Wat als corona jouw longen treft! Maak je longen weerbaarder.


Nu het coronavirus ons in zijn greep heeft is het juist nu belangrijk om je lichaam weerbaarder te maken en je te gaan richten op gezonde voeding ipv kant en klare voeding en fabrieksvoeding, pizza’s etc. We weten allemaal wat ongezond eten met ons doet, het maakt je kwetsbaar voor ziektes en infecties. Omdat dit ons lichaam alleen maar vult, hierdoor ontstaan er tekorten aan vitamine-mineralen en spoorelementen, die ons lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Zo ook je longen, Corona heeft het op de longen voorzien!
Met name een tekort aan Vitamine C kan de kans op infectie verhogen omdat je immuunsysteem minder wordt.. Een tekort aan vitamine A kan ook een verandering in je immuunsysteem veroorzaken, waardoor je ademhalingssysteem vatbaar wordt voor infectie. Vitamine D3 met K2 druppels (bijv. van Vitakruid) is ook van essentieel belang, dus niet alleen goed voor onze botten.
Wat kan jij er aan doen om je longen weerbaarder te maken, want mocht corona jouw treffen heeft het alle krachten nodig om te herstellen. Met goede voeding eventueel aangevuld met supplementen, kan het herstel hiervan beter verlopen en chronische longklachten voorkomen. De kans op longinfecties wordt dan ook aanzienlijk kleiner als je geregeld voedingsrijke voeding eet. Goed is ook bijv. de (Tibetaanse yoga) ademhalingsoefeningen voor de longen. 
Superfoods voor je longen
Om je longen zo gezond mogelijk te houden, is het belangrijk om dagelijkse minimaal 350 - 500 gram groente te eten. Daarnaast dagelijks liefst 2-3 stuks fruit, waarvan elke dag 1 appel. Liefst vers, maar diepvriesgroente en groeten in een glazen potje mag zo nu en dan ook. Diepvriesfruit mag ook. Liever geen glazen potje of blik, daar zit vaak extra suiker in en minder vezels om die suiker te geleiden. Vezels zijn heel belangrijk voor onze darmen, als het daar al niet snor zit, gaat er al veel mis in het lichaam.
Men is vergeten dat er veel vezels zitten in groente en fruit, daar heeft moeder natuur goed over nagedacht. Stoom of wok echter wel de groente, in de over kan ook. Brood mag, maar beperk dat en zeker geen supermarkt brood of tarwebrood maar van een goede (oer) bakker. Ben je een brood liefhebber vervang dan 1 broodmaaltijd per dag voor groente –rauwkost maaltijd. Geen tarwe producten en witte pasta’s. Liefst geen frisdranken (suikers) ook geen light of halve volle producten. Kortom blijft juist NU weg van junkfood en fabrieksvoedsel en vervang het door meer groente en fruit. Drink groene thee (ivm corona) en max 3-5 kopjes verse bonen koffie van arabica koffiebonen en water met fruit erin, heerlijk en gezond.
Enkele supersfoods kunnen zijn:
Voor de vitamine A
Pruimen, pompoen, Mango, Perziken, Roze grapefruit, kropsla, snijbiet, watermeloen, tomaten, wortelen, Broccoli (en de meeste andere koolsoorten) bevat relatief veel vitamine C, A, K, B2, B6 en foliumzuur, en mineralen zoals ijzer, kalium, calcium en magnesium. Broccoli is ook relatief rijk aan betacaroteen en luteïne en aan zwavelverbindingen (glucosinolaten).

Voor de vitamine C
Alle citrusvruchten, kiwi, ananas, zwarte bes, aardbei, appel, banaan.


Ook omega 3 vetzuren zijn belangrijk, hoe krijgen we omega 3 vetzuren binnen, bijv met hennepolie 1-3 keer daags 1 eetlepel per dag, goede Olijf olie uit donkere glazen fles, roombotermaar welke nog meer, klik hier.
Een supplement om de longen te versterken is o.a., zuigtabletten zink en vitamine C van het merk VitorthoIers mos. Iers mos is een soort rode zeewier of alg. Hij kan er gelig, groenig tot paarsig en roodachtig bruin uitzien. Iers mos kan veel water opnemen. Hierdoor worden de slijmstoffen actief en verkrijgt het zijn verzachtende eigenschap voor de keel. Vroeger werd Iers mos gebruikt om andere kruiden tegen hoest in te stoppen. Zo werd een kruidenmengsel gevormd dat actief hoest tegengaat. Omdat het een emolliens is kunnen slijmen beter opgehoest worden. Om deze redenen wordt Iers mos in de fytotherapie ingezet bij de volgende indicaties:

·        Prikkelhoest,
·        Ophoesten van slijm,
·        Bronchitis,
·        Diverse longaandoeningen.

Mocht corona bij jouw langs zijn geweest en om je longen weer goed te laten functioneren is het supplement iers-mos een advies samen met bijv. extra vitamine A, C en Zink. Zink in de form van een zuigtablet, dan werkt het beter in op je luchtwegenstelsel.
Mijn docent Birgit de Heij kwam met haar nieuwsbrief binnen wat mooi aansluit op bovenstaande. Wat meldt ze in haar nieuwsbrief?

Zoals ik al eerder melde is het altijd belangrijk onze weerstand hoog te houden, in deze periode  helemaal. Het streven van de orthomoleculaire leer is dat continue te doen, en niet alleen als het water aan de lippen staat. Waar was de eerste grote uitbraak van corona in Nederland, daar waar carnaval gevierd werd, veel alcohol en weinig slaap ofwel lage weerstand. Wel jammer dat de overheid daar niet tijdig een rem op heeft gezet!

Weerstand hoog houden, hoe doe je dat, wat beschermt ons?

Het maagzuur: doodt de nodige bacteriën en virussen. Dan moet het maagzuur ook echt zuur zijn en voldoende aanwezig. Daar is een goed opgebouwd maagslijmvlies voor nodig en onder meer mineralen.

Het slijmvlies, is aanwezig, zoals al eerder vermeld, van mond tot kont/anus. De kwaliteit van het slijmvlies is van cruciaal belang. Bij het corona virus zien we vooral dat het longslijmvlies een grote rol speelt. Maar slecht longslijmvlies (virus krijgt de kans) geeft ook al aan dat het darmslijmvlies en de darmflora niet in goede conditie zijn.

Het darmslijmvlies: beschermt ons tegen stoffen van buiten af en houdt de grotere eiwitten tegen (nog steeds minuscuul klein). Niet vergeten dat ook eiwitten virussen zijn. Naast bottenbouillon is vooral een goede darmflora nodig om het darmslijmvlies in top conditie te houden. En er is echt maar 1 manier om een gezonde darmflora te krijgen en houden,  dat is veel en nog meer groenten eten. Deze vezels zijn de voedingsbodem van onze gezonde darmbacteriën.

Darmflora: is dus actie nummer 3. Die 1,5 bacteriën willen voor ons vechten als wij hun maar voeden.

Wat ook een belangrijk punt is, is de celwand opbouwen om op die manier de vervuiling en virussen buiten de deur te houden. Celwanden bestaan uit vetten en hoe meer onverzadigd vet ten opzichte van verzadigd vet hoe beter. Echter een teveel van het onverzadigde vetzuur omega 6 ten opzichte van omega 3 geeft weer ontstekingen en dus in het zaak die 2 in balans houden. Dat betekent in praktijk veel vette vis eten en minder of geen granen. Denk er om dat kant-en-klare voeding (inclusief koek, gebak, sausjes en dressings) veel omega 6 (zonnebloemolie) bevat dus ook die gaarne uit de leefstijl halen. 

Wat kunnen we nog meer doen?

Ontstekingsremmend gaan eten, daar zijn al mijn boeken op gebaseerd. Dus trek ze uit de kast en volg de recepten, vooral mijn 2de  boek “Gezond door voeding” en college 1.

En zorgen dat we zo min mogelijk vervuiling tot ons nemen.

Aldus Birgit de Heij,  

Birgit geeft o.a. online cursussen heeft u interesse klik hier


Blijf gezond, eet gezond.
Praktijk Natuurlijk Normaal
Jolanda

Reacties