Wat heeft terug naar de oersprong en de blue zone met elkaar gemeen.

Hoe belangrijk is je gezondheid? Hoe belangrijk is je leefomgeving? We worden meer dan ooit in deze corona crisis, bewuste hoe wij leven en waar we nu allemaal tegen aan lopen.  Ons onnatuurlijke westerse gewoonte breekt ons meer dan ooit op. Het hamsteren is een oer reactie vanuit ons oerbrein. Een natuurlijke reactie, hoe onbeschoft het NU ook is. Maar in die (oer) tijden van toen, de mens nog kleinere hersens bezat, waar het oerbrein heerste en het toen ook nodig was om te overleven. Toen was hamsteren een natuurlijke reactie, men vluchten of ging vechten. Dit zien we nu weer terug in deze tijd, angst om de kont niet te kunnen vegen. 

Eigenlijk zit het oerbrein ons nog steeds een beetje in de weg, dat zien we terug in bijvoorbeeld, dat we eerder de lift nemen dan de trap, eten liever gemakkelijk dan vers, bewegen liever niet of in de sportschool, dan zelf achter een grasmaaimachine te lopen en sommige onder ons doen aan second love. Van nature zijn we liever lui en zijn we zoetekauwers. Deze westerse wereld (vooruitgang) mag dan wel door het mensbrein zijn gecreëerd, maar met de ondertoon van het oerbrein, hoe kunnen we het ons zo makkelijk mogelijk maken en hoe voorkomen we dat mensen jong en oud vroegtijdig sterven aan ziektes? Hoe te overleven sinds de komst van de mens op deze aardbol, heeft ons gebracht in deze nieuwe ongezonde leefomgeving van de 21ste eeuw. Met allerlei (westerse) ziektes en virussen etc., die we nooit voor mogelijk hielden. We hebben de regie van de levenscycli der natuur over genomen en ons niet aan de wetten van der natuur gehouden, met vele gevolgen. Hierdoor zijn we ver van de natuur afgedwaald met o.a ons eten, bewegen en natuurlijk te genezen. Ook dit gaat anno nu onnatuurlijk en onze leefomgeving is sterk vervuild, denk hierbij alleen al aan de elektro smog (digitaal verkeer). Dit alles, slechte voeding, verkeerd bewegingspatroon en een vervuilde leefomgeving maakt de mens kwetsbaarder en minder weerbaarder. Zo worden westerse (chronische) ziektes en onbekende virussen een ware plaag voor de mens. Maar kunnen we dit veranderen? ja, wij hebben de power om de economie een andere wending te geven. Zodat de economie en de (voedings) industrie hier op in kan springen, de term "u wenst, wij draaien" en  'de klant is koning", is er niet voor niets. En het is mogelijk er zijn 5 landen op deze hele wereld die dit laten zien, zij vormen de naam de blue zone. 

Als ik naar de sportschool ging, ging dit al tegen mijn natuurlijke verstand in. In plaats van dat het voor mij ging werken, werkte het juist tegen me. Daarbij hekel ik verplichting, die stok achter de deur werkte voor mij niet. Dit werd voor het eerst bevestigd toen ik in 2011 vernam over de blue zone landen. O.a. Dan Buettner ging jaren op onderzoek uit, in opdracht van National Geographic maakte hij een documentaire over deze mensen in de bluezone landen, die vergaten dat ze heel oud zijn. Dan Buettner is o.a een ontdekkingsreiziger, onlangs (5 april 2020) was hij bij de TV show op reis. Klik hier voor de uitzending schuif verder na 7.20 min. 

Hoe komt het dat deze mensen vitaal oud worden? Nog in bomen klimmen op hun 90ste om de citrus vruchten te plukken? Hoe en waar leven deze mensen? Zij leven op Ikaria (Griekenland), Okinawa (Japan),  Ogliastra Region ( Sardinie),  Loma Linda (Californië), Nicoya Peninsula (Costa Rica). 

Floortje van BNN 3 op reis heeft daar Ikaria bezocht in 2011, hier vernam ik zelf voor het eerst over de blue zone landen. Klik hier voor de uitzending, schuif naar 3 min 50.  Deze mensen in de blue zone landen zitten op hun oude dag echt niet stil, maar bewegen en eten nog op natuurlijke wijze, zoals het voor ons is bedoeld. Ze eten minder vlees, eten vers en van het seizoen, drinken geitenmelk en eten geitenkaars, bewegen natuurlijk, zijn gelukkig en vooral tevreden en drinken veel wijn, nou ja op Ikaria dan. Dat kan best een glaasje wijn meer met zo een leefstijl. Ze gaan niet naar een sportschool om op bijv. een loopband (hard) te lopen. Zij lopen in hun tuin rond, bewerken het met de hand, lopen de bergen in met bijv. hun kudde geiten. Gaan niet met pensioen, maar werken door, lopen nog een stukje hard en blijven vooral natuurlijk eten en bewegen, dat houd hun lichaam gezond en soepel, zo liet een wijze man in Okinawa weten (zie uitzending Ivo Niehe). Met deze manier van leven kom je automatisch aan je lichaamsbeweging toe door een natuurlijk leven te leiden (zie video floortje dit wordt verteld bij de 13 min). En wie denkt dat dit alleen in de blue zone mogelijk is, heeft het mis, het is alleen een mindset die je moet maken. Hun motto is; komt het uit de fabriek, eet het niet, komt het van de plant en uit de natuur eet het wel. Beweeg je in de sportschool en laat je een robot zelf stofzuiger of het gras maaien, laat dat, doe het zelf. Huishoudelijk werk is ook natuurlijk bewegen, de tuin zelf bewerken is natuurlijk bewegen, de fiets pakken ook, wandelen ook, trektochten door de natuur ook.  Zo ook oeroefeningen zoals bijvoorbeeld yoga en tai chi etc.

Uit het blad medisch dossier haal ik het volgende uit;
Als je de hele dag kaarsrecht op een stoel zit en je vervolgens de bewegingen beperkt tot dezelfde oefeningen in de sportschool, hardlopen of alleen fietsen, dan beperk je het aanpassingsvermogen van uw lichaamsweefsel, waardoor je eerder klachten zal krijgen. Het veranderen van bewegingsgewoonten, met daarin alle vormen van dierlijke beweging uit de menselijke evolutie, komt ten goede aan alle basisfuncties, zoals het cardiovasculaire systeem, de ademhaling, het zenuwstelsel en de (hormoon) balans. Trainingsvormen zoals klimmen, vrije vormen van yoga, watersport en trektochten te voet vergen meer spel en reactievermogen van het lichaam, dat met talloze bewegingen constant moet reageren. Als je vertrouwd op je instincten (oerboodschappen), dan kunt je zich op speelse en nieuwsgierige manier bewegen het kan er juist voor zorgen dat bepaalde lichaamsgebieden die eerst nog pijnlijk of stijf waren, of niet meer meededen, losser en opener worden en dat noodsignalen afnemen. (Oer) mensen waren vroeger bezig met dansen, jagen, wandelen; men leefde met de natuur. speels bewegen is goed voor letselpreventie, kracht, balans, lenigheid, coördinatie, snelheid, behendigheid en mentale focus en een beetje is daarbij al genoeg.

Een beetje bewegen is al genoeg, dat laat ik je ook lezen op mijn blog HITT. Beweeg dus afwisselend, speels en natuurlijk, eet ook afwisselend wat de natuur je brengt. Zo maak jij je weerbaarder en minder kwetsbaar in deze onnatuurlijke vervuilde leefomgeving. kortom creëer je eigen blue zone. Echter zo liet Ivo Niehe weten dat de corona ook hen trof, tientallen zei hij. Kon hier echter verder nog niks over terug vinden, ook niet om welke leeftijdscatogorie het ging en ook niet of er mensen aan corona zijn overleden. Maar tientalen is beperkt. Echter benadruk ik weer, gezond eten en goed bewegen, het is geen garantie dat je niet ziek kan worden, het geeft zeker de garantie dat je weerbaarder bent en de kans op ziekte zeker verkleint. Want helaas speelt onze (vervuilde) leefomgeving ook een rol bij ziektes, maar ook stress en alle vormen van (slechte) relaties.

Hier volgen oefeningen om de oerbewegingspatronen te ontsluiten.
Foto's zijn gemaakt uit het blad medisch dossier. 









Reacties