Waarom duurzame vitamine?


Wetgeving
Vitamine/ voedingssupplementen, vallen volgens de wetgeving niet onder geneesmiddelen. Op een etiket mogen bijvoorbeeld geen medische claims staan.  Er mag dan ook niet beschreven staan dat bijvoorbeeld vitamine C, blaasontsteking kan voorkomen, want dat is een medische claim. Er mag wel bij beschreven staan dat het bijdraagt aan een sterke blaas. Ik verbaas mij telkens weer hoe de overheid zich telkens weer door deskundigen laat raadplegen, die de oude geneeskrachten totaal uit het oog zijn verloren. Dit ook zo aannemen, zonder zelf even te graven. Want zegt nou eens eerlijk, geneest het medicijn van de (huis) arts u echt? Is het een economisch farmaceutisch belang of in uw belang?

Portemonnee
Gek genoeg gaan we aan onze portemonnee denken wanneer het om onze gezondheid gaat.
Dan kopen we liever een huismerk vitamine, want zo laten ze ons weten is net zo werkzaam.
Wat als ik je verteld dat dit toch wel even anders ligt. Herken je dit? Je gaat naar de apotheek om je medicatie die je al jaren slikt op te halen. Maar je krijgt een ander merk mee, deze is vaak goedkoper en wordt vergoed door je zorgverzekeraar. En dit horen we dan maar al te vaak dat deze medicatie bijwerken geeft je krijgt dus klachten.Vergelijkbaar is dat met vitamine. Omdat de verhouding in grondstoffen en hulpmiddelen verschillen. Bij de goedkopere vitaminen kan het alsnog een duur grapje worden, je lichaam neemt het niet op, dus beland het in de wc pot, in je ontlasting, dure 💩.

Woekering
Er is een woekering van supplementen op de markt, maar lang niet allen zijn even zuiver. Soms kloppen de doseringen niet en soms kunnen supplementen zelfs vervuild zijn. Daarom is het slim om supplementen van grote en betrouwbare bedrijven te kopen. Zij testen hun producten over het algemeen op contaminaties (vervuiling) en de beloofde hoeveelheid actieve stoffen.

Kunnen supplementen ook gevaarlijk zijn?
Vroeger dacht men dat supplementen geen kwaad konden. Baat het niet, dan schaadt het niet, werd er gedacht. Vermoedelijk omdat supplementen de naam hebben natuurlijk te zijn.
De meeste vitamines in supplementen komen niet uit groente en fruit, ze worden synthetisch gefabriceerd in een laboratorium. Dat heeft als voordeel dat het helemaal zuiver is, maar het nadeel is dat de stoffen soms niet helemaal natuur-identiek zijn. Dan moet de stof nog in het lichaam geactiveerd worden, iets dat bij sommige mensen mis kan lopen omdat ze niet over de juiste enzymen beschikken.
Ik verdeel de vitamine in 3 categorieën, A, B en C klassen. De C klassen zijn alle huismerken, denk hierbij aan de Hema, Kruidvat, Lidl, ALDI, persoonlijk zou ik deze laten staan. B zijn vaak de beteren merken maar niet altijd wetenschappelijk onderzocht en met een (biologische/natuurlijke) keurmerk certificaat. A zijn de onderzochte wetenschappelijke supplementen en met certificaat, dit zijn veelal de orthomoleculaire supplementen. Dit zijn hoogwaardige voedingssupplementen met een hoge opneembaarheid, erkend door het lichaam.

Huismerk (goedkopere) supplementen daarin tegen missen die hoogwaardigheid. Ook zijn ze vaak te laag gedoseerd en bevatten vaak stoffen (oxide) die slecht of niet door het lichaam worden opgenomen. Ze gebruiken andere grondstoffen en vulmiddel die vaak ook nog eens geen toegevoegde waarde hebben voor het lichaam en het wordt minder goed opgenomen, dus uiteindelijk ben je slechter af en duurde uit. Het zit hem in de goedkope grond en hulpstoffen, juist die stoffen kunnen op korte of lange termijn klachten geven. Denk hierbij aan de vitamine B6 er zijn verschillende vormen van, je moet het maar weten.

Welke merken vallen onder de A klasse ? Denk bijv aan merken zoals: BonusanLamberts, Mannavital, NOW, Orthica,Vitals, Vitortho, en o.a. Vitakruid. 

Vitamine B6
Over B6, wat (reguliere) deskundigen in de media er niet bij vermelden, is dat er twee vormen van hulpstoffen zijn met name, de pyridoxine HCI (de synthetische (goedkope) vorm geeft deze opstapeling (neurologisch) in het lichaam. De biologische actieve vorm pyrioxaal-5-fosfaat daar zijn tot nu toe geen bijwerkingen van waargenomen. Ook laten ze achterwegen dat het eigenlijk niet de schuld van de vitamine hoeft te zijn, maar aan een zeer individuele hobbel in de biochemie. Het ligt aan de individuele capaciteit om vitamine B6 te kunnen uitscheiden. Sommige mensen kunnen B6 niet afvoeren via de nieren en gaan de vitamine stapelen in het bloed of in de weefsels. Deze mensen hebben (soms zelfs zonder vitamine B6 te slikken) een verhoogde waarde in het bloed.  Zo’n afwijkend uitscheidingsproces is op zich helemaal niks bijzonders, we hebben allemaal wel ergens een afwijking in een biochemisch proces. Zo zijn er mensen die doodziek worden van spinazie of van het eten van een haring, terwijl het voor anderen een superfood is. Dit wordt uitgebreid uitgelegd op mijn blog. Let dus goed op welke vitamine b6 je koopt, zeker als je een multivitaminen koopt.

Vitamine B12 wordt nu ook weer negatief in de kijker gezet, juist nu al dan niet wetenschappelijk is bewezen dat we aan een tekort lijden en veel klachten hierna toe te leiden is. Ook hier houden ze belangrijk details achterwegen. Welke vorm hebben ze getest?  De biologisch actieve (co-enzymatische) vormen zoals B12 door het lichaam wordt gebruikt? Of de Cyanocobalamine een synthetische, niet lichaamseigen vorm die in de meeste voedingssupplementen wordt gebruikt? Dit onderzoek was niet berust op supplementen. In de studie zijn mensen die B12 suppleerden uitgesloten. De natuurlijke cobalamine is getest, dus niet de synthetische zoals cyano etc. Natuurlijk, wil zeggen, uit de pure voeding. Juglen Zwaan kwam op 5 febr jl. met een mooi tegenbericht. De onderzoekers vonden het een goed idee om heel Nederland te waarschuwen voor suppletie van deze vitamine. Hierop kwam veel kritiek. Het advies om te stoppen met het nemen van vitamine B12 is inmiddels dan ook weer teruggetrokken. Wat is hier precies gebeurd? Juglen leg dit uit. Klik hier

Er is ook een epidemie van misdiagnose in b12 . Het gekke is, nu laat het UMCG weten grote sterfte aan teveel aan B12. In 2018 kwam het met dit bericht klik hier 

We weten allemaal ook bij gezond eten less is more! Dit geldt ook voor vitamine.

Maar ook hier, let dus goed op welke b12  je koopt!

Vitamine D3 is nu heel erg in opmars (huis) artsen worden wakker. En ja ook hier hebben we een tekort van. Maar bij de huisarts wordt je niet verteld dat je deze beter in vloeibare vorm kan innemen. In vloeibare vorm wordt het beter door het lichaam opgenomen dan in tablet vorm. Vitamine D hoort bij de groep van vet oplosbare vitamine, logisch dat het dan beter verwerkt wordt door het lichaam in de vloeibare vorm.

Maar wat minder bekend, zeker bij een huisarts, althans bij mijn huisarts wel, is dat vitamine d3 samen werkt met vitamine k2. Mijn huisarts had nog niet eerder van vitamine k2 vernomen. Vitamine k2 is o.a. belangrijk voor ons skelet het zorgt ervoor dat de calcium (vit d3) goed wordt meegenomen en niet achter blijft in de darmwand. Ook hier is het dus belangrijk dat je erop let dat je de vitamine vorm neemt op biologische natuurlijke vorm dat zijn (vaak) niet de tablet vormen.

Zo heb je dus kunnen lezen waarom het belangrijk is welke vorm van vitamine je koopt. Misschien is het goed om hierin je prioriteit bij te stellen. Maar let wel, alleen vitamine is niet genoeg, je doet dan aan symptoom bestrijding als je niet je leefstijl aanpast. Bij aanhouden van de klachten, altijd een arts raadplegen. 

Jolanda


Reacties