Wordt de mens met uitsterven bedreigd?

We zijn ons vaak niet bewust over het reilen en zeilen van hoe dingen gaan. Alles lijkt vanzelfsprekend voor ons en denken er verder niet over na. Zo staan we zeker ook niet stil hoe voedsel in de supermarkt beland. Onbewust graaien we uit de schappen eten we meer dan nodig is, denk aan vlees, vis en melk. We worden hier ook niet echt meer bewust over gemaakt, al zijn er genoeg middelen om hier bewust van te worden. Maar als men hierover geen moeite wil doen of het wel best vind geen motivatie hierin heeft zal er weinig veranderen en zal de mens uiteindelijk uitsterven. Dat is het indringende boodschap van David Attenborough in de documentaire ‘A life on our Planet.’

Een goede documentaire die je bewust maakt hoe wij min of meer onszelf aan het ruïneren zijn inclusief de aarde. Met dat ene verschil, de aarde herstel zich wel weer, dat heeft ze keer op keer bewezen. Maar als de mens niet toegeeft aan haar signalen sterft de mens uit. 

Verder vertel hij; 

We lijken te zijn losgebroken van de beperkingen die de activiteiten en aantal van andere dieren beheersen.

We zijn losgebroken, we staan los van de rest van het leven op aarde. We leven een andere soort leven. 

De meeste van onze ziektes hebben we onder controle. We eten op basis van vraag producten. Niks kan ons beperken, niks kan ons tegenhouden. Tenzij we onszelf tegenhouden, zouden we de aarde blijven consumeren tot we haar hebben opgebruikt. Individuele soorten of zelfs groepen van soorten om te boel te redden zou niet genoeg zijn. Hele Habitats (leefomgeving gebied, denk aan de zee bijv) zouden snel verdwijnen.

In mei 1971 zocht David, inheemse bevolkingen op. Ze aten zelden vlees, de bronnen die ze gebruikten vernieuwde zich van nature. Met hun traditionele leefwijze leefde ze duurzaam. Een leefstijl die feitelijk voor eeuwig kon duren.

Eens leefde we allen zo, maar wij mensen zijn dit alle verleerd onbekend en vervreemd van geraakt met alle gevolgen van dien.

Denk hierbij aan de palmolie, wie denkt dat dit duurzaam kan heeft het mis. Helft van het habitat regenwoud is weg. Waarom denk je dat het regenwoud heet en we steeds meer droge periodes krijgen? In de documentaire is goed te zien wat de mens aan eeuwen oude bomen heeft weggekapt! Dieren hun leefgebied heeft ontnomen ook  dit heeft gevolgen voor het ecosysteem. We moeten ons gaan realiseren dat we zo niet kunnen doorgaan er is geen een ecosysteem hier tegen op gewassen. 

Duurzame afwegen tegen makkelijk en gemakzucht, we kiezen te vaak voor gemakzucht en makkelijk.  Zolang wij ons niet gaan aanpassen en niet in de maat gaan lopen van de natuur, houden we alleen de economie en ego-systeem in werking. Dat is nu onze planeet gerund door de mens.  Maar weet dat, geld niet eetbaar is.

Er is weinig over voor de rest van de levende wereld. Zonder de witte ijskap wordt minder zonne-energie terug de ruimte in gekaatst. Onze hof van Eden is aan het vergaan. Wat moeten we doen? Het is heel duidelijk, het antwoord ligt al de hele tijd voor onze neus. Om stabiliteit van de planeet te herstellen moeten we haar biodiversiteit herstellen datgene wat we hebben weggehaald. Back to basic is de enige manier om uit de crisis te komen die we hebben veroorzaakt. We moeten de wereld weer wild maken. Is dat moeilijk? Volgens David niet, dit blijkt eenvoudiger dan we denken, hoe? Kijk ‘A life on Our planet,’ want de levende wereld kant niet zonder levende oceaan (kijk seaspiracy), onze grootste Habitats. Deze is op sterven na bijna dood, gevolg, onze dood omdat er dan koolstof vrijkomt. 

Toch zag ik een positieve wending in deze documentaire wat mij verraste. Nederland blijkt expert te zijn om het meeste te halen uit elke hectare. Dit blijken wij in toenemende mate op duurzame wijze te doen. Opbrengst: vertienvoudigen in minder watergebruik, minder pestiaden, minder mest en minder koolstofuitstoot. Hierdoor is Nederland nu de een na de grootste voedsels-exporteur. Kortom het is dus mogelijk om met low-tech als hi-tech oplossingen toepassen om veel meer voedsel te produceren op veel minder land. 

De natuur is onze trouwste bondgenoot en onze grootste inspiratie. We moeten simpelweg doen wat de natuur altijd heeft gedaan. Zij heeft het geheim van het leven lang geleden begrepen en kunnen soorten alleen gedijen wanneer alles eromheen ook gedijt. Als wij voor de natuur zorgen, zorgt de natuur voor ons. Tienduizend jaar geleden, als jager-verzamelaars leefden we een duurzaam leven omdat dat de enige optie was. Nu anno de 21st eeuw is het opnieuw de enige optie. We moeten opnieuw ontdekken hoe we duurzaam moeten zijn. Hoe we los van de natuur weer onderdeel van de natuur kunnen worden. Uiteindelijk te leren om met de natuur te kunnen werken en niet ertegen. We moeten de planeet redden, niet om de planeet die hersteld uiteindelijk wel weer. We moeten onszelf redden door de planeet te stabiliseren. De levende wereld leeft uiteindelijk voort. Wij mensen kunnen daar niet van uitgaan. Hierdoor hebben we meer nodig dan onze intelligentie. We hebben WIJSHEID nodig!

Kortom, om bewust te worden van onze leefstijl de moeite waard om deze documentaire te gaan zien. Maar wordt je dan ook bewust van je eigen leefpatroon, loop jij in de maat van de natuur? Of denk jij, wie dan zorgt wie dan leeft, dus jouw bende mag opruimen, als dat niet te laat is. Wat doe je als een ander jouw huis overhoop haalt? Denk je dan ook zo? Bij nee, denk dan ook zo over het huis wat er voor zorgt wat jouw, zuurstof, zon, water en eten verschaft. Wij zijn afhankelijk van onze 🌍 en niet anders om. 



Reacties