens is, zo individueel is zijn behoefte aan voedsel, dus eclectisch. Wel, is van belang die natuurlijke basisregels voor voeding, wanneer we hier vanaf wijken, wordt ons fundament zwakker en zwakker, tot het instort. 

Hierdoor kunnen er (chronische)  klachten optreden, vaak zijn deze klachten regulier niet te vinden, als ze een naam krijgen wordt het afgedaan met een pilletje, naar de oorzaak wordt niet gezocht. Neem nu mijn maagzuur (reflux) die weer de kop opstak, ondanks mijn natuurlijk normaal voedingspatroon. Mijn watervat was wellicht sinds mijn omzwaai in mei 2017, bij alleen d en e gemaakt. Maar kon zich nog steeds niet volledig vullen.

Daarom is het altijd belangrijk om uit te zoeken hoe en wat, met een natuurlijk voedingspatroon red je een hoop, maar dat is niet altijd voldoende, het is geen garantie, zeker niet als je lichaam is gaan haperen. Daarom wordt er ook in mijn adviespraktijk Natuurlijk Normaal gekeken per individu om samen tot een volwaardig eetpatroon te komen, met de nodige aanvulling aan supplementen. Hierbij wordt verder gekeken dan de klacht zelf en met o.a, een hormoonchecklijst, komen we een heel eind.

Jolanda

Reacties